La ce este bun inul?

La ce este bun inul?

Denumire stiintifica: Linum usitatissimum

Prezentare
Este o planta anuala, cultivata. Apartine familiei linaceelor. Poate atinge o inaltime de circa un metru. Tulpinile inului sunt drepte, cilindrice, iar frunzele sunt mici, dese, alungite. Inul infloreste in lunile iulie-august, florile fiind, de obicei, albastre, rareori albe. Fructul este o capsula ce contine de la una pana la 10 seminte mici, lucioase, de culoare maro.

Semintele de in sunt valoroase nu numai pentru industrie, ci si pentru practicile medicinal-naturiste.

/Images/seminte-de-in-poza1.jpg

Substante active importante: grasimi, protide, heterozide, acid galacturonic, mucilagii si, mai ales, uleiul in cantitate foarte mare (pana la 40%). In primul rand
semintele, dar si restul plantei, contin o ciano-glucozida.

Intrebuintari
In terapia medicinala se folosesc semintele ca atare, semintele macerate si decoctul. In combinatie cu alte plante medicinale, semintele de in pot fi utilizate si sub forma de cataplasme. Semintele de in au calitati de agent purgativ,  emolient, antiseptic, sedativ, laxativ. Inul este folosit in cazul constipatiilor, a cistitelor, abceselor si furunculelor, precum si pentru a trata inflamatiile tubului digestiv. Pentru a beneficia de cunoscutele efecte laxative ale inului se vor ingurgita seminte intregi, in timp ce pentru a trata inflamatiile intestinale se vor lua seminte macerate.

 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.