Dupa ce ai facut vaccinul COVID-19, ce ai voie sa faci in siguranta?

0 36

Cat timp dupa vaccinare apare imunitatea „completa”?

Pe masura ce mai multe persoane sunt complet vaccinate, anumite activitati vor deveni mai putin riscante, dar expertii recomanda totusi sa pastreze masurile de precautie in viitorul apropiat.

Vaccinurile Pfizer/BioNTech si Moderna implica doua doze distantate la trei respectiv patru saptamani. Este nevoie de una pana la doua saptamani dupa rapel pentru a atinge nivelul maxim de protectie impotriva COVID-19. In studiile clinice, aceste vaccinuri sunt eficiente cu aproximativ 95% in prevenirea cazurilor de COVID-19. Vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 70% si conform Handelsblatt, chiar daca vaccinul AstaZeneca nu necesita temperaturi extreme sub zero de depozitare, „ar putea fi inadecvat pentru cei in varsta. Conform informatiilor din cercurile coalitiei, guvernul federal se asteapta la o eficacitate de doar 8% in randul celor de peste 65 de ani”. Rapelul la vaccinul Asta Zeneca se face la 8 saptamani.

In acest moment, nu se stie cat va dura imunitatea dupa vaccinarea completa a unei persoane si numai timpul va dezvalui raspunsul. Vaccinul COVID-19 ar putea deveni un vaccin anual, similar cu vaccinul antigripal iar beneficiile sale ar putea dura mai putin sau mai mult.

Pot persoanele vaccinate sa nu aiba simptome si sa raspandeasca in continuare virusul la cei nevaccinati?

Aceasta intrebare este critica, dar nu a fost inca studiata riguros. Datele disponibile pana in prezent indica faptul ca vaccinarea reduce semnificativ infectia la persoanele care nu prezinta simptome. In studiul clinic din faza 3 de la Moderna, un test de diagnostic inainte de a doua doza de vaccin a aratat ca 89,6% din cazurile asimptomatice si simptomatice au fost prevenite de prima doza.

Rezultatele preliminare din studiile din faza 3 ale vaccinului Oxford-AstraZeneca au aratat o reducere de 67% a testelor pozitive dupa o vaccinare.

Acest rezultat este „cu adevarat incurajator”, spune John Swartzberg, profesor emerit clinic la Universitatea din California Berkeley’s School of Public Health. „Asta ma va face sa simt, ca persoana responsabila, ca pot fi mai sigur in preajma celorlalti oameni”.

Cat de sigur este ca persoanele vaccinate sa se intalneasca?

Exista inca sanse mici ca si o persoana vaccinata sa se poate infecta, spune Swartzberg.

Pe masura ce trece timpul, mai multi oameni sunt vaccinati si numarul persoanelor infectate continua sa scada, Moss spune ca o adunare de grup a persoanele vaccinate „va fi una sigura” si va continua sa fie mai sigura.

„Pentru a fi in siguranta”, spune Cynthia Leifer, profesor asociat de imunologie la Universitatea Cornell, „ar trebui sa practicam totusi masuri de distantare cat de mult putem pe termen scurt, pana cand vom obtine o distributie mai larga a vaccinului.” Ea recomanda oamenilor sa urmeze in continuare liniile directoare pentru evitarea grupurilor mari, purtarea mastilor si o distantarea sociala.

Exista, de asemenea, necunoscute in ceea ce priveste eficacitatea vaccinurilor impotriva noilor variante care nu au fost descoperite.

Cu cat virusul circula mai mult in acest moment, cu atat exista un potential mai mare pentru aparitia variantelor”, spune Leifer. „Nu putem prevedea cand ar putea aparea o noua varianta care poate nu este acoperita de vaccin”.

Vaccinul Novavax, care nu este aprobat pentru utilizare, a aratat o scadere considerabila a eficacitatii – de la 89,3 la suta la 49,4 la suta – fata de o varianta originara din Africa de Sud, dar de atunci s-a raspandit la nivel international. Pfizer si Moderna inca testeaza cat de bine functioneaza vaccinurile sale impotriva unei variante mai contagioase descoperite pentru prima data in Marea Britanie.

