Meniu special de Craciun-2010

0 218

Luati in considerarea sugestiile membrilor familiei, implicati-i pe toti iar
daca este necesar impartiti responsabilitatile. In acest mod ve-ti lucra mult
mai eficient.  Dupa ce ati ales meniul, pregatiti lista de cumparaturi. Iar
daca este posibil, faceti toate cumparaturile inainte de inceperea sarbatorilor.


Cititi si Meniu special de Craciun
2009
 si Meniu special de Craciun
2008



Supereva va ofera cateva sugestii pentru un meniu mai special de Craciun.








Meniu special


Aperitiv:
-Cocktail de creveti
-Unt de ciuperci
pe paine prajita


Meniu principal:
-Friptura de curcan cu sos de
paine
-Carne de miel umpluta cu fasole cannellini si alune


Desert:
-Budinca de Craciun
-Profiterol din
ciocolata


Bauturi alcoolice:
-Cocktail de Craciun
-Cidru
fiert


Cadouri de Craciun (preparate de dvs.):
-Biscotti
de Craciun
-Trufe de ciocolata


Si acum retetele pe larg:


Cocktail de creveti


Timp de preparare: 30 minute
Servire: 8
portii


Ingrediente pentru dressing:



  • 275g maioneza
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 6 linguri de coriandru taiat nu foarte marunt
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 lingurite gem de caise
  • 1 chilli rosu (fara seminte si tocat marunt)
  • sare si piper negru dupa gust

Ingrediente pentru cocktail-ul de
creveti:



  • 900g amestec de creveti gatiti si curatati
  • 2 grapefruit (grefe) decojite si  taiate in bucati nu foarte mici
  • ½ varza alba(mai mica) taiata fasii nu foarte subtiri
  • 2 bulbi de fenicul, taiati in felii subtiri
  • 2 salate verzi mici, taiate in fasii subtiri

Ingrediente pentru garnitura:



  • ½ lime, taiata felii subtiri
  • o jumatate de mana frunze proaspete de coriandru
  • ½ chilli rosu (fara seminte si taiat in fasii subtiri)


Mod de preparare:


Asezati toate ingredientele pentru dressing intr-un procesor de alimente si
amestecati pana se transforma intr-o pasta fina. Sosul obtinut se pastreaza in
frigider pana in momentul servirii.


Pentru a face cocktail-ul, trebuie doar sa amestecati usor crevetii,
grapefruit-ul si dressing-ul. Separat amestecati varza, feniculul si salata.


Impartiti amestecul de salata in opt pahare plate sau boluri. Turnati
cantitati egale din amestecul de creveti , garnisiti cu o felie de lime, cateva
frunze de coriandru si cateva farame de ardei iute rosu (chilli). Acum il puteti
degusta!








Unt de ciuperci pe paine
prajita


Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire
plus racire:
20 minut
Servire: 8 portii


Ingrediente:


  • 250g unt la temperatura camerei
  • 1 ceapa, tocata fin
  • 3 catei de usturoi, zdrobiti


    • 2 crengute de cimbru (lasati-le intregi la gatire) plus putin extra pentru
      servire
    • 30g hribi uscati, inmuiati, scursi de apa si apoi taiati marunt
    • 250g ciuperci albe (crem sau brune), taiate marunt
    • 2 linguri coniac
    • zeama de la o ½ de lamaie
    • o mana mica de patrunjel si tarhon, taiat fin
    • sare si piper dupa gust
    • paine prajita si frunze de salata, pentru servire

    Mod de preparare:


    Topiti 50g unt intr-o tigaie si caliti usor ceapa pana se inmoaie. Adaugati
    usturoiul si cimbrul invartind cu o lingura de lemn inca 1 minut. Turnati in
    tigaie toate ciupercile si amestecati pana se acopera bine in untul topit. Se
    mai lasa la foc mare alte 5-8 minute, pana se inmoaie. Se toarna peste acestea
    coniacul si zeama de lamaie. Dupa 2-3 minute, timp in care tot lichidul s-a
    evaporat, opriti de caldura, adaugati  condimentel si lasati totul la
    racit.


