Cum sa ramai consecvent in disciplina copilului – 7 sfaturi utile parintilor

0 474

Sapte trucuri pentru a ramane consecvent in disciplina copilului tau

Exista ceva cu care toti expertii in disciplina sunt de acord: consecventa este esentiala! Iata 7 sfaturi utile pentru orice parinte:

Daca e sa schimbati un lucru cu privire la felul in care va disciplinati copilul, acela e consecventa“, spune Sal Severe, autorul “How to Behave So Your Child Will Too!”

Copiii dvs. trebuie sa fie capabili sa prezica modul in care va veti comporta: “Mama se asteapta sa o ajut sa puna masa, altfel nu ma va lasa la TV.” Consecventa ii spune copilului ce este important pentru tine.

Inconsecventa ii poate face pe copii sa se simta nesiguri si confuzi: “Cateodata trebuie sa pun masa, alteori nu. Daca ma plang si smiorcai, de obicei, scap, desi mama se supara cateodata.” Cand esti consecvent, copilul se gandeste mai mult la comportamentul sau – si asta iti doresti, sa gandeasca.

Consecventa este un confort pentru copii, adauga Aviva Pflock, coautor al Mommy Guilt: Learn to Worry Less, Focus on What Matters Most, and Raise Happier Kids. Nu este corect si nici o modalitate eficenta pentru copii sa invete schimband regulile sau  aplicandu-le inconsecvent.

Cum poti fi mai consecvent in educatia copilului tau? Incearca aceste sfaturi:

1. Alege-ti prioritatile

Rezolva problemele pe rand si ramai consecvent. Daca incerci sa rezolvi toate in acelasi timp, vei fi prea coplesit. Deci, alege-ti prioritatea si ofera-i totala atentie si nu renunta la regulile impuse, in ciuda tututot lacrimilor si supararilor copilului.

2. Pregateste-te pentru o calatorie lunga si interesanta

De obicei, dureaza trei saptamani pentru a face fata comportamentelor necorespunzatoare. Nu te lasa batut, vei reusi!

3. Scrie-ti biletele sa nu uiti

Biletelele te pot ajuta sa nu uiti ce ti-ai propus si sa ramai focusat : “Nu te certa” sau “Cauta  cooperarea” sau “Nu te da batut in fata smiorcaielilor” – poate parea simplist, dar te poate ajuta cu adevarat. Lipeste biletelele in locuri vizibile si nu uita de: “calm, consecventa si dragoste”.

4. La timpul potrivit

Toata lumea are nevoie de timp, de structura si de nici un stres suplimentar pentru a practica c0nsecventa – in special tu. Deci, nu te arunca intr-o noua strategie de disciplina chiar inainte de nasterea unui nou membru al familiei, inainte sa inceapa scoala sau cand va mutati locuinta.

5. Copiii se vor opune – e ceva normal

Copilul tau te va provoca indiferent de cat de consecvent esti. Sau va raspunde bine imediat, doar pentru a se reintoarce la obiceiurile vechi. Nu dispera – acest tip de testare periodica este normala. Odata ce accepti aceste regresii temporare, ele vor fi mai putin frustrante, permitandu-ti sa ramai pe drumul cel bun.

6. Nu incercati sa faci totul singur

Odata ce te angajezi intr-o campanie de consecventa, solicita ajutor din partea partenerului, profesorilor si/sau bunicilor. Ei va pot intari toate eforturile pentru a opri comportamentul problematic.

7. Inconsecventa accidentala si intentionata

Inconsecventa accidentala – esti prea ocupat sau preocupat sa aplici o regula – trimite mesajul ca nu este important pentru tine, ceea ce incurajeaza copilul sa o ignore. Dar inconsecventa intentionata – atunci cand iti lasati copilul sa stie in prealabil ca alegi sa faci o exceptie – poate, de fapt, sa consolideze o regula. De exemplu: “Deoarece ramai la bunici in aceasta saptamana, este ok daca nu iti faci curat in camera pana saptamana viitoare.”

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta – sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de ‘experti’ in parenting: ganduri si morala

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.