Tarta cu lamaie si zmeura

Ingrediente Tarta cu lamaie si zmeura:

  • 250g unt nesarat la temperatura camerei, plus extra pentru uns
  • 1 pastaie de vanilie
  • 6 galbenusuri
  • 5 oua intregi
  • 270g zahar
  • 250ml suc proaspat stors de lamaie, plus coaja rasa
  • 250g zmeura (se poate si congelata)
  • 1 lingura zahar

Ingrediente pentru aluatul de tarta:

  • 500g faina, plus extra
  • 100g zahar pudra
  • 250g unt nesarat, rece
  • 1 lamaie
  • 2 oua
  • putin lapte

Mod de preparare Tarta cu lamaie si zmeura:

Pentru aluat: se cerne faina si zahar pudra pe o suprafata unde veti framanta totul. Untul se taie cubulete apoi folosindu-va mainile, incorporati-l in faina si zaharul cernut, pana ajunge de consistenta pesmetului. Spre final incorporati si coaja rasa de lamaie.

Bateti ouale impreuna cu putin lapte, apoi adaugati amestecul in compozitia de faina, si amestecati pana se formeaza un aluat.

Mai prafuiti putina faina pe suprafata de lucru, aplatizati usor aluatul si apoi inveliti-l in folie alimentara. Se lasa la rece aproximativ 30 de minute.

Pregatiti o tava rotunda pentru tarta, de cca 28cm – tava se unge usor cu unt.

Dupa ce aluatul s-a racit si intarit, se intinde intr-un cerc de 5 mm grosime si suficient de mare pentru a se potrivi in tava. Apasati usor aluatul in tava, taiati excesul, apoi se acoperiti cu folie alimentara si puneti totul in congelator pentru cel putin 1 ora.

Intre timp, cuptorul se preincalzeste la 180°C.

Dupa o ora, tava se scoate din congelator, se pune o foaie de pergament peste si se umple cu orez sau fasole uscata.

Se coace apoi in cuptorul preincalzit timp de 10 minute, apoi se selimina boabele si hartia de cipt si se mai lasa in cuptor timp de aproximativ 15 minute, sau pana prinde o culoare maro deschis.

Pentru umplutura: taiati in jumatate pe lungime pastaia de vanilie si radeti cu un cutit semintele intr-o tigaie cu fundul gros. Apoi se adauga galbenusurile, ouale intregi, zaharul, coaja si sucul de lamaie, si se amesteca la foc foarte mic pana cand incepe sa se ingroase.

Se incorporeaza untul amestecand constant pana se topeste, iar cand crema este suficient de groasa incat ramane pe dosul unei linguri, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca un pic, apoi se strecoara printr-o sita.

Zmeura proaspata sau dezghetata se amesteca cu zaharul intr-o tigaie mica, la foc mediu timp de 10 minute, sau pana cand incepe sa arate ca gemul – se amesteca constant.

Turnati crema pentru umplutura calduta in tava cu blatul de tarta si scuturati-o usor astfel incat amestecul sa se imprastie uniform.

Turnati sosul de zmeura peste crema si amestecati foarte usor cu o furculita pentru a crea un efect de unda.

Tarta se lasa la racit timp de 30 de minute si se poate servi. Optional se pudreaza cu zahar si se caramelizeaza usor cu un arzator de bucatarie.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.