    Odata racita compozitia, se pot scoate cele 2 crengute de cimbru. Ciupercile
    se amesteca cu restul cantitatii de unt, apoi se imparte in 4 castronase mici.
    Se lasa la racit cateva ore bune, si se servesc cu putin cimbru, paine prajita
    si frunze de salata.


    Friptura de curcan cu sos de
    paine


    Timp de preparare: 30 minute
    Servire: 8
    portii


    Ingrediente pentru friptura:



    • 1 curcan de aproximativ 4 kg
    • sare si piper dupa gust
    • 175g unt nesarat

    Ingrediente pentru sos:



    • 450ml smantana
    • 1 ceapa mica
    • 4 cuisoare
    • 75-100g firimituri de paine alba
    • putin miez de nuca proaspat ras
    • 40g unt
    • putin piper cayenne


    Mod de preparare:


    Incalziti cuptorul la 180C si asezati curcanul deja curatat intr-o tava mare
    si adanca.  Presarati peste acesta sare si piper cu generozitate, masand
    bine carnea.


    Topiti untul intr-o cratita mai mare. Cu ajutorul unei panze curate de bumbac
    absorbiti aproape tot untul, ridicati panza usor si acoperiti cu ea partea
    superioara a curcanului.


    Turnati aproximativ 300ml apa in tava unde este asezat curcanul si lasati
    totul in cuptorul incins aproximativ 3 ore si 20 de minute, scaldand pasarea la
    fiecare 30 minute cu sosul in care fierbe. Daca vi se pare ca dupa acest timp nu
    este inca gatit complet, mai lasati-l inca 15 minut la cuptor.


    Dupa ce carnea este gatita cum trebuie, aruncati panza de bumbac si lasati
    friptura sa se odihneasca timp de cel putin o jumatate de ora intr-un loc cald,
    apoi se acopera cu folie alimentara sa nu se raceasca.


    In timp ce friptura este la cuptor, puteti prepara sosul de paine. Se toarna
    smantana intr-o cratita, se indeasa cuisoarele in ceapa, dupa care aceasta la
    randul ei se pune in lapte, si se aduce la fierbere  totul la un foc domol.


    Dupa cateva minute, scoateti ceapa, adaugati painea, condimentati cu miez de
    nuca, sare si piper dupa si mai lasati la foc mic atat timp cat sosul se va
    ingrosa. Sosul rezultat se toarna intr-un castron, se presara piper cayenne si
    se aseaza langa friptura de curcan. De asemenea, se poate pastra la frigider
    timp de cel mult trei zile, iar la servire se poate reincalzi.


    Carne de miel umpluta cu fasole cannellini si
    alune


    Timp de preparare: 30 minute
    Timp de
    gatire:
    30 minute  1 h
    Servire: 6 portii


    Ingrediente:



    • 4 linguri ulei de masline extra virgin, plus putin extra pentru a unge
      tava
    • 5 catei de usturoi, taiati marunt
    • 2 crengute de rozmarin, taiate fin
    • 800g fasole cannellini la conserva (spalate inainte de folosire)
    • 50g alune calite usor
    • sare si piper negru dupa gust
    • 250-300g varza creata (doar frunze)
    • 1.2kg carne de miel fileuri (daca fileurile sunt prea groase se taie in jumatati
       pe grosime); fileurile se bat putin si ar trebui sa aiba aproximativ
      urmatoarele dimensiuni 15cm x 30cm x 2cm


    Mod de preparare:


    Incalziti cuptorul la 220C.
    Se caleste usturoiul si rozmarinul la foc mic
    in uleiul incins pentru 2-3 minute. Dupa ce usturoiul este palid auriu, se
    adauga fasolea. Continuati sa amestecati regulat, pentru 10-12 minute, sau pana
    cand fasolea incepe sa se descompuna.


    Adaugati  alunele, sarea si piperul dupa gust. Pisati usor folosind o
    furculita, apoi mutati amestecul pe o farfurie sa se raceasca.


    Inabusiti timp de 4 minute varza creata intr-o tigaie cu putina apa
    fierbinte. Scurgeti bine si dupa ce sa racit suficient, indepartati excesul de
    apa cu un prosop de hartie.


