De ce schimbarea orei ne face sa ne simtim atat de groaznic?

0 119

…si cateva modalitati de a va simti mai bine dupa ce ati schimbat ora.

Da, este deja timpul sa dam ora inainte si daca in aceasta Luni o sa va simtiti groaznic, ar putea exista dovezi medicale care sa va indreptateasca.

Nu numai ca pierdem o ora de somn, dar ritmul nostru circadian – aka ceasul nostru intern – se da putin peste cap, ceea ce ne face sa ne simtim mai rau.

Nu subestimati importanta somnului

Dr. Jay Puangco, neurolog specializat in medicina somnului la Pickup Family Neurosciences Institute de la Hoag Memorial Hospital Presbyterian, Newport Beach, California, spune ca este important sa nu se subestimeze importanta somnului si ca, creierul are nevoie de putin timp de pregatire pentru a se obisnui cu noul program.

“Lipsa somnului poate duce la pofte de alimente bogate in calorii, la gustari nesanatoase si fast-food”, a spus el. “Aceasta combinatie poate duce la o judecata gresita, la o productivitate scazuta si la iritabilitate. Privarea orelor de somn (cronica) poate duce la o cascada de boli fizice la fel de obisnuite ca o raceala si la fel de severe ca diabetul sau insuficienta cardiaca.

Dar nu toata lumea este afectata in acelasi mod sau chiar deloc.

Pentru ca pierdem o ora de somn, exista o posibilitate de a ne simti obositi din cauza acestei schimbari, a spus Dr. Robert Segal, cardiolog si cofondator al Labfinder din New York.

“Pentru unii, s-ar putea sa nu conteze mult. Dar pentru altii, schimbarea orei poate provoca diverse probleme, cum ar fi un risc crescut de atac de cord, accidentari la locul de munca din cauza oboselii sau chiar accidente rutiere. Spitalele au remarcat ca numarul spitalizarilor vasculare cerebrale creste in aceasta perioada”, a spus el.

Riscuri cardiace

Ingrijoratoare sunt unele studii care au aratat o crestere a atacurilor de cord dupa schimbarea orei de vara.

Dr. Subbarao Myla, director al Cardiac Cath Labs de la Hoab Memorial Hospital Presbyterian, spune ca inca nu se stie ce provoaca cresterea atacurilor de inima.

Cresterea efectiva a atacului de cord are loc, de obicei, in lunile de primavara

“Hoag a finalizat un studiu de doi ani pe aceeasi tema si a constatat o crestere cu 50% a atacului de cord in lunile de primavara“, a spus Myla. “In studiul lui Hoag, am luat in considerare toate tratamentele pentru atacul de cord, de la managementul medical pana la angioplastie, stent si bypass.”

Myla adauga ca unele studii au aratat, de asemenea, o scadere a atacurilor de cord in lunile de toamna.

Teoriile curente ale cercetatorilor despre motivul pentru care exista un risc crescut pentru sistemul cardiac, este ca schimbarea orei duce la o perturbare a ritmului biologic circadian.

“Stresul crescut cauzat de ajustarea la o noua rutina, lipsa de somn, care poate cauza lipsa de concentrare si alte probleme”, a spus Myla. “…impreuna cu o tulburare a ritmului, tensiunea arteriala creste in aceasta perioada.”

Myla atentioneaza ca si sangele isi poate schimba consistenta

Sangele devine mai gros si mai lipicios. In general, daca descrieti momentul in care atacurile de inima au loc cel mai frecvent, acestea se intampla intre 5 si 7 dimineata. In aceasta perioada a zilei, activitatea trombocitelor si nivelul de zahar din sange cresc.

Cum sa te simti mai bine dupa schimbarea orei

Exista cateva lucruri pe care le poti face, pentru a te simti mai bine dupa schimbarea ore.

“Daca aprindeti multe lumini cand va treziti dimineata pe intuneric si seara aprindeti aceleasi lumini imediat ce devine intuneric, va puteti ajuta corpul sa faca aceste schimbari de tranzitie mai usor”, a spus Segil.

Aceste indicii usoare pot ajuta organismul sa se obisnuiasca cu noul program mai repede. Incercarea de a mentine acelasi program de somn (de 8 ore) ne ajuta, de asemenea, sa revenim usor la normal.

In cele din urma, este extrem de important sa nu ne gandim prea mult la schimbarea orei. La urma urmei, anxietatea si stresul contribuie la toate tipurile de probleme de sanatate, inclusiv tensiunea arteriala crescuta.

“Unii oameni au doar o problema de blocare mentala”, a spus dr. Sanjiv Patel, cardiolog la Institutul MemorialCare Heart & Vascular de la Orange Coast Medical Center din California. “Iar altii o iau ca atare si evita astfel efectele secundare nedorite”.

Dr. Beth Ann Malow, profesor de neurologie si director al Centrului de tulburari de somn Vanderbilt din Tennessee, spune ca este important sa ne odihnim corespunzator in aceasta perioada. Dar, de asemenea, subliniaza importanta de a evita stresul cu privire la riscul unui atac de cord.

Incercati sa va culcati si sa va treziti cu 15 minute mai devreme cu cateva zile inainte de schimbarea orei, apoi cu inca 15 minute mai devreme cu o zi inainte de schimbarea orei”, a spus ea. “Acest lucru va ajuta corpul sa aiba parte de o tranzitie mai lina.”

Ora de vara incepe in aceasta duminica pe 31 Martie 2019, deci nu uitati sa va setati ceasurile inainte cu o ora.

Este adevarat ca schimbarea orei poate face ca oamenii sa se simta destul de rau pentru cateva zile si chiar creste riscul atacului de cord in unele cazuri.

Cum scapam de depresie in mod natural?

Exista multe alternative pentru a trata depresia, mai degraba decat folosirea antidepresivelor prescrise. Unele dintre aceste alternative pot include remedii pe baza de plante, aromoterapie, vitamine si suplimente, precum si pastrarea unui jurnal si exercitiile fizice. Exista, de asemenea, tratamente disponibile, cum ar fi acupunctura, metoda de vindecare Reiki, chiropractica si homeopatia.

Citeste mai departe Cum poti sa scapi de depresie in mod natural >>AICI

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.