De ce nu te poti misca cand te trezesti in mijlocul noptii?

0 161

Ce este paralizia somnului?

Imaginați-vă că ați căzut într-un somn liniștit, când brusc vă treziți și nu puteți mișca un mușchi. Sună înspăimântător! Dar este o experiență pe care o au mulți oameni la un moment dat în viața lor.

Acest fenomen ciudat este cunoscut sub numele de paralizie a somnului, în care o persoană nu se poate mișca, vorbi sau reacționa pentru un scurt moment când adoarme sau se trezește. Este o stare de tranziție între starea de veghe și somn, care este adesea însoțită de halucinații.

Halucinațiile, cum ar fi prezența cuiva în cameră sau a unei persoane care stă pe piept, sunt frecvente și pot îngreuna respirația persoanei. Experiențele fizice, cum ar fi un curent puternic care traversează partea superioară a corpului, sunt de asemenea comune.

Paralizia somnului este relativ frecventă, potrivit unei revizuiri sistematice din 2011 publicată în Sleep Medicine Reviews. Analiza a revizuit 35 de studii care au raportat rate de paralizie a somnului pe viață de peste 36.000 de participanți în total.

Cercetătorii au descoperit că 7,6 la sută din populația generală se confruntă cu paralizia somnului, crescând la 28,3 la sută în grupurile cu risc ridicat, cum ar fi studenții care au un model de somn perturbat. Dintre persoanele care suferă de tulburări mintale, cum ar fi anxietatea și depresia, 31,9% au prezentat episoade de paralizie a somnului.

Acest studiu pune în lumină necesitatea unor cercetări suplimentare privind paralizia somnului pentru a determina impactul acesteia asupra stării fizice și emoționale a unui individ. De asemenea, relația acesteia cu afecțiunile psihiatrice și alte afecțiuni medicale ar trebui analizată în continuare.

Când are loc paralizia somnului?

De obicei, paralizia somnului apare în două momente specifice în timpul ciclului de somn.

În timp ce adormiți, ceea ce este cunoscut sub numele de paralizie hipnagogică sau predormitală a somnului. Pe măsură ce adormiți, corpul se relaxează încet și este posibil să observați că nu vă puteți mișca sau vorbi.

În timp ce vă treziți, ceea ce este cunoscut sub numele de paralizie de somn hipnopompică sau postdormitală. În timpul somnului, corpul alternează între somnul REM (mișcare rapidă a ochilor) și NREM (mișcare non-rapidă a ochilor). La sfârșitul NREM, somnul trece la REM, unde ochii se mișcă repede, dar restul corpului rămâne foarte relaxat. REM este cea mai profundă parte a ciclului de somn, atunci când creierul tău are vise vii. În acest moment, mușchii corpului tău sunt, în esență, opriți, astfel încât să nu îți exersezi visul cu corpul tău. Dacă te trezești înainte ca ciclul REM să se termine, devii pe deplin conștient, dar corpul tău este încă în modul de somn REM, lăsându-te incapabil să te miști voluntar.

Ce tipuri de halucinații apar în paralizia somnului?

Trei tipuri de halucinații pot apărea în timpul paraliziei somnului, potrivit unui studiu din 1999 publicat în Consciousness and Cognition.

Incubus: În acest tip, oamenii simt o presiune intensă pe piept și simt că nu pot respira. Aici, corpul este încă în modul de respirație REM.
Intrus: Aici, oamenii experimentează senzația de prezență, frică și halucinații vizuale și auditive. Este descris ca o „stare hipervigilantă a creierului mediu”, în care oamenii pot fi conștienți chiar și de cei mai mici stimuli.
Experiențe neobișnuite ale corpului: în acest tip, oamenii au o experiență în afara corpului, cum ar fi zborul sau plutirea. Aici, diferite zone ale creierului sunt active în momentul în care persoana se trezește.

Cine poate avea paralizia somnului?

Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, oamenii se confruntă cu paralizia somnului pentru prima dată între 14 și 17 ani. Acesta poate afecta bărbații și femeile de orice grup de vârstă și se estimează că apare la 5 și 40 la sută din oameni.

Mai mult, un studiu din 2015 publicat în Journal of Sleep Research notează că paralizia somnului este moștenită moderat. Cu toate acestea, sunt necesare încă studii suplimentare pentru a ajunge la o concluzie definitivă.

Unii dintre factorii de risc comuni legați de paralizia somnului sunt:

  • Somn necorespunzător.
  • Modificări frecvente în programele de somn.
  • Probleme mentale, cum ar fi anxietatea, stresul ridicat sau tulburarea bipolară.
  • Predispoziție genetica.
  • Dormitul pe spate.
  • Probleme de somn, cum ar fi narcolepsie sau crampe nocturne la picioare.
  • Utilizarea anumitor medicamente.
  • Abuz de substanțe.

Se poate preveni sau trata paralizia somnului?

Poate fi dificil de tratat sau prevenit paralizia somnului, deoarece este legată de ereditate și de o groază de alte probleme de somn și de sănătate. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a rezolva această problemă.

  • Încearcați să reduceți și să gestionați stresul din viața voastră.
  • Faceți exerciții fizice în mod regulat, dar nu înainte de a merge la culcare.
  • Odihniți-vă suficient și mențineți un program regulat de somn.
  • Nu luați niciodată medicamente fără a vă consulta medicul.
  • Dacă aveți o tulburare mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia, luați medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră în mod regulat.
  • Evitați să dormiți pe spate. Încercați să dormiți pe o parte, pentru a reduce apariția paraliziei somnului.
  • Pentru a ieși din paralizia somnului, încercați să mișcați un deget și concentrați-vă asupra acestuia. Odată ce un mușchi se mișcă, paralizia dispare.
  • Amintiți-vă, paralizia somnului nu este nimic de îngrijorat. Dacă apare, este normal și poate fi gestionată cu măsurile și precauțiile corecte.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.