Bine ati venit!

Fizica explica de ce ar trebui sa purtati negru in loc de alb, pe timp de vara

1 321

Toti suntem incurajati sa purtam alb in timpul verii, deoarece imbracamintea alba ar trebui sa ne tina racoare – dar nu este asa!

De fapt, imbracamintea neagra este cea mai buna metoda de a ne racoti corpul pe caldura. Fizica o dovedeste. Si biologia. Afla de ce oamenii cool vor purta negru in aceasta vara.

In general, in timpul verii, suntem incurajati sa purtam imbracaminte alba – si multi asta fac. Nu numai ca albul ar trebui sa arate frumos la un picnic – asta pana cand are prima pata de iarba – dar oamenii pretind ca albul este modul ideal de a se racori in timpul verii. Cand vedem albul, vedem combinatia dintre orice lumina vizibila posibila. Aceasta inseamna ca imbracamintea alba reflecta o mare parte a lungimilor de unda de energie care intra. Aceasta inseamna ca ar trebui sa reflecte razele soarelui inapoi, in loc sa ne lase sa ne “gatim”. Si este perfect corect.

Cu exceptia faptului ca aceasta explicatie este de asemenea incompleta. Caldura nu vine doar de la soare. Caldura este emanata si de corpul unei persoane, care este mult mai aproape decat soare. Cand toata caldura corpului loveste imbracamintea alba care o acopera, ea se reflecta inapoi spre corp. Cand purtam alb, ne “gatim”.

Cea mai buna culoare de purtat pe timp de vara, se pare, este negru

Negrul absoarbe tot ce vine de la soare, sigur. Dar, de asemenea, absoarbe energia din corp in loc sa o reflecte inapoi. Acum, utilitatea hainelor negre depinde si de gasirea imbracamintei din materiale vaporoase si subtiri la fel ca a celor albe. Imbracamintea neagra are, de asemenea, nevoie, de putin ajutor din partea conditiilor atmosferice. Odata ce a absorbit caldura, trebuie sa aiba o cale sa o radieze inapoi. Daca exista chiar si putin vant (cel putin 10km/ora), imbracamintea neagra este cea mai buna alegere pentru cei care vor sa se racoreasca. Deci, gasiti ceva negru de purtat in aceasta vara.

De asemenea, radiatiile penetreaza hainele albe mai usor decat pe cele negre, astfel ca incalzirea lor radianta este mai putin afectata de convectie decat cele negre.

Razele UV penetreaza hainele albe mai usor decat pe cele negre, deci exista si un alt avantaj. Un tricou alb are un SPF de aproximativ 7, dar, odata ce se uda (de exemplu datorita transpiratiei), SPF-ul scade pana la aproximativ 3, potrivit Fundatiei pentru Cancerul de piele. Probabil de aceea vedeti o multime de triburi din desert, cum ar fi Beduin si Tuaregs, ca poarta haine intunecate sau negre (prin secole de experienta). De asemenea, probabil, de aceea si corturile Bedouin sunt negre si bine ventilate.

Si daca cineva va intreaba dupa cine sunteti in doliu, spuneti-le ca dupa intelegerea limitata a fizicii pe care o au altii.

Mai cititi si:

1 Comentariu
  1. Livia spune

    Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Este potrivit sa ma imbrac la petrecerea de Crăciun organizata de catre firma cu o camasa alba, clasica, fusta neagra lunga din tafta si tul si botine (bocani)? Ca accesorii, un colier negru strattement.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.