Bine ati venit!

Pepernoten sau fursecuri pentru Sinterklaas

0 8

Sinterklaas a fost intotdeauna sfantul patron al orasului Amsterdam, al marinarilor si copiilor. Astazi, el aduce bucurie, veselie si daruri copiilor cuminti. La sfarsitul lunii noiembrie, cu cateva saptamani inainte de ziua lui de nastere, Sinterklaas pleaca din Spania cu barca. Sosirea lui este o ocazie festiva si fericita pe care toti copiii o asteapta cu nerabdare. Acesta este urmat de copii pe strazi in timp ce mananca fursecuri, numite pepernoten.

Daca sunteti destul de norocosi sa va petreceti putin timp in Olanda in luna decembrie, cu siguranta nu veti uita aceasta vacanta.

Pepernoten sunt un gen de fursecuri, tipic olandeze sau belgiene, asociate in mod traditional cu inceputul lunii decembrie. Sunt de culoare maro deschis, patrate si foarte aromate.

Aparitia exterioara ne duce in eroare putin: un patrat maro… inchis la culoare… Dar odata ce ati incercat un pepernoot, veti descoperi o aroma surprinzator de complexa!

Iata si reteta de pepernoten:

Ingrediente:

  • 75 g de faina alba
  • 175 g de faina de secara (sau integrala)
  • ½ lingurita de sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita amestec de condimente in cantitati egale (scortisoara, nucosoara, ghimbir, cuisoare, optional si putin praf de piper alb)
  • 1 lingurita de anason
  • 1 lingura otet de mere
  • 150 ml sirop de artar
  • 3 linguri de apa

Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul la 180°C. Cerneti faina alba si cea de secara (sau integrala) intr-un bol si adaugati sarea, praful de copt, condimentele si anasonul. Se amesteca bine. Adaugati otetul si siropul de artar la fiert impreuna cu apa si adaugati amestecul de faina. Se amesteca pana rezulta un aluat ferm si lipicios. Opriti focul si formati aluatul intr-o minge plata apoi infasurati-o in folie alimentara si lasati o ora sa se odihenasca la rece.
Intindeti aluatul intr-o foaie groasă de 1 ½ cm. Taiati cubulete de cca 1½ cm, asezati-le pe o tava acoperita cu hartie de pergament si apoi bagati-le in cuptorul incins timp de aproximativ 20 de minute pana cand se rumenesc usor.

Pofta buna!

Mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.