Baieteii sunt mai vulnerabili la stres decat fetitele

0 320

De multe ori auzim ca baietii trebuie “caliti” de mici, sa ajunga barbati adevarati. Duritatea parintilor fata de baieti este adesea laudata intr-un fel sau altul. Gresit! Aceste idei se bazeaza pe o intelegere gresita a modului in care copiii se dezvolta. In schimb, copiii se bazeaza pe afectiune, ingrijire  si dragoste din partea parintilor.

Iata care este parerea unei mamici dar si a unui psiholog clinic la UCLA:

La scurt timp dupa ce l-am nascut pe primul nostru fiu, imi amintesc sortarea hainutelor primite. Desi am fost foarte recunoascatoare pentru fiecare cadou in parte, au fost si unele hainute cu care nu am vrut sa il imbrac. Practic, tot ceea ce nu corespundea standardelor mele (hainutele cu mesaje “agresive” dupa parerea mea) a trebuit sa dispara din dulap.

Nu vorbesc despre haine albastre, sau ciorapei draguti cu camioane sau trenuri pe ele. Vorbesc despre tricourile care aveau imprimate mesaje de genul “Tip dur”, “Atentie fetelor!” sau “Zdrobitor de inimi”.

Aceste tricouri tipa: “Sunt un baiat. Sunt masculin, chiar daca am iesit doar pantecele mamei acum trei saptamani”, atribuindu-i un rol macho si agresiv.

Serios? Este destul de rau ca baietilor li se spun inca din copilarie aceste lucruri. Dar este rusinos ca ar trebui sa incepem atat de devreme… si nu este vorba doar de cateva cuvinte stupide imprimate pe un body, ci de mesajele care li se intiparesc in timp in minte.

Chiar daca nu ii spui baiatului tau sa “fie barbat” atunci cand plange, de cate ori ai auzit pe cineva spunand “baietii vor fi baieti“, chiar si atunci cand vorbim despre un copil? Din pacate si eu spus-o. Stereotipurile de gen sunt profunde in psihicul nostru, si chiar parintii cei mai iluminati isi trateaza copiii diferit, in functie de gen.

Bebelusii baieti sunt de fapt mai vulnerabili decat am putea crede

Dr. Allan Schore, psiholog clinic la UCLA, ne indeamna sa oprim tratarea baietilor ca fiind niste tipi duri. Dr. Schore explica faptul ca bebelusii baieti sunt de fapt mai vulnerabili decat am putea crede, si ar putea avea nevoie, de fapt, de mai multa dragoste si mai multe imbratisari, decat fetele. Fetele, pe de alta parte, par sa se nasca cu mai multa rezistenta la acesti factori de stres (ca si cum nu am stiut cat suntem de dure, doamnelor!).

Dr. Schore spune ca exista de fapt diferente majore in dezvoltarea creierului la baieti si la fete, chiar si in primele etape ale vietii, in special in zona dreapta a creierului, care se dezvolta intr-un ritm mai lent la baieti decat la fete (si vorbim inca de bebelusi). In plus, bebelusii baieti au mai putini hormoni de autoreglare a stresului, in comparatie cu fetele (chiar si in uter), astfel incat acestia sunt mai vulnerabili la stresul din mediul inconjurator, fizic si social.

Fetele, pe de alta parte, par sa se nasca cu mai multa rezistenta la acesti factori de stres (desi NU cred ca cineva trebuie sa  spuna fetelor ca sunt tari ca unghiile!).

Cu toata seriozitatea insa, Dr. Schore considera ca aceste vulnerabilitati la bebelusii baieti sunt ceea ce ii fac mai sensibili la tulburarile neuropsihiatrice care apar devreme in viata, ca autismul, schizofrenia cu debut precoce, si tulburarea de deficit de atentie (fetele par a fi mai vulnerabile la tulburarile care apar mai tarziu in viata). Dr. Schore subliniaza faptul ca baietii sunt, de asemenea, mult mai probabil sa arate sentimente de frustrare inca de la varsta de 6 luni, iar la 12 luni sa aiba reactii mai intense la stimuli negativi, in comparatie cu fetele.

Deci, care este raspunsul lui la modul in care putem proteja baietii in, probabil, perioada lor cea mai vulnerabila din viata?

El ii sfatuieste pe parinti sa fie foarte receptivi la nevoile bebelusului si sa ii arate afectiune.

Desigur, acelasi atasament si afectiune trebuie sa o aratam si fetitelor, si in nici un caz NU trebuie sa le aratam mai putina compasiune decat baietilor.

Intr-adevar, in ceea ce ma priveste, nu pot intelege de ce ar raspunde cineva la un copil plangand (baiat sau fata), cu nimic mai putin decat o imbratisare calda…? Dar, stereotipurile de gen sunt cu adevarat profunde, si cred ca sunt lucruri subtile, fiecare dintre noi tratam copiii in mod diferit, iar acest lucru este un memento bun pentru a ramane constienti de aceste lucruri.

Asa ca, ia-ti bebelusul in brate si iubeste-l cat mai mult

Ridica-l cand plange. Acopera-l din cap pana-n picioare cu sarutari. Si niciodata nu-i spune baietelului tau “Fii barbat!” sau “Baietii nu plang” sau orice alt lucru absurd pe care nimeni nu ar trebui sa il spuna unui copil.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.