Cum crestem un copil intelegator?

0 632

Invatati copilul sa inteleaga sentimentele altor persoane.

Multi parinti sunt confuzi atunci cand vad empatia copilului lor. Cum poate un copil sa inteleaga cum se simte cineva si sa raspunda cu atata compasiune? Expertii cred ca aceasta abilitate sofisticata este prezenta la toti copiii. “Chiar daca acesti copii sunt in mod natural egoisti, asta nu inseamna ca preocuparea lor pentru altii nu incepe sa iasa la iveala”, spune Michael Gurian, autor al Nurture the Nature: Understanding and Supporting Your Child’s Unique Core Personality. Cu toate acestea, copiii mici de abia invata cum functioneaza emotiile, asa ca au nevoie de ajutorul si de incurajarea parintilor pentru a-si dezvolta empatia.

Cum invata copiii ce este compasiunea?

Chiar daca compasiunea copilului pare sa se iveasca peste noapte, de fapt, aceasta este prezenta de la nastere. Ati inceput acest proces si l-ati pus in miscare inca din momentul in care l-ati luat in brate pentru prima data si i-ati soptit cuvintele linistitoare. “Ar putea parea evident, dar copiii care au parinti iubitori sunt mai predispusi sa se ingrijeasca de ei insisi”, spune dr. Demy Kamboukos, psiholog clinic la Centrul de Studii Copilului al Universitatii din New York. Majoritatea expertilor sunt de acord ca empatia reala nu apare pana la aproximativ 2 ani, si chiar si atunci, este inconsistenta. Copiii sunt inca egocentrici – acea atitudine “eu, eu, eu” ii ajuta sa castige independenta – asa ca nu isi dau seama intotdeauna ca altii au sentimente si nevoi separate de ale lor.

“Copiii devin mai empatici pe masura ce incep sa-si dea seama cine sunt”, explica dr. Kamboukos. Odata ce micutul invata sa-si identifice propriile sentimente (“Sunt trist”), va incepe sa le recunoasca si la alte persoane (“Prietenul meu plange, este trist”). In cele din urma, isi va da seama de ce alte persoane se simt triste (“Prietenul meu si-a ranit genunchiul”) si va veni cu modalitati de ajutor.

Desi fiecare copil se dezvolta in ritmul sau, va puteti ajuta copilul sa dezvolte elementele de empatie: auto-control, corectitudine, respect.

Cum va puteti ajuta copilul?

Nu ii respingeti emotiile

Cand parintii respecta sentimentele copiilor, copiii devin mai increzatori in sine si isi fac mai usor prieteni, noteaza dr. Kamboukos. “Ei se descurca, de asemenea, mai bine la scoala si sunt mai creativi, solutionand problemele eficient”. Evitati sa minimalizati emotiile copilului dumneavoastra; spunandu-i “Nu ai motive sa plangi” atunci cand el este in lacrimi il va frustra. Copiii trebuie sa ataseze un nume sentimentului, astfel incat sa poata invata sa distinga o gama de emotii. De exemplu, daca copilul se confrunta cu o problema la locul de joaca, spuneti: “Stiu ca esti suparat ca acel copil ti-a luat jucaria, dar l-a durut cand l-ai lovit. Spune-i ca esti suparat si roaga-l sa ti-o dea inapoi”, astfel va fi mult mai probabil sa ia in considerare sentimentele copilului si sa nu mai actioneze.

Fiti expresivi

Un copil care poate interpreta expresii faciale se va intelege mai usor cu alte persoane pentru ca le va intelege emotiile, spune Gurian. Il puteti ajuta prin ruperea imaginilor din reviste pentru a crea un album de poze sau “sentimente”. Cand cititi impreuna, opriti-va si intrebati: “Fata din acea imagine este fericita sau trista?”

Oferiti-i un exemplu

“Lucrurile zilnice pe care le faceti si spuneti intaresc importanta compasiunii pentru altii”, spune Marilyn Rabinovitz, directorul prescolar si gradinitei Shaloh House, din Stoughton, Massachusetts. “Daca ajutati o persoana la nevoie transmiteti un mesaj important, dar daca cumparati cateva cutii de alimente suplimentare si mergeti impreuna cu copilul sa le oferiti acelei persoane in nevoie, ii transmiteti un mesaj mult mai puternic.” Atentie sa nu ii dati mesaje contradictorii – daca va rastiti la un casier pentru ca v-a dat gresit restul, de exemplu, copilul va crede ca este bine sa tratati oamenii in felul acesta.

Faceti-l responsabil pentru actiunile sale

Copiii mici nu-si dau seama ca ceea ce fac (sau nu fac) ii afecteaza pe ceilalti. Dar, in timp ce un copil nu-si poate controla sentimentele, isi poate schimba comportamentul. In clipa in care este nepoliticos, vorbiti si explicati-i. “Nu presupuneti ca este de ajuns sa ii spuneti ca un simplu “Imi pare rau” este de ajuns”, spune Rabinovitz. – Trebuie sa-i spuneti de ce si cum ar trebui sa-si ceara scuze.

Laudati-l

Spuneti-i copilului cat de mandri sunteti atunci cand se poarta frumos cu cineva: “Imi place cum l-ai ajutat pe fratele tau mai mic cand i-a fost frica de caine. I-ai aratat cum sa-l mangaie mai usor”. In timp, impulsurile sale de ingrijire vor deveni alegeri constiente.

Solutionarea acelor sentimente delicate

Decodarea emotiilor

Unele sentimente sunt mai usor de explicat unor copii de 2 si 3 ani, in comparatie cu altele. “Copiii se refera la “fericit” sau “trist”, deoarece sunt vizuale si concrete”, spune dr. Kamboukos. “Este mai greu sa il invatati insa despre sentimente subtile, cum ar fi dezamagirea sau jena”.

In aceste cazuri, modul in care raspundeti comportamentului copilului este deosebit de important.

De exemplu, daca copilul arata catre o femeie intr-un scaun cu rotile, utilizati-o drept ocazie pentru a-l invata despre emotii. Explicati-i calm ca, desi un scaun cu rotile pare neobisnuit pentru el, femeia s-ar putea simti jenata daca oamenii se uita la ea. “Copiii inteleg semnificatia unui cuvant cand il aud din nou si din nou”, spune Gurian. Amintiti-va: copilul nu va sti ca e nedrept, daca nu-i veti spune.

Apoi, ajutati-l sa-si dea seama ce nu intelege sau de ce anume ii este frica: “Doamna are nevoie de un scaun cu rotile, pentru ca ii este greu sa mearga”. Incercati sa gasiti o legatura cu viata copilului: “Folosim caruciorul tau atunci cand iti este greu sa mergi”.

Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice

Perioada de negatie este o etapa din dezvoltaea unui copil cand realizeaza ca are o proprie parere si ca se poate face auzit. Deci, e momentul cand brusc …isi doreste sa isi afirme unicitatea proaspat descoperita … si cum altfel decat opunandu-se vointei parintilor…Iata ce trebuie sa stie parintii despre aceaste crize de negatie din jurul varstei de 2 anisori si cum trebuie reactionat – in situatii practice.

Forumuri de discutie ale parintilor

In floarea copilariei (3-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.