Rozmarinul

Denumiri populare: dendrului, mirtin, rujmalin, rusmalin,
martin, marin


Rosmarinus officinalis este cunoscut
din cele mai vechi timpuri ca avand multe utilizari in medicina, in domeniul
culinar si chiar in anumite ritualuri. Cu mult timp in
urma, rozmarinul se consuma pentru ameliorarea durerilor abdominale, pentru guta, icter,
insomnie, dureri de cap, pentru calmare, etc. In Grecia antica, oamenii au ars
ramurele de rozmarin pe altarele zeilor, considerandu-l o planta sacra. Cu toate
acestea, grecii nu au fost singurii; planta a fost sacra si pentru romani (cei
care i-au dat numele) dar si pentru egipteni (gasindu-se urme de
rozmarin in mormintele faraonilor). Obiceiul arderii ramurilor de rozmarin a devenit
o practica in spitalele din Franta, mentinandu-se pana in secolul 20 – fiind utilizat pentru
curatarea aerului. De asemenea, datorita efectului sau antiseptic, planta a fost
apreciata si utilizata pentru conservare carnii, chiar si in vreme extrem de
calda – a fost cunoscut faptul ca rozmarin previne si intarzieri modificarea
produse din carne.


Denumirea „Rozmarin ” provine de la cuvintele latine  „Ros
care inseamna”roua” si  „marinus” care inseamna
mare„. Originar din zonele mediteraneene, in special din zona 
liniilor de coasta, dar si Uruguay, planta a devenit un arbust care sa raspandit
foarte repede in intreaga Europa, America de Nord si Mexic.


Rozmarinul apartine familiei Laminaceae. Acest arbust mediteranean cu o aroma
placuta, ramificat,cu frunze in forma acelor de brad si cu flori de culori
diferite (alb, roz, rosu, violet si albastru), are o inaltime medie de 20-50 cm
si poate ajunge chiar la 150 cm, in conditii optime de caldura si umiditate.



 


Proprietatile si beneficiile
rozmarinului


Printre proprietatile sale principale putem enumera: analgezic, antidepresiv,
antiseptic, anti-inflamator, expectorant, antiviral, afrodisiac, dezinfectant;
stimuleaza secretia de bila si o elimina in intestine, distruge
microorganismele, imbunatateste fluxul sanguin si energizeaza mintea. In afara
de acestea, cercetarile stiintifice indica faptul ca rozmarinul este un
stimulent de memorie ideal, atat pentru adulti cat si pentru studenti.
Rozmarinul  are efect calmant, alunga oboseala, tristetea, anxietatea,
calmeaza durerile musculare, cele digestive si de asemenea, indigestia cauzata
de stres.


Tratamente si amestecuri


Rozmarinul poate fi consumat sub forma de ceai, tinctura, capsule sau uleiuri
eterice. Acesta imbunatateste digestia, lupta impotriva obezitatii, bolilor de
ficat, gastritei, colesterolului, astmului bronsic, edemelor, si regleaza
bataile inimii cauzate in special de iritabilitate, cafea sau exces de tutun.
Din cauza proprietatilor sale antiseptice si tonice, rozmarinul este extrem de
benefic in cazul unui lesin, gripei, mahmurelii, astmului, bronsitei, crampelor,
constipatiei, cistitei, durerilor de cap, polipilor, racelii, tusei, sinuzitei
sau durerilor musculare. Rozmarinul este de asemenea extrem de eficient in
timpul convalescentei, deoarece creste nivelul energiei si optimismului, fiind
recomandat in caz de astenie.


Tinctura de rozmarin: este indicata in cazuri de indigestie,
diabet, voma, lancezeala stomacala, colici, congestie hepatica, icter,
inflamatii cronice si dureroase ale vezicii biliare, colesterol ridicat,
insomnie, ameteli, dureri de cap, iritabilitate, stari depresive, convalescenta,
memorie slaba, astenie, palpitatii, astm, tuse convulsive. Mod de administrare:
doua lingurite de tinctura, diluate intr-o ceasca de apa – inainte de mesele
principale. Tinctura de rozmarin este, de asemenea, utilizata pentru entorse,
reumatism si torticolis. Pentru acestea se recomanda o lingurita de tinctura
diluata in 100 ml de apa si administrate de trei-patru ori pe zi.


Capsulele de rozmarin: sunt recomandate in dischinezia
biliara, renala si boli reumatice, surmenaj fizic si intelectual. Se
administreaza o capsula de trei ori pe zi inaintea meselor principale, luptand
impotriva bolilor abdominale, anemiei, reumatismului, tusei si tulburarilor
cardiace minore.


Atentie!




  • Evitati consumul acestui produs in timpul sarcinii, daca suferiti de
    epilepsie sau de hipersensibilitate



  • Depasirea dozei terapeutice poate duce la aparitia convulsiilor, iar din
    acest motiv, utilizarae uleiului volatil trebuie facuta cu mare
    atentie

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.