Cum scadem nivelul ridicat al colesterolului prin gatire?

Pentru a reduce colesterolul si grasimile din ceea ce
mananci, urmeaza urmatoarele sfaturi atunci cand gatesti. O buna parte din
retetele tale preferate se pot transforma in retete sanatoase doar prin
inlocuirea unor ingrediente. Citeste ingredientele retetei, apoi, uita-te la
informatiile de de mai jos. Succes!


Ce produse poti inlocui?


Ca o alternativa
la:
oua intregi, galbenusuri de ou
Foloseste: albusuri de ou sau ¼ ceasca substitut
de ou
 
In loc de: unt

Foloseste: margarina la pachet /
lichida , ulei vegetal nesaturat, granule de unt aromat, ierburi si condimente
pentru a condimenta mancarea
 
In loc
de:
maioneza
Foloseste: iaurt degresat, mustar, maioneza slaba
in grasimi sau fara grasimi


In loc de:
iaurt normal, smantana
Foloseste: iaurt degresat, smantana acra fara
grasimi


In loc de:
chipsuri de cartofi
Foloseste:
covrigei sarati, chips-uri slabe in grasime sau la cuptor


In loc de:
lapte normal
Foloseste: lapte
degresat sau lapte cu 1% grasimi


Ca o alternativa
la:
inghetata din lapte gras
Foloseste: iaurt fara grasimi cu fructe –
congelat, inghetata slaba sau fara grasimi, serbet


Ca o alternativa
la:
branza din lapte gras
Foloseste: branza cu un continut redus de grasime
sau fara grasimi


In loc de:
smantana grasa
Foloseste:
smantana slaba sau fara grasimi, iaurt slab
 
Ca o alternativa la: ulei de nuca de cocos, ulei
de palmier, ulei de palmier kernel
Foloseste: uleiuri nesaturate (ex: de sofran,
floarea-soarelui, canola si ulei de masline)
 
Ca o alternativa la: sosuri cumparate pentru
salate (dressing)
Foloseste: un
dressing slab in grasimi, zeama de lamaie, otet de mere


Foloseste cat mai putina grasime atunci cand gatesti. In
cazul in care intr-o reteta ai nevoie de o ceasca de unt, foloseste ½ de ceasca
si inlocuieste cealalta jumatate cu 1/4 cana de piure de prune. Puteti face
piure de prune din 1 1/3  cani de prune uscate fara samburi si 6 linguri de
apa fierbinte amestecate bine intr-un blender sau mixer. Va rezulta o cana de
piure. Pentru produsele de patiserie, 1 ceasca de unt, ulei sau margarina se
poate inlocui cu 1 ceasca de sos de mere.
 
Urmeaza aceste sfaturi si vei manca mult mai
sanatos:



  • Orice mancare ai gati, cand prajesti, coci, frigi,
    etc., foloseste foarte putin ulei.
  • Utilizeaza tigai de care mancarea nu se lipeste.

  • Inlocuieste la prajit margarina lichida sau untul cu
    ulei vegetal, si gateste mancarea cu supe de legume strecurate, bulion, sucuri
    de fructe sau vin.
  • Ingroasa sosurile si supele cu lapte degresat (sau 1%
    grasime), si un pic de faina sau amidon de porumb, ca o alternativa la
    produsele din lapte gras.

O data sau de doua ori pe saptamana, inlocuieste
proteinele animale cu tofu, fasole, mazare, linte. In cazul in care acestea
reprezinta ceva nou pentru tine, citeste cateva carti de bucate vegetariene sau
reviste pentru a invata cum le poti gati.
 
Fa schimbari graduale.
De-a lungul timpului, gusturile ti se vor schimba. Adauga in mancaruri mai multe
legume si fibre dietetice – acestea ajuta la reducerea colesterolului rau.

 
Fibrele alimentare se gasesc in urmatoarele: ovaz, portocale,
pere, varza de Bruxelles, morcovi, mazare si fasole uscata.


Utilizeaza condimente in loc de unt sau margarina, sau un
pic de ulei vegetal nesaturat. Multe carti de bucate au liste de ierburi
aromatice, care dau gust si aroma mancarurilor. Incerca doar, este posibil sa
iti placa. Exemplu: busuiocul se foloseste pe dovlecel, sau piper de lamaie pe
broccoli.
 
Foloseste cat mai putine alimente preambalate: sosurile
preambalate, amestecurile si produsele instant, adesea contin grasimi.
 

Iata o reteta prin care poti reduce nivelul de colesterol
rau:


Legume marinate la gratar

 
Ingrediente 


 * 1 vanata, taiata felii nu foarte groase

 * 2 ardei capia, taiati fasii
 * 3 dovlecei, felii
 *
6 ciuperci proaspete, fara codite
 * 1/4 ceasca ulei de masline
extravirgin
 * 1/4 ceasca suc de lamaie proaspat stors
 * 1/4
ceasca busuioc proaspat tocat
 * 2 catei de usturoi, curatati si
tocati
 
Mod de preparare:


 1. Aseaza vanata, capia, dovleceii si ciupercile
intr-un castron.
 2. Intr-un bol separat, amesteca bine uleiul de
masline extravirgin, sucul de lamaie proaspat stors, busuiocul si usturoiul. Se
toarna amestecul peste legume, se acopera si se lasa la marinat in frigider cel
putin 1 ora.
 3. Se incalzeste gratarul
 4. Pune legumele
direct pe gratar sau pe frigarui. Se lasa doua-trei minute pe fiecare parte. Nu
uita sa ungi frecvent cu sosul ramas legumele.
 
Va dorim pofta buna!


Forumuri recomandate la
Supereva


 Super Sanatate
>>


Despre sanatatea familiei mai
cititi


Dictionarul
vitaminelor

Lista neagrã a
substantelor chimice care otrãvesc alimentele

Anticonceptionalele
hormonale – Mit si Realitate

Oare ar trebui sa
fim cu totii vegetarieni?

Telefonul mobil in atentie
Antibioticele si cancerul de san
Anti-perspirantele si cancerul de san
Atotputernicul arbore genealogic

Sexul
si alimentele din bucatarie

Vergeturile si
tratamentul lor

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.