Cum ne implicam copiii in curatenia de primavara?

0 213

“Inrolati-va” copiii sa va ajute in curatenia de primavara si organizarea casei. Urmati acest plan simplu pentru a transforma aceasta treaba intr-o … “afacere” de familie – in special acum, cand de voie de nevoie, TREBUIE sa stam in casa 🙂

Daca te simti coplesita atunci cand vine vorba de curatenia de primavara (de unde incepem ?!), avem 5 strategii simple pentru a face procesul un pic mai usor, inclusiv sfaturi despre cum sa impartim sarcini si copiilor.

1. Incepe cu lucruri mici

Pentru inceput, nu incerca sa organizezi toata casa intr-o zi! Nimeni nu reuseste, mai ales daca ai si un copil (cel putin). Vizeaza zonele in care vei obtine cea mai mare satisfactie (cosul de jucarii, un dulap cu haine, etc) si da-i copilului sarcini clar definite (pune jucariile cu care nu doresti sa te mai joci intr-un singur cos, hainele care iti sunt prea mici, intr-un altul). Si chiar daca nu reusesti sa faci tot ce iti propui, ramai pozitiva, lauda-ti copilul (copiii) pentru  ajutor, si continuati sa faceti cel putin o data pe luna acest “antrenament” impreuna.

2. Fiecare lucru isi are locul

Inca va mai trebui sa le amintesti copiilor sa ridice lucruri de pe jos, canapea, hol, etc., insa, daca fiecare lucru isi are locul, vor stii exact unde trebuie puse de fiecare data – jucariile in cutie, hainele in dulap, geaca in cuier, etc. Implica copilul in treburile casnice si eticheteaza rafturi, cutii sau cosuri cu imagini sau cuvinte (in functie de varsta copilului), care sa il ajute sa identifice locul fiecarui lucru – astfel vor invata sa fie ordonati.

3. Fa un lucru, dar fa-l bine!

Atunci cand copiii trec prin jucarii sau haine de care nu mai au nevoue, curatenia devine un exercitiu de bunatate. Explica de ce este important sa daruim mai departe si sa ajutam. Daca este posibil, mergeti impreuna si donati direct persoanei sau organizatiei care colecteaza lucrurile.

4. Fa lucrurile sa para distractive!

Atunci cand munca devine un joc, te simti mai putin obosit si mai dornic sa continui treaba! De exemplu: faceti curatenie pe muzica preferata, setati un cronometru pentru a vedea cine este cel mai rapid, ofera o recompensa copiilor care s-au descurcat cel mai bine, etc. Incearca ceva pentru a-i face si pe ei fericiti, multumiti si mandri de treaba facuta. Nu tansforma munca si sarcinile zilnice intr-o corvoada.

5. Nu exagera cu recompensa!

Cadourile/recompensele sunt ok, dar incearca sa nu exagerezi.  Ofera-le drept premiu o excursie la un muzeu sau o cina cu bunica, in loc de cadouri tangibile. Amintirile facute vor fi de nepretuit si mult mai frumoase decat o jucarie care peste cateva luni ar putea deveni neinteresanta.

Despre cum poti petrece timp de calitate cu copilul – iata sugestii:

Copiii isi petrec mai putin timp liber afara decat puscariasii: semnal de alarma si ce e de facut
Cum utilizeaza familia ta ecranele: despre beneficii dar si limite
Vara asta spunem DA sportului
Nevoia de socializare a copilului la varsta de 2-3 ani
Jocurile interactive un mod placut de a va cunoaste mai bine copiii
Peste 200 planse de colorat pentru copii
21 de jocuri in interior pentru copii
31 labirinturi pentru copii

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.