Tot ce stiti despre protectia solara este o minciuna

0 431

Nu cu mult timp in urma, simplul SPF 30 ne era suficient. Acum SPF 50, 70, chiar si 100, sunt peste tot! Sistemul de rating SPF si-a facut debutul la inceputul anilor 1960, dar jocul numerelor a devenit in timp o cursa inarmata; Administratia pentru Alimentatie si Medicamente a propus chiar in 2007 sa limiteze sistemul SPF la 50 pentru a mentine lucrurile sub control. Ce s-a intamplat cu industria de protectie solara si de ce s-au “umflat” valorile SPF in timp?

Am avut o perioada in care am fost obsedata de protectia solara. Nu  paraseam casa fara sa ma dau cu ea, mai ales pe fata! De obicei folosesc un SPF 15 sau 30, dar uneori, daca stiu ca voi iesi in soare extrem, am un SPF de 60 sau mai mare.

Ei bine, SPF-ul ridicat este doar un truc!

Potrivit dermatologilor si noilor cercetarilor din partea Grupului de lucru pentru mediul inconjurator, SPF-urile de peste 50 nu ofera o protectie mai mare decat cele de 30. De ce?!

EWG a explicat: “Cei care se “scalda” in soare presupun adesea ca obtin o protectie dubla daca folosesc un SPF 100 in loc de SPF 50. In realitate, protectia suplimentara este neglijabila”.

Fragmentele SPF cu numar mare au, de asemenea, un echilibru mai mic de substante chimice care blocheaza soarele. Aceste SPF-uri mai mari se concentreaza mai mult pe razele UVB, care sunt cea mai mare cauza a arsurilor solare. Cu toate acestea, ele nu au un echilibru bun de substante chimice pentru a proteja impotriva razele UVA, care penetreaza mai adanc in piele si pot provoca daune mai grave.

Problema este ca oamenii presupun automat ca un SPF mai mare inseamna si o protectie mai indelungata. Gresit!

Hopa! Aici pot sa ma declar si eu vinovata! Indiferent de numarul SPF-ului, protectia solara trebuie reaplicata daca stam mai mult in soare.

SPF 30 ofera de fapt cea mai buna protectie cand este aplicata in mod regulat

Administratia americana pentru alimente si medicamente a interzis precizarea “rezistent la apa” de pe etichetele cremelor de protectie solara deoarece nu sunt adevarate. Ei au insistat, de asemenea, ca SPF-urile de peste 50 sunt de fapt inselatoare. EWG afirma ca in Australia, plafonul SPF este de 30, pentru ca orice altceva peste 30 nu ofera intr-adevar o protectie mai mare.

Practic, este vorba despre bani

SPF-urile mai mari sunt mai scumpe! Deci, salvati-va portofelul si pielea, alegeti o protectie solara cu SPF 30 si aplicati-o in mod regulat.

Produsele mai scumpe sunt intr-adevar mai bune?

Fiecare crema comercializata in Europa trebuie sa faca ceea ce este mentionat pe eticheta, prin lege.

De fapt, noi platim mai mult pentru miros, consistenta si nume/marca cremei. Insa nu va riscati sanatatea cu cel mai ieftin produs.

Folositi protectia solara in fiecare zi? Care este SPF-ul pe care il folositi? Credeti ca va protejeaza suficient?

Va recomandam sa mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.