Este siropul de artar mai bun decat zaharul?

0 1,074

Unul dintre cei mai populari indulcitori din zilele noastre este siropul de artar. Este un indulcitor natural 100%, care se pretinde a fi mai hranitor si mai sanatos decat zaharul.

Dar haideti sa separam faptele de fictiune…

Ce este siropul de artar si cum se fabrica?

Siropul de artar se face din fluidul circulant zaharos (seva) al artarilor. Acesta a fost consumat timp de mai multe secole in America de Nord … de pe vremea indienilor.

Peste 80% din productia mondiala este acum produsa in Canada.

Siropul de artar se face intr-un proces format din 2 pasi:

– Se face o gaura in arborele de artar, prin care se scurge seva. Aceasta este colectata.
– Lichidul colectat este apoi fiert pana cand majoritatea apei se evapora, rezultand un sirop gros si dulce, care este apoi filtrat pentru a indeparta impuritatile.

Siropul de artar contine vitamine si minerale, dar este de asemenea ridicat in zahar.

100 grame de sirop de artar contin (DZR- doza zilnica recomandata):

Calciu: 7% din DZR
Potasiu: 6% din DZR
Fier: 7% din DZR
Zinc: 28% din DZR
Mangan: 165% din DZR

Adevarat, siropul de artar contine o cantitate decenta din unele minerale, in special mangan si zinc, dar retineti ca acesta contine, de asemenea, mult zahar, iar acesta stim foarte bine cat poate fi de daunator. Consumat in exces, poate cauza probleme grave de sanatate, inclusiv obezitate, diabet de tip 2 si  boli de inima.

Faptul ca siropul de artar contine unele minerale, nu este un motiv destul de serios sa il consumam in exces.

Cel mai bun mod de a obtine aceste minerale este de a consuma alimente reale, intr-o dieta echilibrata de plante si proteine.

Indicele glicemic al siropului de artar pare a fi in jur de 54, in comparatie cu al zaharului de masa, care are un indice glicemic de aproximativ 65.

Acesta este un lucru bun si implica faptul ca siropul de artar ridica zaharul din sange mai lent decat zaharul obisnuit.

Ideea de baza: Siropul de artar este doar usor „mai putin rau“ decat zaharul!

Chiar daca siropul de artar contine unele substante nutritive si antioxidanti, acesta este bogat in zahar si sarac in nutrienti.

Unele studii sugereaza ca substantele nutritive antioxidante din siropul de artar (fenoli) oferta beneficii mari sanatatii. Insa, mai sunt nevoie si de alte cercetari inainte sa il numim super-aliment.

Studiile pe extractul de sirop de artar nu iau in considerare impactul acestuia asupra insulinei si zaharului din sange.

Siropul de artar este un zahar, fara fibre atasate. Asta inseamna ca un consum ridicat de sirop va provoca oscilatii ale zaharului din sange si insulina. Acest lucru ar putea duce la foame, un potential castig in greutate si alte efecte adverse asupra sanatatii.

In cazul in care obiectivul dvs. este de a va imbunatati sanatatea, consumul de legume cu frunze verzi, cereale integrale, ulei de masline, va vor oferi mai multe beneficii. Numeroase studii demonstreaza ca aceste alimente reduc si riscul de boli cronice.

Acestea fiind spuse, dintre toate zaharurile disponibile, imi place siropul de artar, datorita substantelor nutritive mentionate mai sus. Si recomandarea este sa il asociem cu cereale integrale pentru ca fibrele sa previna modificarea zaharului din sange si a insulinei.

De asemenea, pentru ca siropul de artar tinde sa fie mai dulce, teoretic, puteti utiliza mai putin. Moderatia este cheia!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.