Meniu special de Craciun-2011

A mai trecut un an…si asteptam cu drag si dor fulgii de zapada care se pare
ca vor intarzia destul de mult in aceasta iarna. In orice caz, cu sau fara
zapada Craciunul se apropie cu pasi repezi si deja ne gandim ce vom pune pe
masa.


Dar inainte de asta va sugeram sa trageti cu
ochiul si la meniurile din anii trecuti:







Iata meniul pentru
2011:


Aperitive:
– Crostini cu somon afumat
– Pancetta
cu branza de capra si pere


Fel principal:
– Miel cu ansoa si rozmarin

Cotlet de porc cu bacon si sirop de artar


Desert:
– Semifreddo cu cirese si ciocolata
alba
– Rulada de ciocolata si cafea


Bauturi:
– Cocktail Cosmopolit
– Bloody
Mary
– Vin fiert


Cadouri comestibile pentru invitati:
– Prajiturele
cu afine si ciocolata alba
– Prajiturica cu zmeura si nuca de
cocos


Si acum pe larg:


Crostini cu somon afumat


Ingrediente:



  • un bulb proaspat de fenicul tocat marunt
  • 1/4 ceasca ceapa verde tocata
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin
  • 2 lingurite marar proaspat tocat
  • 1 lingurita rasa coaja de lamaie
  • 1 1/2 linguri suc proaspat de lamaie
  • 1 lingurita piper negru proaspat macinat
  • 340 grame somon afumat, taiat in fasii subtiri
  • 48  felii subtiri de bagheta frantuzeasca, prajita (toasted)
  • 1/2 ceasca crema de branza cu usturoi si ierburi (gasiti in comert)
  • marar proaspat crengute (optional)


Mod de preparare:


Combinati primele 8 ingrediente, acoperiti si lasati la rece cel putin 1 ora.
Intindeti compozitia rece pe fiecare felie de paine prajita, asezati cate o
feliuta mica de somon si decorati cu o crenguta de marar.

 
Pancetta cu branza de capra si
pere


Ingrediente:



  • 12 felii subtiri de Pancetta
  • o para mare sau doua (sa fie de consistenta tare, pere Bartlett cu coaja
    verde)
  • 115 grame branza de capra maruntita
  • piper proaspat macinat
  • miere
  • crengute proaspete de cimbru


Mod de preparare:


Aranjati feliile de Pancetta intr-un singur strat pe o folie de aluminiu
captusita cu o foaie de copt, si lasati-le in cuptorul incins aproximativ 8-10
minute, pana se rumenesc si devin aurii.


Scoateti cotorul de la para si taiati 12 felii egale; daca nu va ajunge o
singura para mai folositi una. Aranjati feliile pe un platou, peste ele puneti
pancetta, branza de capra si piper. Se stropeste cu miere chiar inainte de
servire. Garnisiti, dupa preferinta cu crengute de cimbru.






Miel cu ansoa si
rozmarin


Servire: 6 portii


Ingrediente:


  • 6 catei de usturoi
  • 9 fileuri de ansoa, drenate
  • 1/4 ceasca ulei de masline
  • 2 1/2 linguri de rozmarin proaspat tocat
  • 1 picior de miel (fara os si cu un pic de grasime)
  • 2 lingurite de sare
  • 3/4 lingurita piper negru

    Marinati mielul:


    Tocati usturoiul cu ansoa si formati o pasta impreuna cu uleiul si
    rozmarinul.


  • Se fac cateva incizii in carne cu ajutorul unui cutit (mici buzunarase), apoi
    frecati pasta (sosul) peste intreaga suprafata, impingand-ul in „buzunarele”
    taiate. Se lasa la marinat cca 1 ora la temperatura camerei.


    Preparare friptura de miel:


    Incalziti cuptorul la 200°C. Presarati sare si piper peste mielul marinat si
    lasati-l in cuptor dupa preferinta, unii doresc carnea mai bine facuta altii nu.
    Dupa ce carnea e gata, se lasa 30 de minute apoi se poate taia pentru
    servire.


