Bine ati venit!

Unde iti sunt bunele maniere?

0 79

Copilul tau mesteca cu gura deschisa sau refuza sa stea pe scaun mai mult de cinci minute? Atunci, este timpul sa ii serviti niste lectii de eticheta.

Stiti ca servirea mesei ca o familie este importanta pentru dezvoltarea sociala si intelectuala a copilului dvs., asa ca faceti acest lucru cat de des puteti. Dar, uneori, poate fi un test al nervilor – si tarie intestinala, pentru ca nu este intotdeauna un lucru pe care copiii il adora. (Ati urmarit vreodata un copil de 5 ani care mananca zgomotos fiecare spagheta in parte?)

Daca sunteti ca majoritatea parintilor, va doriti ca copiii dvs. sa nu manance cu degetele sau sa ragaie zgomotos intre muscaturile de pizza…

Chiar si copiii foarte mici pot fi invatati sa manance intr-o maniera (mai ales) civilizata. “Deoarece copiii invata prin imitatie, ei vor imita modul in care va purtati voi la masa”, spune Peggy Post, editor si coautor al “Cadoului bunelor maniere”. Asta nu inseamna ca mesele trebuie sa fie cu tacamuri din portelan, argint si fete de mese de un alb imaculat; in schimb, concentrati-va pe maniere simple, cum ar fi asezarea servetelelor si o pozitie corecta. “Odata ce ati clarificat regulile de baza, le intariti intr-o maniera consistenta, dar nu critica”, spune Post. Iata cum:

Invata-i cat sunt inca mici

“Copiii nu sunt niciodata prea mici pentru a incepe sa invete bunele maniere”, spune Dorothea Johnson, fondatorul scolii de Protocol din Washington, din Yarmouth, Maine, care ofera cursuri persoanelor fizice si, de asemenea, formeaza instructori de eticheta. De fapt, cu cat incepeti mai devreme, cu atat mai repede copiii dvs. le vor invata. “Modelele de predare functioneaza mai bine la o varsta frageda, pentru ca copiii sunt interesati sa te faca fericit”, explica Sheryl Eberly, autorul celor 365 Manners Kids Should Know.

Tineti minte, insa, ca in timp ce copiii pot invata sa spuna “Te rog” si “Multumesc” de indata ce vor incepe sa vorbeasca, va fi o lunga perioada de timp inainte de a stapani toate regulile, astfel incat fiti generosi cu lauda si economi in critica. Pana la varsta de 6 ani, copiii pot dobandi toate abilitatile de baza.

Explicati motivele care stau la baza regulilor

In timp ce liniile directoare pentru mese gratioase nu sunt neaparat intuitive, in spatele lor exista deseori o logica pe care chiar si copiii mici o pot intelege. De exemplu, probabil ca ar fi de acord ca mestecarea cu gura deschisa este un lucru urat (Desigur, pentru ei, nu este un motiv bun sa se abtina de la a face acest lucru, este de datoria voastra sa le explicati). Ei pot vedea, de asemenea, ca plasarea tacamurilot utilizate pe farfurie va pastra masa mai curata.

Explicati si consecintele unor remarci insensibile

Explicati-i ca nu spuneti “yuck” atunci cand matusa serveste broccoli, deoarece nu doriti sa-i raniti sentimentele.

Pastrati o nota distractiva

Inventati modalitati usoare de a pastra copiii pe acest curs. Cantati melodii despre bunele maniere, spuenit povesti sau poezii care explica regulile si le aminteste copiilor cand uita.

Inainte de a merge la un restaurant sau la un prieten la cina, examinati comportamentul pe care il asteptati, dar nu corectati niciodata copilul in public.

“Ideea din spatele etichetei este de a face pe altii” – inclusiv copiii dumneavoastra – “sa se simta confortabil”, explica DeVault.

Mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.