Bruxismul la copii mici: ce este si cum ii afecteaza?

0 233

Este posibil sa observati ca micutul dvs. isi misca mereu gura in timpul somnului. Acest lucru poate fi insotit de sunete de scrasnire sau slefuire atunci cand dintii se freaca unii de altii.

Scrasnirea dintilor sau bruxismul, poate avea loc pe toata durata vietii din diferite motive. Potrivit Universitatii din Michigan, Health System, copiii pot incepe sa-si macine dintii de la 6 luni sau mai tarziu, cand apar primii dintisori permanenti de la 5-6 ani.

Adultii isi pot scrasni dintii din cauza stresului sau starii de nervozitate. Cand vine vorba de copii mici, cauzele sunt, de obicei, legate mai mult de testarea noilor dintisori. In timp ce majoritatea copiilor mici depasesc acest obicei, exista cateva situatii in care este posibil sa aveti nevoie de tratamente suplimentare pentru a proteja dintii copilului.

De ce isi scrasnesc copiii mici dintii?

Potrivit Fundatiei Nemours, aproximativ 2 pana la 3 din fiecare 10 copii isi scrasnesc dintii. Acest obicei are loc cel mai frecvent in timpul somnului, dar este posibil sa il observati si in timpul zilei.

Stomatologii nu cunosc intotdeauna motivele pentru care un copil isi scrasneste dintii, insa o parte dintre motive pot include urmatoarele:

  • Dintii copilului nu sunt aliniati corespunzator.
  • Copilul foloseste scrasnitul ca modalitate de calmare a durerii.
  • Rezultatul anumitor afectiuni medicale, cum ar fi paralizia cerebrala sau diverse medicamente.
  • La copiii mai mari, bruxismul poate fi un semn de stres sau anxietate.

Care sunt efectele bruxismului?

In cea mai mare parte, bruxismul nu este considerat a fi un obicei daunator, iar majoritatea copiilor scapa de el pe parcursul timpului.

Pentru alti copii insa, bruxismul poate provoca durere la nivelul maxilarului. In timp ce un bebelusul nu poate sa va spuna care este cauza disconfortului sau, frecarea frecventa a maxilarului poate fi un indicator.

Cand ar trebui sa merg cu copilul la dentist?

Daca va auziti copilul scrasnindu-si dintii de mai multe ori pe parcursul unei saptamani, este recomandat sa faceti o programare la medicul dentist. Acesta ii va examina dintii cautand semne de uzura si va verifica alinierea dintilor, ceea ce ar putea indica motivul pentru care copilul scrasneste.

Care sunt tratamentele pentru bruxismul la copii?

In cazul copiilor mai mari, dintii sunt adesea tratati cu o gutiera de noapte – o bariera de protectie intre cele doua arcade dentare, avand ca scop principal eliminarea tensiunilor dentare. Cu toate acestea, dintii copiilor mici se schimba constant, ceea ce afecteaza capacitatea gutierei de a se potrivi bine. De asemenea, copiii mici ar putea sa nu inteleaga cum si de ce trebuie sa o poarte.

Un “tratament” pe care nu trebuie sa-l aplicati este trezitul copilului cand il auziti ca isi scrasneste dintii. Acest lucru ar putea agrava simptomele si poate afecta odihna copilului.

Tratamentul tipic pentru bruxismul la copii mai mici este de fapt nici un tratament. Daca banuiti ca stresul sau anxietatea ar putea fi o cauza potentiala, puteti incerca sa rezolvati aceasta problema.

Mai cititi si: Bruxismul (Scrasnitul din dinti): cauze si remedii

 Forumuri specializate

Cabinet stomatologic pentru copii
Intrebari si raspunsuri despre problemele de stomatologie ale copiilor. Medici stomatologi raspund intrebarilor parintilor.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.