    Cotlet de porc cu bacon si sirop de
    artar
     
    Pentru saramura:



    • 8 cesti de apa
    • 1/3 ceasca sare cuser
    • 2 linguri sirop de artar
    • 1/2 lingurita piper negru zdrobit
    • 2 crengute proaspete de salvie
    • 1 catel de usturoi mare, strivit
    • 2 foi de dafin
    • 2kg cotlet de porc fara os

    Pentru friptura:



    • 3 catei de usturoi, tocati marunt
    • 2 linguri de salvie proaspata tocata fin
    • 3 linguri de sirop de artar
    • 16 felii lungute de bacon
    • 1 lingura otet de mere
    • 1/2 lingurita amidon de porumb
    • 1 lingurita de apa


    Preparare saramura de porc:


    Combina toate ingredientele intr-o cratita, cu exceptia cotletului, si
    pune-le la foc mare amestecand usor pana ce sarea se dizolva. Amestecul se
    toarna intr-o oala adanca fara capac si se lasa la racit la temperatura camerei
    cca 2 ore. Apoi, se pune carnea de porc in saramura, asigurandu-va ca este
    complet acoperita, se pune capac la oala si se lasa la rece 8-24 de ore.


    Preparare friptura de porc:


    Incalziti cuptorul la 175°C. Scurgeti carnea de saramura si asezati-o intr-o
    tava. Amestecati impreuna usturoiul, salvia si 1 lingura de sirop apoi ungeti
    carnea cu acest sos. Acum, „imbracati” cotletul in feliile de bacon, iar sub
    carne este preferabil sa sezati cateva feliute de slanina sa nu se arda
    cotletul.


    Friptura de porc se lasa aproximativ 1h si un sfert la cuptor, apoi se unge
    cu un amestec dintr-o lingura sirop si otet de mere. Se mai lasa aproximativ 10
    min la o temperatura mai mica, apoi se scoate intr-o alta tava si se lasa 15
    minute la racit, dupa care se poate taia felii pentru servire.


    Pentru sos: strecurati sosul in care a fiert cotletul intr-o
    tigaie, aduceti la fierbere la foc mic si adaugati pe rand amidonul de porumb si
    apa. Se fierbe aproximativ 1 minut, iar la final se adauga si ultima lingura de
    sirop de artar ramas. Serviti carnea de porc cu sos.


    Semifreddo cu cirese si ciocolata
    alba
     
    Servire: 8 portii


    Ingrediente:



    • 250g cirese, fara samburi
    • 4 galbenusuri
    • 1 lingurita pasta de vanilie (din pastai)
    • 1/3 ceasca de zahar pudra
    • 1 1/2 ceasca smantana grasa
    • 3 albusuri de ou
    • 100 g ciocolata alba, fin tocata
    • cirese proaspete fara samburi, ornamente de argint si nuca de cocos sub
      forma de fulgi, pentru decor


    Mod de preparare:


    Ungeti cu unt o tava pentru checuri (adancime de 7,5 cm si 10.5cm x 25.5cm),
    apoi acoperiti-o cu hartie de pergament.


    Taiati ciresele in bucatele mici si asezati-le pe un prosop de hartie sa se
    scurga de zeama.


    Folosind un mixer electric, bateti galbenusul de ou cu vanilia si zaharul cca
    2-3 minute sau pana cand se ingroasa si devine o compozitie cremoasa. Intr-un
    alt castron bateti spuma albusurile.


    Usor incorporati smantana, ciresele si ciocolata alba in amestecul de
    galbenusuri. Apoi, cu grija incorporati si albusurile spuma.


    Turnati compozitia rezultata in tava pregatita. Acoperiti-o cu folie de
    plastic si lasati-o peste noapte in congelator.


    Se scoate din congelator cu 5 minute inainte de servire, se aseaza pe un
    platou si se decoreaza cu cirese, ornamente si nuca de cocos, dupa preferinte.


    Rulada de ciocolata si cafea


    Servire: 10-12 portii


    Ingrediente blat de rulada:



    • 6 oua separate
    • 125g de zahar pudra
    • 50g pudra de cacao, plus suplimentar





    Ingrediente umplutura:


  • 250ml smantana
  • 2 linguri zahar pudra cernut
  • 2 linguri cafea instant
  • 15g unt
  • 2 linguri zahar pudra
  • 100g nuci tocate

    Ingrediente glazura de cafea:


  • 100g zahar pudra cernut
  • 1 lingura cafea instant
  • ornamente stelute de aur comestibile

  • Mod de preparare:


    Incalziti cuptorul la 170 C. Bateti galbenusurile, zaharul si cacaoa pana se
    transforma intr-un amestec cremos si pufos.


