Modalitati de a-ti face copilul sa te asculte

0 319

Dacă copilul tău te ignoră în mod constant, există câteva modalități de a-i atrage atenția.

Poți recăpăta atenția copilului fără a-ți pierde vocea

Îți amintești de acel adorabil copil vorbăreț care nu cu mult timp în urmă se uita cu dragoste la fiecare cuvânt al tău și te considera prietenul său cel mai bun? Acum, pare că s-a transformat, ignorându-te într-o formă de artă și a transformat chiar și cea mai simplă cerere („Te rog să opresti televizorul” sau „Pune-ți șosetele în coș”) într-un exercițiu de luptă.

Copilul tău nu încearcă în mod deliberat să te înnebunească (deși poate avea succes), iar noul său comportament are mai mult de-a face cu simțul de sine decât cu ceea ce simte pentru tine. Copiii de 7 și 8 ani se confruntă cu un sentiment tot mai mare de control asupra propriilor vieți și se concentrează mai mult decât oricând asupra lumii exterioare și a lucrurilor interesante care se petrec acolo, cum ar fi școala, prietenii și sportul. Surditatea lor selectivă este o modalitate de a testa limitele independenței lor în creștere.

Este, de asemenea, o metodă de a face față noilor presiuni și responsabilități. Copiii de această vârstă își petrec cea mai mare parte a zilei școlare urmând instrucțiuni. Școala este mai solicitantă, așa că au mai puține oportunități de a se îndepărta, de a se stresa și de a-și exercita propriile alegeri. Deoarece se simt cel mai în siguranță acasă, este locul în care sunt cel mai probabil să se afirme și să-și ia timpul necesar pentru a se relaxa. Adesea, modul în care fac asta este acționând ca și cum părinții lor s-ar fi estompat în mobilier. Cu toate acestea, poți recăpăta atenția copilului fără a-ți pierde vocea sau calmul doar ascultând sfaturile noastre – nu este necesar un megafon.

Obține o perspectivă

A striga pentru a atrage atenția copilului nu va face bine nici unuia dintre voi. În schimb, fă un pas înapoi și recunoaște că al tău copil nu încearcă în mod intenționat să te submineze – acționează doar specific vârstei lui. Apoi, lucrează la o strategie mai bună.

Fă-ți cunoscută prezența

După cum știi, este surprinzător de ușor pentru un copil de 7 sau 8 ani să ignore ceea ce spui. Dar este mult mai greu pentru el să te blocheze în alte moduri. Uneori, o simplă atingere pe umăr este suficient a te așeza fizic între el și orice lucru ar fi concentrat. O mică dramă sau puțin umor nu strică!

Evită ecoul

Repetarea continuă a numelui copilului nu aduce nimic bun. La fel și repetarea infinită a „fă-ți ordine pe birou; cina este aproape gata”. Anunță-l că ești dispusă să-i reamintești cererea doar o dată, dar va trebui să facă față consecințelor dacă nu va răspunde după aceea. O altă opțiune este utilizarea unui cronometru de bucătărie: „O să-l setăm timp de trei minute și apoi închizi televizor”. Consolidează avertismentul de trei minute cu o recompensă: „După ce îl închizi, poți folosi computerul timp de 15 minute înainte de culcare”.

Alege-ți mesajul cu atenție

Înainte de a te implica într-o bătălie a voințelor, asigură-te că te concentrezi asupra lucrurilor care contează cu adevărat. Dacă este ceva esențial, cum ar fi pregătirea mesei înainte de cină, atunci asigură-te că o va face. Deoarece copiii de această vârstă se simt adesea copleșiți, sunt mai predispuși să asculte și să coopereze dacă simt că părinții le cer să facă doar lucrurile cu adevărat importante.

Sarcinile critice, cum ar fi temele și treburile familiale, pot avea prioritate față de problemele mai mici care apar în timpul zilei, cum ar fi o pereche de adidași pe hol sau un înveliș de bomboane pe parchet.

Ascultă-ți copilul

Uneori, copiii nu acordă atenție deoarece simt că nimeni nu le acordă lor atenție. Părinții sunt deseori atât de ocupați, încât nu se concentrează întotdeauna asupra lucrurilor pe care le consideră nesemnificative, dar acestea pot fi chiar lucrurile care contează cel mai mult pentru un copil. Harry Potter poate fi ultima persoană despre care vrei să discuți la sfârșitul unei zile grele, dar ceea ce se întâmplă la Hogwarts ar putea fi la fel de important pentru el pe cât sunt pentru voi temele neterminate. Când copiii se simt îngrijiți, înțeleși și respectați de voi, este mult mai probabil să audă ceea ce aveți de spus.

Citeste si:

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.