5 lucruri de stiut despre mamica cu depresie postpartum

0 428

Potrivit CDC, aproximativ 1 din 10 femei vor avea simptome de depresie postpartum, in timp ce unele estimari spun ca rata poate fi la fel de mare ca 1 din 5. Bazat pe aceste statistici, este mai mult decat probabil ca stiti pe cineva care se confrunta cu intunericul depresiei / anxietatii postpartum.

Dupa ce o femeie da nastere, i se dau brosuri care o avertizeaza (pe ea si pe partenerul ei) sa fie atenta la semnele depresiei postpartum. Cu toate acestea, majoritatea proaspetelor mamici nu cred ca li se va intampla tocmai lor. Asta a fost experienta mea, cel putin.

Depresia postpartum m-a luat pe nepregatite, dar cu ajutor medical si sprijinul celor dragi, mi-am revenit repede.

Daca femeia din viata ta se lupta cu depresia postpartum, nu exista nici o indoiala ca faci tot ce poti sa o ajuti. Luati in considerare gandurile mele, stiind ca provin din experienta unica a unei mame care a trecut prin aceasta perioada.

1. Isi iubeste copilul cu fiecare fibra a fiintei sale

Chiar daca nu poate sa arate asta. Poate nu pare sa fie mama pe care ti-ai imaginat ca va fi. Ea nu pare sa vrea sa isi legene copilul, sa il tina in brate sau sa il hraneasca. Daca tie iti este greu sa intelegi, trebuie sa realizezi ca pentru ea este de o mie de ori mai greu. Sentimentul o sfasie pe dinauntru, sa iubeasca ceva atat de mult, dar in acelasi timp sa nu vrea sa fie in jurul sau. Nimic nu este mai confuz. Este cel mai complicat si dureros sentiment pe care l-am avut vreodata.

2. Nu isi poate reveni pur si simplu

Ea este bolnava. Pur si simplu. Ca si cum ar avea gripa, are nevoie de ingrijiri medicale. Stie ca ar trebui sa fie fericita, deci nu-i spune sa gandeasca pozitiv sau sa incerce sa depaseasca momentul. Crede-ma, daca ar putea ar face-o, insa are nevoie de ajutor pentru a se recupera.

3. Lucrurile care o fac sa fie anxioasa sunt foarte reale pentru ea

Cand sufeream de depresie, stiam exact ce urmeaza sa se intample in fiecare dimineata si era infernal pentru mine… sotul meu se va trezi, va aprinde lumina (si va face o galagie insuportabila si deranjanta), va schimba copilul si il va hrani….. Doar dupa ce m-am facut bine, am putut vedea cat de incredibil de irationala am fost. Insa totul era atat de real pentru mine… Deci, nu-i spuneti ca este irationala, chiar si atunci cand este. Apropo, comutatorul de lumina nu a trezit niciodata copilul, doar pe mine 🙂

4. Mai mult decat oricine altcineva, vrea sa fie bine

Se uraste pe ea si uraste starea in care se afla. O macina pe dinauntru. Cand m-am imbolnavit, a fost pentru prima oara cand am inteles cu adevarat ce inseamna sa vreau sa ies din pielea mea. Imi spuneam adesea ca nu sunt in stare sa mai continui asa nici macar pentru un minut.

5. Stie ca e greu si pentru tine

E normal sa vrei o pauza. Fii bland cu ea, dar fii bland si cu tine insuti. Stiu ca nu este usor sa ai grija de un nou nascut si de ea. Dor sa nu-i spui asta, pentru ca stie deja. Daca ai nevoie de o pauza, adu cineva sa stea cu ea, sa discute al un ceai, s apovesteasca, in timp ce tu iesi pentur o ora sau faci ceva relaxant.Du-te zambet si rade si simti normal pentru un timp. Este in regula, intr-adevar, este.

Iata vestea buna … da, exista si o veste buna. Va zambi din nou, va rade din nou, se ma simti fericita. Va fi persoana pe care o cunosti. Iti promit. “Boala” va trece iar ea va deveni mai puternica si mai buna. Tot ce poti face este sa stai langa ea, sa o ajuti, sa mergeti la doctor impreuna, sa va plimbati, sa o imbratisati si sa credeti in ea!

Sanatatea tinerei mame dupa nastere

Starea depresiva postpartum
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
12 subterfugii pentru proaspetele mamici 
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Cum si cand ne recapatam silueta 

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.