    Intr-un castron mai mare bateti albusurile spuma, apoi cu grija
    incorporati-le in amestecul de galbenusuri. Acesta se lasa in cuptorul incins
    cca 20 de minute, pana cand observati ca a crescut si este elastic la
    atingere.


    Cerneti uniform peste o hartie de pergament (putin mai mare decat forma
    blatului) 2 linguri pudra de cacao, apoi asezati blatul copt peste cacao, la
    racit.


    Pentru umplutura: amestecati bine smantana, cafeaua si
    zaharul pudra pana devine o crema. Topiti usor untul intr-o tigaie mica,
    adaugati zaharul si nucile, si mai lasati la foc mediu 5 minute amestecand
    continuu.


    Pentru asamblare: intindeti crema de cafea pe blatul copt si
    apoi imprastiati uniform compozitia de nuci. Acum, cu ajutorul hartiei de
    pergament aflat sub blat, rulati usor. Rulada rezultat se lasa la frigider sa se
    intareasca.


    Pentru glazura de cafea: se amesteca cafeaua instant cu
    zaharul pudra si 1 lingura de apa rece. Se intinde in zig-zag peste rulada si se
    decoreaza cu stelute.


    Cocktail
    Cosmopolit

     
    Ingrediente:



    • 35ml vodca
    • 15ml lichior de portocale
    • suc proaspat de limeta
    • 25ml suc de merisoare
    • feliute subtiri si lungi de coaja de portocala, pentru garnitura


    Mod de preparare:


    Puneti vodca, lichiorul de portocale, sucul de limeta si cel de merisoare
    intr-un cocktail shaker si umpleti cu gheata. Se agita bine si apoi se strecoara
    intr-un pahar de sticla sau pahare mici pentru Martini.


    Pentru decor: tineti bucata de coaja de portocala deasupra paharului si cu
    grija aprindeti o flacara. Este gata de servire.


    Bloody
    Mary

     
    Ingrediente:



    • 2 cuburi de gheata
    • 85 ml vodka
    • sucul de la ½ lamaie
    • 6 picaturi de sos Worcestershire
    • 3 picaturi de sos Tabasco
    • 150ml suc de rosii
    • un varf de sare si piper negru proaspat macinat


    Mod de preparare:


    Puneti gheata intr-un pahar inalt si turnati vodca. Adaugati sucul de lamaie,
    sosul Worcestershire, sosul Tabasco si sucul de rosii. Se amesteca bine.


    Dupa gust adaugati sare, piper si se serveste imediat.


    Vin
    fiert

     
    Ingrediente:



    • 1 sticla de vin rosu
    • 60g zahar
    • 1 betisor de scortisoara
    • nucsoara rasa
    • 1 portocala, injumatatita
    • 1 frunza de dafin uscata
    • 60ml golden gin (optional)


    Mod de preparare:


    Puneti vinul intr-o cratita impreuna cu portocala, zaharul, dafinul si
    condimentele. Incalziti usor pana cand zaharul se dizolva. Dupa gust se mai
    poate adauga zahar.


    Se opreste focul imediat ce zaharul s-a topit si se amesteca ginul daca il
    utilizati.


    Strecurati in pahare rezistente la caldura si serviti imediat.


    Si pentru ca invitatii sa aiba parte de o
    atmosfera de Craciun mai speciala, va sugeram cateva cadouri preparate chiar de
    dumneavoastra.


    Prajiturele cu afine si ciocolata
    alba


    Ingrediente:



    • 135g unt nesarat
    • 80g de zahar pudra
    • 80g zahar brun
    • 1 ou
    • ½ lingurita esenta de vanilie
    • 190g faina
    • ½ lingurita de sare
    • ¼ lingurita de scortisoara
    • ½ lingurita de bicarbonat de sodiu
    • 100g afine uscate
    • 60g ciocolata alba chips-uri (fulgi)


    Mod de preparare:


    Se incalzeste cuptorul la 170°C si se pregatesc 2 tavi unse cu unt si foi de
    pergament.


    Folosind un mixer electric amestecati bine untul impreuna ambele tipuri de
    zahar, apoi incorporati oul si esenta de vanilie.


