Inceputul diversificarii: fructe vs legume

0 202

Cu ce ar trebui sa incep diversificarea: fructe sau legume?

Puteți începe diversificarea fie cu fructe sau legume. Odata ce bebelusul a implinit sase luni, nu trebuie să introduceti produsele alimentare într-o ordine exacta. Principalul este sa introduceti cat mai multe arome și texturi moi, insa treptat si fiecare produs alimentar nou sa fie la o distanta de 3 zile unul de celalalt.

Preferințe primelor alimente soide variază de la familie la familie, insa medicul pediatru va poate indruma cel mai bine, in functie de nevoile bebelusului. Poate va ajuta sa aflati ca NHS recomanda primele următoarele produse alimentare:

 – legume fierte, cum ar fi păstârnac, cartofi, yam, cartofi dulci sau morcov
 – fructe, cum ar fi banane piure, avocado, pere sau mere fierte
 – fructe moi, coapte, cum ar fi piersica sau pepene galben
 – bucati mici de legume bine fierte si fructe pentru bebelusii mai marisori

Nu trebuie să vă faceți griji că introducerea fructelor va defavoriza legumele, sau ca apoi cel mic nu va manca legume. Depimde de fiecare copil in parte.

Este adevărat că bebelușii preferă, de obicei, gusturile dulci, pentru că laptele matern este dulce. Dar copilul va invata treptat sa-i placa si alte arome.

Cât de curând ar trebui să combin fructele și legumele?

Dacă începeți cu fructe, cel mai bine este să continuati cu legumele la o scurta durata de timp. Copilul este mult mai probabil să le accepte încă de la începutul diversificarii.

Daca bebelusul tau nu acceptă o leguma de la început, nu încerca să il fortezi, fiindca ora mesei va deveni un obicei stresant pentru amândoi, si nu vreti asta. Faceti o pauza de o saptamana-doua, apoi incercati din nou leguma respectiva, poate intr-o alta combinatie. Copilul are nevoie de timp pentru a învăța să-i placă un gust nou.

În cazul în care pare într-adevăr sa nu ii placa gustul unei legume, ai putea încerca o combinatie cu o rădăcinoasa dulce în schimb, cum ar fi păstârnacul, morcovul sau cartoful dulce.

Puteți amesteca arome noi cu cele pe care copilul deja le cunoaste, și de a crește treptat proporțiile alimentului nou.

Fiți răbdători! Uneori poate dura saptamana ca cel mic sa accepte o noua aroma.

Bebelusul va face fețe sau expresii ciudate atunci când va incerca un aliment pentru prima dată. Astta nu înseamnă că nu ii place. Este doar surprins de noul gust si textura diferita.

Păstrați mesele interesante. La fel ca adulții, copiii se pot plictisi în cazul în care mananca aceleasi alimente in fiecare zi.

Ce alte prime alimente sunt bune pentru bebelusul meu?

Dacă așteptați până când micutul a implinit șase luni, puteti încerca cele mai multe alimente, inclusiv:

 – carne de pasare de curte
 – pește
 – leguminoase și fasole
 – unt, ulei
 – produse lactate, cum ar fi iaurtul, branza
 – cereale și orez

Dacă aveti probleme cu alergiile in familie, atentie la nuci, semințe sau produse lactate. Ați putea prefera să începeti cu produsele alimentare care sunt puțin probabil să provoace o reacție alergică:

 – legume rădăcinoase, cum ar fi morcov, radacina de patrunjel, cartofi dulci, pastarnac si dovleac
 – fructe, cum ar fi mere, pere, banane, prune, piersici, caise și avocado
 – spanac, broccoli, fasole verde, dovlecei, conopidă
 – cartofi, yam, banane verzi

autor: redactor SE – Toate drepturile rezervate (c) 2015

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.