Pericolele deficitului de iod: carenta ascunsa a organismului

0 1,059


Atitudinea noastra fata de viata nu depinde de alti oameni: ne apartine
exclusiv. Iar modul in care vedem viata este determinat in cea mai mare parte de
lucrurile pe care le consideram cele mai importante. Multe femei de 50 de ani
arata excelent acum si au o stare foarte buna de sanatate.


Evident, o femeie a secolului 21 are destule posibilitati de a-si influenta
lungimea si calitatea vietii, care depind si de un stil de viata activ si de o
atitudine mai lucida fata de nutritie. Cu alte cuvinte, alimentele pe care le
mancam ne determina din mai multe puncte de vedere.


De exemplu, lipsa iodului din alimente ne poate afecta sistemul imunitar,
schimba activitatea sistemului cardio-vascular si a cailor respiratorii.


De ce se intampla acest
lucru?


Exista sute de glande in organismul uman. Scopul lor este de a produce si de
a elimina in organism anumite substante. Glandele care controleaza secretia
endocrina sunt numite glande endocrine. Ele au cea mai importanta influenta
asupra organismului. Grupul de organe ale corpului format de glandele endocrine
joaca un rol urias, de exemplu in formarea emotiilor si in a dispozitiei in care
ne aflam.


Schimbarile de natura chimica si fizica ce ne determina emotiile sunt
directionate prin glandele endocrine de catre creier. Glanda tiroida este un
exemplu – este o glanda endocrina ce cantareste 25-30 g – de formatie solida,
situata chiar sub laringe. Glanda tiroida absoarbe activ iodul din sange.
Formarea hormonilor glandei tiroide are loc cu participarea iodului.
Acesti
hormoni produsi de catre glanda tiroida joaca un rol extrem de important:
regleaza rata schimburilor de proteine, grasimi si carbohidrati, producerea
caldurii, afecteaza activitatea sistemului cardio-vascular, a cailor
respiratorii, contractilitatea si fatigabilitatea musculara, excitabilitatea
sistemului nervos, rezistenta organismului la infectii.


Principala functie a glandei tiroide este reglarea procesului metabolic.
Cresterea cantitatii de hormoni accelereaza metabolismul, iar reducerea
cantitatii de hormoni duce la incetinirea metabolismului.


In cele mai multe regiuni ale lumii, alimentele uzuale ofera organismului
doze suficiente de iod pentru productia normala de hormoni a glandei tiroide.
Problema influentei lipsei de iod asupra sanatatii omului este printre aspectele
cele mai importante si mai vechi studiate de medicina.


Este atat de important pentru sanatate!
Lipsa iodului
creeaza organismului si sistemelor sale noi conditii de functionare – ca
rezultat al deficitului de iod, apar diverse tulburari.


Cum se manifesta lipsa de
iod?


Capacitatea de concentrare si atentia se pot reduce. Persoana devine
iritabila, deprimata, oboseste repede. Este posibil sa apara durerile de cap,
slabirea memoriei, deficitul intelectual, reducerea nivelului hemoglobinei din
sange, pielea uscata si rece, iar la femei sunt posibile tulburari ale ciclului
menstrual.


In cele mai multe cazuri descrise, simptomele apar treptat si aproape
imperceptibil. De aceea, deficitul de iod este denumit carenta ascunsa. La
copii, deficitul de iod provoaca hiperactivitate, excitabilitate mai mare si
retard mintal.
Ce se poate face? In primul rand, daca exista deja anumite
simptome, este necesara o consultatie la medic – probabil, medicul va va pune
sub observatie si va va recomanda inceperea tratamentului.


Cum poate fi evitat deficitul de
iod?


Norma consumului de iod al unei persoane adulte este de 150-200 micrograme in
24 de ore. Acest necesar creste in cazul femeilor insarcinate si al celor care
alapteaza pana la 200-300 micrograme. In scopul prevenirii carentei de iod este
recomandata consumarea alimentelor cu continut ridicat de iod.


Printre acestea sunt fructele de mare (contin mult iod): pestele, crevetii,
crabii, calmarii, laminaria. Laminaria este cel mai ieftin si mai accesibil
fruct de mare care contine iod. Din fericire, contine cea mai mare cantitate de
iod. Unele fructe, precum kiwi, si unele legume, ca spanacul, contin destul
iod.


Ce cantitate de iod contin
alimentele?


Iata continutul de iod din 100 g din urmatoarele alimente:
• hering –
66 micrograme
• lactate – 4-11 micrograme
• creveti – 190
micrograme
• legume – 1-10 micrograme
• stridii – 60
micrograme
• laminaria (alge) – 0,3 g
• pastrav – 3,5
micrograme
• oua de pasare – 10 micrograme
• carne – 3
micrograme.


De asemenea, pentru a asigura necesarul de iod al organismului trebuie sa
consumati sare iodata. Trebuie doar sa va amintiti urmatoarea regula: este
recomandat sa sarati mancarurile gatite cu sare iodata cu 10 minute inainte sa
le luati de pe foc. Pastrati sarea iodata intr-un loc uscat, pe perioade sub 6
luni. Si, desigur, puteti folosi diferitele complexele vitaminice existente pe
piata, in functie de recomandarile medicului.


  Forumuri recomandate
la Supereva


 Super Sanatate
>>

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.