    Intindeti fiecare file de miel pe o bucata mare de folie si presarati dupa
    gust sare si piper negru proaspat. Aranjati cate un strat de frunze de varza
    creata pe fiecare file in parte, apoi cate unul din amestecul de fasole.
    Umeziti-va pe maini si folosindu-va de palme, apasati amestecul pentru a forma
    un strat compact.


    Incepand cu marginea scurta a fileului, rulati usor, dar ferm, folosind folia
    pentru a strange si pastra forma stransa.


    Scoateti folia si legati 3-4 bucati de sfoara in jurul fiecarui file de miel.
    (Daca pregatiti rulourile in avans, acoperiti mielul cu folie de aluminiu si
    pastrati-l in frigider peste noapte. Se scoate din frigider cu 3-4 ore inainte
    de gatire).


    Asezati rulourile de miel pe o tava de copt si presarati dupa gust sare si
    piper negru proaspat. Transferati tava in cuptor timp de 20-25 de minute, sau
    pana cand credeti ca sunt gata. Odata gatite bine, rulourile se scot din cuptor,
    se acopera cu folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca timp de cel putin 10
    minute. Se servesc taiate felii.


    Budinca de
    Craciun
     
    Timp de preparare: 30
    minute
    Servire: 8 portii


    Ingrediente uscate:



    • 275g firimituri de paine sau pesmet
    • 100g caise uscate, taiate de marimea stafidelor
    • 100g smochine uscate, taiate de marimea stafidelor
    • 225g coacaze uscate
    • 225g stafide negre
    • 225g stafide galbene
    • 75g coji de portocala confiate, taiate marunt
    • 50g migdale, taiate marunt
    • 225g zahar muscovado(zahar brun deshis sau inchis)
    • 225g grasime animala sau unt
    • ½ lingurita sare
    • 1 lingurita amestec de condimente (scortisoara, nucsoara, ghimbir,
      cuisoare)
    • 1 lingurita scortisoara
    • ½ lingurita miez de nuca ras

    Ingrediente umede:



    • coaja rasa si sucul unei portocale
    • coaja rasa si sucul unei lamai
    • 1 mar decojit si dat pe razatoare
    • 3 oua batute putin
    • 150ml bere neagra
    • 150ml lapte
    • 4 linguri coniac
    • putin unt, pentru a unge tavile


    Mod de preparare:


    Puneti toate ingredientele uscate intr-un castron mare si amestecati bine.
    Adaugati ingredientele umede si cu ajutorul mainilor framantati bine
    compozitia.


    Impartiti amestecul rezultat in doua forme rotunde de budinca (de aproximativ
    1 ½ litru) unse bine cu unt. Acoperiti fiecare vas o hartie de pergament si
    folie de aluminiu, iar acestea la randul lor legati-le cu o sforicica putin mai
    jos de buza vasului. Se lasa peste noapte intr-un loc rece.


    A doua zi se toarna apa in 2 tigai, se aduce la fierbere si se aseaza cele
    doua boluri cu amestecul de budinca (apa trebuei sa ajunga pana la jumatatea
    bolurilor).


    Acoperiti tigaile cu un capac si lasati la fiert 7 ore. Verificati nivelul
    apei in mod regulat, adaugand daca este necesar  atat cat sa mentina vasele pe
    jumatate scufundate.


    Dupa cele sapte ore, scoateti bolurile din apa si lasati-le la racit. Apoi
    dezlegati si scoateti folia de aluminiu si hartia de pergament.


    Daca nu se consuma imediat, budincile se pastreaza intr-un loc racoros si
    uscat (de asemenea se pot si congela, daca preferati, pastrandu-se perfect timp
    de un an sau chiar mai mult).


    Pentru a le reincalzi, asezatile din nou intr-o tigaie cu cativa centimetri
    de apa clocotita si acoperiti-o cu un capac  acestea se vor incalzi la abur
    perfect timp doua ore (nu uitati sa verificati nivelului de apa in mod
    regulat).


