Bine ati venit!

Stresul creste riscul de obezitate

0 35

Stresul si anxietatea pot intensifica riscul de a deveni supraponderal sau obez, ne spun cercetatorii britanici.

Ei au declarat ca au gasit o legatura intre nivelurile ridicate de cortizol, hormonul stresului si excesul de greutate.

“Nu stim ce a fost intai… un nivel de cortizol mai ridicat sau o greutate mai mare…”, a declarat cercetatorul Andrew Steptoe, profesor de psihologie la British Heart Foundation University College din Londra.

Pentru acest studiu, echipa lui Steptoe a analizat nivelul de cortizol dintr-un fir de par, taiat cat mai aproape de scalp. Aceasta proba a parului a reflectat nivelurile acumulate de cortizol, din lunile precedente, respectiv 2 luni, au spus cercetatorii.

Ce este cortizolul?

Cortizolul este un hormon de stres primar al organismului, un hormon corticosteroid, care este declansat ca raspuns la pericol, stres. Insa, daca nivelul de cortizol ramane ridicat, cronic, poate duce la depresie, crestere in greutate, anxietate si alte probleme, potrivit Clinicii Mayo.

Studiul a inclus peste 2.500 de adulti din Anglia, cu varsta de peste 54 de ani.

Cercetatorii au comparat nivelurile de cortizol din proba de par si greutatea corporala, circumferinta taliei si indicele de masa corporala. De asemenea, s-au uitat la modul in care nivelurile de cortizol sunt legate de obezitatea persistenta.

Participantii cu un nivel de cortizol mai mare tind sa aiba si circumferita taliei mai mare (peste 101 cm la barbati, peste 89 de cm la femei, plus un factor mare de risc pentru boli de inima si alte probleme). Persoanele cu un nivel de cortizol mai mare au avut, de asemenea, si un IMC mai mare.

Nivelul ridicat de cortizol a fost legat de obezitate

Desi studiul a constatat o asociere intre cortizol si obezitate, acesta nu a dovedit o legatura cauza-efect.

Un expert din SUA, a pus sub semnul intrebarii metoda utilizata in studiu. In prezent, “dovezile pentru utilizarea probelor de par ca predictor de greutate sau obezitate, lipseste”, a declarat Connie Diekman, director de nutritie universitar la Universitatea Washington din St Louis.

Cercetatorii studiului au remarcat faptul ca utilizarea cortizolului din par este o masura relativ noua, care este usor de obtinut si poate ajuta la cercetarea subiectului.

Legatura dintre cortizol si obezitate a fost gasita la ambele sexe. “In acest studiu, nu am vazut nici o diferenta intre barbati si femei”, a declarat Steptoe.

Cercetatorii nu au identificat nici diferente de varsta. Varsta medie a voluntarilor fiind 68 de ani. Cu toate acestea, din moment ce toti barbatii si toate femeile au fost mai in varsta, rezultatele nu pot fi asemanatoare cu cele ale tinerilor, a spus Steptoe.

Din studiu, cercetatorii nu au putut spune daca nivelurile mai ridicate de cortizol au declansat o alimentatie proasta, ceea ce a dus la obezitate, insa se stie ca stresul ne impinge sa manacam mai mult si mai prost.

Nu mancati niciodata dintr-o punga sau cutie. Puneti-va mereu mancarea in farfurie

Atunci cand mancati, evitati face orice alta activitate. In loc de a va verifica e-mail-ul sau a va uita la TV, concentrati-va pe ce aveti in farfurie.

Studiul a fost publicat pe 23 februarie in revista Obesity.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.