Intr-un divort pierzi mai mult decat un partener

1 126

Într-un divorț îți pierzi prieteni

Oamenii aleg o parte a baricadei. Indiferent dacă intenționează sau nu, par să simtă nevoia de a forma alianțe, iar prietenii comuni tind să se împartă. Multe dintre prieteniile mele au fost formate în timpul căsătoriei cu fostul soț, ceea ce a făcut acest lucru deosebit de greu pentru mine, deoarece, în ochii mei, ei erau la fel de mult prietenii lui ca și ai mei. Dar ei nu au văzut lucrurile așa. Am pierdut o mulțime de prieteni, ceea ce a însemnat că am pierdut mult sprijin de care aveam nevoie.

Într-un divorț îți pierzi încrederea

Nimic nu te face să-ți pui la îndoială abilitatea de ființă umană ca realizarea faptului că ai luat decizia CATASTROFALĂ de a te căsători cu persoana greșită. Dacă divorțul tău este unul urât, așa cum a fost al meu, îți smulge și mai mult stima de sine, încetul cu încetul, pe măsură ce te întrebi cum ai fi putut rămâne atât de mult, cum ar putea face și spune acest om cu care ți-ai împărtășit viața aceste lucruri TERIBLE despre tine și cât de prost ești că nu l-ai văzut mai devreme pentru cine era cu adevărat. Îți puni la îndoială judecata, abilitatea de a merge mai departe și dacă, dacă găsești pe cineva nou, oare vei face din nou aceeași greșeală…? Te simți fragil.

Într-un divorț îți pierzi familia

Eu și fostul meu am fost împreună timp de 17 ani. Familia lui a devenit parte din familia mea. Și indiferent dacă am avut sau nu o relație grozavă, ei erau totuși parte din familie. Și sunt întotdeauna familia copiilor mei. Dar în timpul și chiar după divorț, relația se schimbă atât de drastic… Nu mai sunt oamenii la care ai vrea să apelezi într-o criză. Nu vrei să te încrezi în ei sau să te mai bazezi pe ei. Simți că te judecă. Și știi că sunt de partea lui, sunt familia lui, prin sânge, este normal.

Într-un divorț pierzi timp cu copiii tăi

Știai că va trebui să împarți sărbătorile și zilele de naștere. Împarți zilele speciale pe tot parcursul anului sau le petreceți într-o tăcere incomodă cu ex-ul, dar nu-ți dai seama cât de mult timp cu copiii piezi până când se va întâmpla. Și nu devine mai ușor. În momentul în care pleacă, îți este dor de ei. Și în momentul în care ajung acasă, deja-ți faceți griji cu privire la data viitoare când vor pleca din nou.

Într-un divorț pierzi lucruri

Pare o problemă minoră să fii îngrijorat de lucrurile materiale, dar este adevărat. Îți pierzi canapeaua preferată sau cele mai bune prosoape. Îți pierzi casa când ești obligată să o vinzi și împarți lucrurile pe din două. Pierzi mașina, farfuriile, blenderul tău, pierzi JUMATATE DIN TOT. Și nu te gândești la asta la început, dar reconstruirea unei vieți întregi de la 50% până la locul în care ai rămas poate fi grea (și costisitoare).

Într-un divorț pierzi bani

Între împărțirea finanțelor și a activelor, cheltui enorm pe avocați, mediatori, bone, etc. Cheltui atât de mulți bani pe divorț, încât ideea de a divorța din nou, înseamnă că probabil nu vei mai accepta niciodată o altă propunere de căsătorie, deoarece nu poți risca altă lovitură financiară.

Într-un divorț îți pierzi animalele de companie

Poate că tu ești cel care îi păstrează, dar în divorț animalele de companie nu pot locui în două locuri simultan, așa că unul dintre voi va fi obligat să-și piardă compania prietenului tău loial. În divorț, eram atât de îngrijorat de copiii mei și de ce se va întâmpla cu ei, încât nici măcar nu m-am gândit la animalele mele până când divorțul nu a fost aproape finalizat. Nu a fost un element care a apărut în discuțiile noastre cu avocații noștri și, dacă mă întrebați, nu este corect. Animalul meu a rămas cu mine, dar el nu este același. A pierdut și el pe cineva drag.

Divorțul este greu

Îți întoarce lumea cu susul în jos și te obligă să te regăsești din nou după ani de gândire că aceasta este „viața ta pentru totdeauna”. Toți cei din jurul tău sunt afectați de efectele reziduale ale stării tale de spirit, de schimbarea stilului tău de viață, de noua ta independență. Dar nu te gândești la cât de mult pierzi atunci când te hotărăști să renunți. Este mai mult decât partenerul de care divorțezi, lucru care doare destul.

Despre divorț, mai citiți:

Cand copilului devine pion pe tabla de sah a divortului
Despre (ne)Fericirea de a fi parinte singur
Ce inseamna de fapt “custodie comuna” in educatia copilului?
Cum sa fii un parinte singur fericit
Rolul tatilor dupa divort
Divortul ne inbolnaveste
Cand tati nu e – sau despre barbatii care isi parasesc familia
7 sfaturi pentru mame singure

 Forumuri de suport unde discutam despre viata in 2

 In unul sau in doi… mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri … nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

Clubul mamicilor si taticilor singuri
Si mama si tata la un loc. Suport, experiente, atitudine si mai ales infratire. Aici nu sunteti singuri!

1 Comentariu
  1. Ricu Alexandru spune

    Divorțul poate fi cerut pe cale administrativă, notarială sau judiciară, cu mențiunea ca soții nu pot alege calea administrativă dacă au copii minori născuți din căsătorie, din afara acesteia sau adoptați, dar pot demara procedura de divorț la notar sau la instanța de judecată competentă. Este adevărat ca o opțiune viabila, având inclusiv costuri reduse, este prin biroul notarial, insa sunt situații și când părțile nu se înțeleg. Sau sunt situații când deși se înțeleg, interesul unuia dintre soți ar trebui sa fie ca desfacerea căsătoriei sa fie pronunțată de catre instanta din culpa exclusiva.

    In Romania procedura este greoaie. Motivele de divort sunt strict si limitativ prevazute de lege, in numar de patru, iar daca nu te incadrezi in niciunul, nu poti desface casatoria.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.