    Profiterol din
    ciocolata
     
    Servire: 6 portii (30
    choux)


    Ingrediente:



    • aluat de gogosele (choux reteta aluatului detaliata mai jos)
    • 2 tavi unse cu putin unt si tapetate cu faina
    • Pentru umplutura:
    • -275 ml smantana pentru frisca (batuta bine)
    • Pentru sosul de ciocolata:
    • 225g ciocolata simpla
    • 5 linguri de apa


    Pentru aluatul de gogosele:


    Acest aluat este unul usor, crocant si aerat, special pentru eclere,
    profiterol sau gougeres. Aerul se formeaza in gogosi datorita continutului
    ridicat de apa din aluat, care in timpul coacerii se transforma in abur, fapt
    care forteaza coaja aluatului si ii ofera goliciuneaeclerului.
    Evitati sa
    umpleti gogosile cand sunt calde sau prea devreme, deoarece vor tinde sa se
    inmoaie prea tare.


    Sfatul meu pentru un aluat
    perfect:
    – folositi o faina buna, bogata in gluten

    marind temperatura cuptorului dupa primele 10 minute, gogosle devin crocante si
    cresc mult mai bine
    – de preferabil sa consumati gogosile in maxim 4 ore
    dupa ce le-ati copt, in caz contrar se vor inmuia
    – umpleti gogosile cu
    putin timp inainte de a le consuma
    – nu deschideti cuptorul cat timp gogosile
    sunt inauntru


    Ingrediente:



    • ¼ l apa
    • 100g unt
    • 125g faina
    • 4 oua
    • sare

    Preparare aluat:


    Se topeste untul in apa cu un varf de sare adaugat, iar dupa ce da primul
    clocot ia tigaia de pe foc si se adauga toata cantitatea de faina dintr-o data
    si se amesteca repede cu ajutorul unui mixer (sau o lingura de lemn). Se
    amesteca bine pana cand pasta obtinuta se dezlipeste de fundul tigaii, dupa care
    se lasa la racit.


    Dupa ce compozitia este rece se adauga cate un ou pe rand amestecand bine.
    Acum puteti forma gogosile si aseza in cuptorul incalzit.


    Preparare profiterol:


    Incalziti cuptorul la 200 grade C. Cu ajutorul unei lingurite formati micile
    gogosi pe tava deja pregatita (lasati un spatiu intre ele de aproximativ 2.5 cm)
    si bagati-o la cuptor pentru 10 minute, apoi mariti imediat temperatura la 220
    grade C pentru inca 15-20 minute.
    Cat sunt inca calde, gauriti-le cu varful
    unui cutit la jumatate si lasati-le la racit.


    Acum, rupeti ciocolata in bucati mici si topiti-o la abur (deasupra unei
    tigai cu apa care fierbe la foc mic), impreuna cu 5 linguri de apa – amestecati
    pana cand se topeste si devine un sos.


    Inainte de servire, umpleti fiecare gogoasa cu smantana batuta si turnati
    sosul cald de ciocolata peste ele.







    Cocktail de Craciun

    Ingrediente:



    • Tequila
    • 1 sau 2 rodii

    Mod de preparare:


    Bagati in congelator pentru o ora, o sticla de tequila

    de
    buna calitate si cate un pahar pentru fiecare dintre invitati. Taiati rodiile in
    jumatati si scoateti semintele. Cea mai simpla cale de a face acest lucru este
    sa tineti jumatatea de rodie cu partea taiata in si sa o loviti cu o spatula –
    asigurati-va ca v-ati pus un vas dedesubt pentru a aduna toate semintele!


    Inainte de servire, puneti seminte de rodii in fiecare pahar (aproape plin)
    si turnati peste ele tequila. Acum nu trebuie decat sa goliti paharul. A nu se
    inghiti semintele pana cand nu le mestecati, deoarece schimba total gustul
    bauturii. Delicios!








    Cidru fiert


    Servire: 15 portii


    Ingrediente:



    • 2 litri cidru de calitate
    • 6 cuisoare
    • 3-4 stelute de anason
    • ½ miez de nuca, ras
    • 1 betisor de scortisoara
    • 1 betisor de vanilie, taiat pe lungime
    • sucul de la o portocala
    • sucul a 2 clementine


  • sucul de semintele unei rodii
  • 4-5 linguri zahar pudra

    Mod de preparare:


    Combinati toate ingredientele intr-o cratita mare si fierbeti la foc mic timp
    de 30 minute. La final, amestecul se transfera intr-un castron mare si se
    serveste cu polonicul.


    In timpul fierberii se va evapora aproape tot alcoolul, deci daca copiii sunt
    pofticiosi, le puteti da sa guste putin.