    Cerneti impreuna faina, sarea, scortisoara si bicarbonatul de sodiu, apoi
    adaugati amestecul in compozitia de unt treptat, pana cand se formeaza un aluat.
    La final incorporati afinele si ciocolata.


    Rupe bucati de aluat (aproximativ 2 linguri ca marime) si rulati-l in bilute
    pe care le asezati in tava deja pregatita (cu spatiu intre ele deoarece se
    intind in timpul coacerii) si presati foarte putin.


    Se lasa in cuptorul incins cca 15-20 minute sau pana cand prind o culoare
    frumoasa aurie. Cand sunt gata se lasa la racit 10 minute, apoi se pot impacheta
    frumos si sunt gata.






    Prajiturica cu zmeura
    si nuca de cocos


     


    Pentru amestecul alb:


  • 250g zahar pudra
  • 100g mascarpone
  • 150g de nuca de cocos deshidratata

  • Pentru amestecul de zmeura:



    • 50g zmeura proaspata
    • 50g mascarpone
    • 250g zahar pudra
    • 200g de nuca de cocos deshidratata

    Mod de preparare:


    Pregatiti o tava cu unt si hartie de pergament.


    Pentru amestecul alb: amestecati  jumatate din cantitatea de zahar cu
    mascarpone pana cand aveti o pasta moale. Se incorporeaza nuca de cocos si
    restul de zahar, se amesteca bine, apoi se toarna in tava pregatita formand un
    strat egal.


    Pentru amestecul de zmeura: striviti zmeura, amestecati-o cu mascarpone si
    jumatate din cantitatea de zahar pana se omogenizeaza. Puteti elimina semintele
    de zmeura printr-o sita daca nu va plac (dar la inceput cand le striviti). Apoi
    incorporati nuca de cocos si restul de zahar. Intindeti amestecul in tava peste
    cel alb, intr-un strat egal presand usor.


    Acoperiti tava si lsati-o peste noapte undeva la racit. In ziua urmatoare se
    taie in bucati si se poate pregati in cutiute.


    Sfat: Daca compozitia este un pic prea moale atunci cand
    amestecati, incercati sa mai adaugati un pic mai mult zahar si nuca de
    cocos.


    SUPEREVA.RO va ureaza
    Sarbatori Fericite si Pofta Buna
    !!!


    Va recomandam sa mai cititi si:


    Craciun
    Sarbatorile, fara stres si
    anxietate

    Cum decoram ferestrele si usile de
    Craciun?

    Meniu special de Craciun-2010
    Meniu special de Craciun-2009
    Cel mai stilat brad de
    Craciun

    Cei mai ciudati brazi de
    Craciun

    Meniu special de Craciun-2008
    Cum decoram bradul in acest an?


    Despre Craciun si Sarbatorile de
    iarna



    Torturi cu ciocolata
    Tort
    Amarena

    Tortul de ciocolata Ganache
    Tort festiv Ucrainean
    Tort cu ciocolata si castane
    Tort cu ciocolata alba
    Tort de ciocolata pentru
    sarbatori

    Tort mexican de ciocolata
    Tort Dracula
    Tort de ciocolata si alune
    Chocolate Royale Cheesecake
    Tort cu ricotta si ciocolata
    alba

    Tort galben cu glazura de
    ciocolata

    Tort impresionant de ciocolata


    Torturi cu fructe
    Tort cu frisca si cirese

    Tort Padurea Neagra
    Tort fraged cu lime
    Tort cu portocale si crema de
    branza

    Tort cu zmeura
    Tort Colibri
    Tort cu gem de cirese si
    glazura

    Cheesecake cu lamaie
    Tort cu pere
    Tort cu lamaie
    Tort cu lamaie si ghimbir
    Tort de capsuni la rece
    Tort cu fructe si nuci


    Torturi diverse
    New York cheesecake

    Tort bezea cu crema de ness si cocos

    Cheesecake cu menta
    Tort cu nuca de cocos
    Tort Frankfurter Kranz
    Tort bezea cu cognac
    Tort cu nuca si cafea
    Tort Mocha
    Tort Baklava
    Tort cappuccino
    Tort Kiev (Kievskaia)
    Tort cu pastarnac si glazura de
    caramel

    S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

    Lasă un răspuns

    Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.