Ar trebui ca persoanele vaccinate sa poarte in continuare masti in locuri publice?

Expertii sunt de acord ca toata lumea ar trebui sa poarte masti, cel putin pentru moment. Dincolo de a nu sti cine este vaccinat si cine nu, ceea ce ar putea duce la situatii incomode si confuze, fiecare persoana poate avea o reactie imuna diferita la un vaccin.

Deci, 100 de oameni imunizati si toti vor avea diferite niveluri de raspuns la acel vaccin”, spune Leifer. Nu exista intr-adevar nici o modalitate de a sti ce fel de raspuns a avut propriul corp la vaccin, asa ca purtarea unei masti adauga un strat suplimentar de protectie. Exista, de asemenea, intrebarea deschisa cu privire la cat de mult vor putea transmite virusul cei vaccinati.

Privesc vaccinul ca pe un plasture mare, dar exista si alti plasturi pe care-i putem folosi pentru a ne proteja”, spune Swartzberg. „Vaccinul este probabil cel mai mare. Un alt astfel de plasture este o masca”.

Este sigur sa calatoresc dupa ce am fost vaccinat?

Pentru multi, au trecut luni sau un an chiar de cand s-au putut intalni fata in fata cu familia si prietenii, dar administrarea vaccinului nu inseamna automat ca este in deplina siguranta sa calatoresti in lume.

Oamenii trebuie sa fie constienti de faptul ca in acest moment nu putem prezice cand vor aparea noi variante ale virusului, unde vor aparea si daca vor fi protejati”, spune Leifer . „Nu este ca atunci cand primesti vaccinul si ai dintr-o data un scut in jurul tau.”

Cat va dura pana cand vor fi vaccinati suficienti oameni pentru a reveni la normal?

Modul in care traiam in 2019 poate fi acum o amintire indepartata, dar odata cu lansarea vaccinului, un sentiment prudent de normalitate – o iesire la restaurant, mersul la scoala, o noapte de karaoke cu prietenii – pare mai la indemana.

Pana in prezent, peste 107 milioane de persoane au fost vaccinate in intreaga lume. In Statele Unite, aproximativ 3% din populatie a fost complet vaccinata. Estimarile sugereaza ca 70% din populatia SUA va fi cel putin partial vaccinata pana la jumatatea lunii septembrie in ritmul actual; Cercetatorii spun ca intre 75 si 80% din populatie va trebui sa se vaccineze inainte ca tara sa ajunga la imunitatea efectivului.

Pe drumul catre imunitatea turmei, vor exista semne ca normalitatea ar putea reveni. Swartzberg spune ca se va simti mai bine pe masura ce numarul de cazuri noi scade, diminuand sansele de a fi expusi la virus.

“Modul in care vad acest joc este ca va fi un fel de tranzitie de faza inapoi la timpurile pre-pandemice”, spune Moss. Primul pas este reducerea cazurilor, spitalizarilor si deceselor prin vaccinare, astfel incat sa poata fi pusa in aplicare in mod eficient o urmarire detaliata a contactelor.

Leifer spera ca lansarea vaccinului se poate accelera cu planuri creative de distributie si fabricatie.

Un vaccin nu este un bilet de aur, dar ofera oamenilor o modalitate de a-si reduce riscul si de a reveni mai repede la cei dragi.

Nu mi-am imbratisat nepotii si copiii de 10 luni”, spune Swartzberg, „Dar la un moment dat va trebui sa fac asta”.

Despre CORONAVIRUS

Unele persoane nu au simptome de coronavirus insa sunt infectate

Copiii sub 5 ani au o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât adulții

Sindromul inflamator pediatric multi-sistem – posibil legat de COVID-19 – o alerta pentru parinti

Grupa de sange si complicatiile bolii Covid-19 – iata ce legaturi exista

Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas

Coronavirus: 9 reguli esentiale de respectat daca avem in casa persoane din categoria de risc – sfaturi din presa italiana

sursa: nationalgeographic.com (c) februarie 2021

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.