    Si pentru ca invitatii sa aiba parte de o
    atmosfera de Craciun mai speciala, va sugeram cateva cadouri preparate chiar de
    dumneavoastra.


    Biscotti de Craciun


    Acesta este cadoul perfect pentru invitatii la masa de Craciun. Acesti
    biscotti vor tine pana la o luna dupa coacere si arata cu adevarat
    impresionant.








    Servire:  aproximativ 72 biscuiti
    Timp
    de preparare:
    15 minute
    Timp de gatire:
    1h


    Ingrediente:



    • 350g faina, plus putin extra
    • 2 linguri praf de copt
    • 1 lingurita scortisoara
    • 250g zahar brun
    • 3 oua batute
    • Coaja rasa de la o portocala
    • 85g stafide
    • 85g cirese uscate



    • 50g migdale
    • 50g fistic decojit

    Mod de preparare:


    Incalziti cuptorul la 180C si pregatiti 2 tavi de copt cu hartie de
    pergament. Amestecati bine intr-un castron faina, praful de copt, scortisoara si
    zaharul. Adaugati ouale batute si amestecati bine cu mainile pana se
    incorporeaza toate ingredientele. Adaugati apoi fructele, migdalele si fisticul,
    amestecand pana bine.


    Asezati  aluatul pe o suprafata presarata cu faina si taiati-l in 4
    bucati egale. Rulati fiecare bucata intr-un carnat lung de aproximativ 30cm.
    Procedati la fel si cu urmatoarele bucati, asezati-le in tavi (catev 2 bucati
    intr-o tava), dupa care bagati-le la cuptor 25-30 de minute, pana cand aluatul a
    crescut si a prins putina culoare. Dupa acest interval de timp, rulourile se
    lasa la racit cateva minute si se reduce cuptorul la 140C.
     
    Folosind
    un cutit de paine, taiati rulourile in felii groase de 1cm pe diagonala, apoi
    asezati feliile pe o tava cu foaie de pergament (biscuitii pot fi raciti si
    inghetati si congelati pana la cel mult 2 luni). Acestia se vor coace pentru
    inca 15 minute (20 de minute in cazul in care au fost congelati), intorceti-i si
    lasati-i  alte 15 minute pana se usuca si prind o culoare aurie. La final
    se lasa sa se raceasca complet si se pastreaza intr-un recipient etans pentru
    cel mult o luna, in cazul in care nu ii oferiti imediat invitatilor.


    Trufe de ciocolata


    Incercati sa gatiti aceste trufe de ciocolata  vor fi un senzational cadou
    de Craciun comestibil – sunt atat de delicioase incat nimeni nu va ghici cat de
    rapid si usor sunt de preparat.



    Timp de preparare: 2h
    Timp de gatire: 10
    minute


    Ingrediente:



    • 250ml smantana batuta
    • 225g ciocolata cu 70% cacao
    • 55g unt nesarat, taiat in cubulete si lasat la incalzit
    • putin praf de cacao (nuci tocate marunt sau nuca de cocos)

    Mod de preparare


    Se taie ciocolata in bucati, apoi se amesteca in procesorul de alimente pana
    cand ajunge de consistenta pesmetului.


    Se aduce smantana batuta la fierbere si se toarna treptat peste ciocolata, continuand amestecarea.
    Consistenta amestecului trebuie sa fie asemenea amionezei. in
    cazul in care amestecul se  taie , continuati procesul de
    amestecare cateva minute in plus si va trebui sa revina la normal. Adaugati
    untul, putin cate putin, iar dupa omogenizare turnati amestecul intr-un castron
    si lasati-l la racit aproximativ 15 -25 minute in frigider.


    Asezati pe o tava hartie de pergament, si cu ajutorul unei linguri formati
    mici trufe  sau va puteti folosi de o seringa de bucatarie. Trufele trebuie sa
    fie de marimea unei cirese. Se lasa la racit pentru cel putin doua ore, apoi se
    ruleaza fiecare in parte in cacao, nuci tocate marunt sau nuca de cocos.


    SUPEREVA.RO va ureaza
    Sarbatori Fericite si Pofta Buna
    !!!

  • Lasă un răspuns

    Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.