Bine ati venit!

Saptamana 20 de sarcina

0 121

Saptamana 20 de sarcina

Aceasta saptamana marcheaza jumatatea perioadei de sarcina. Bebelusul poate auzi vocea mamei, precum si alte zgomote puternice din exterior si adesea raspunde prin lovituri spontane. Crampele abdominale pot aparea din nou, intrucat uterul continua sa se mareasca si sa apese pe organele interne.

Asadar, bebelusul a inceput sa inghita lichid amniotic iar rinichii continua sa produca urina. Pe capusor incepe sa rasara parul. Este intr-o continua miscare si activitate – in timpul mesei face aproximativ 200 de miscarii si… bineinteles, sunt sanse mari sa il simtiti. Ce senzatie aveti? Ei bine – e ca o falfaire, ca un fel de fluturas in burtica dvs. Daca sunteti insarcinata cu al doilea copil, atunci sunt toate sansele sa simtiti miscarile bebelusului mai devreme de saptamana 20.

/Images/sapt20-poza-1.jpg

Dezvoltarea senzoriala cunoaste un adevarat apogeu in aceasta saptamana. Celulele nervoase se dezvolta acum in ariile specializate ale creierului. Daca aveti o fetita, ea are deja in ovarele ei in jur de 6 milioane de ovule – unele din ele se dezintegreaza pe parcursul "sederii" in burtica dvs –  asa ca la momentul nasterii va purta in ovarele sale in jur de un million de ovule.

Cum se schimba viata dvs in saptamana 20-a de sarcina

Ati ajuns cu bine la mijlocul drumului. Partea de sus a uterului a ajuns pana la nivelul stomacului si va creste de acum cam un centimetru pe saptamana.

Cu siguranta simtiti "activitatea" intensa pe care o desfasoara micuta dvs comoara. Uneori, este atat de mobila si are atat de multe "lucruri de facut" acolo – incat nu puteti dormi. Urmatoarele 10 saptamani vor fi perioada cea mai activa pentru copilul dvs. Dupa aceste saptamani – spatiul sau de actiune se va diminua si va trebui sa stea ceva mai linistit.

Sexul in timpul sarcinii

Daca medicul care va consulta nu v-a recomandat oprirea activitatii sexuale datorita unor riscuri –  nu aveti decat sa va bucurati de aceasta perioada si pe plan sexual. De altfel, practicarea sexului este o buna metoda de atenuare a stresului si un mod minunat de a pastra intimitatea cu partenerul dvs. Nu aveti chef de asta? Nu e nici o problema – si asta e perfect normal! La urma urmei si imbratisarile sunt un mod intim de pastra "focul" in aceasta perioada…Cititi pe larg despre sexul din timpul sarcinii: 9 luni fara sex?

E bine de stiut ca unele femei manifesta perturbari ale vederii in timpul sarcinii. Daca purtati lentile de contact, pot deveni inconfortabile datorita cantitatii crescute de fluid din ochii dvs. Nu cumparati niste ochelari scumpi acum – vederea va reveni la starea initiala dupa ce copilul se va naste.

Va recomandam sa mai cititi si:

Nu uitati sa admirati Albumul GravidelorMiss Odiseea Sarcinii dar si Miss Odiseea Sarcinii – Galeria Star. Dovada sigura ca graviditatea este o stare de frumusete.

Despre sarcina la inceput mai cititi si urmatoarele:

 Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici:  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

/Images/nume-de-copii.gifNume de copii

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul …

 /Images/prematuri.pngPrematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. Putin grabiti si foarte curiosi.

Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.