De cat somn are nevoie copilul tau?

De cat somn are nevoie copilul tau?

Ca proaspat parinte, asta e, probabil, una dintre cele mai mari si frecvente intrebari. Mai jos sunt cateva linii directoare generale cu privire la cate ore de somn are nevoie copilul dvs, la diferite varste. Desigur, fiecare copil este diferit – unii au nevoie cu doua ore de somn mai mult sau mai putin decat altii:

Varsta Somn pe timp de noapte Somn pe timp de zi Somn total
1 luna
3 luni
6 luni
9 luni
12 luni
18 luni
2 ani
3 ani
8
10
11
11
11 1/4
11 1/4
11
10 1/2
8 (neconsecvent)
5 (3)
3 1/4 (2)
3 (2)
2 1/2 (2)
2 1/4 (1)
2 (1)
1 1/2 (1)
16
15
14 1/4
14
13 3/4
13 1/2
13
12

*Nota: in paranteze numarul de reprize de somn

Tineti minte ca cei mai multi copii au nevoie de mult somn. De multe ori, spune expertul Jodi Mindell, autorul cartii Sleeping Through the Night, in cazul in care un copil are obiceiuri proaste de somn sau refuza sa mearga la culcare inainte de ora 11 noaptea, parintii sai vor crede ca el pur si simplu nu are nevoie de somn. Asta e, cel mai probabil fals – de fapt, un astfel de copil este defavorizat de somn. Pentru a vedea daca copilul dvs se incadreaza in aceasta tabara, intrebati-va:

1. Copilul adoarme de fieacre data cand este in masina?
2. Trebuie sa iti trezesti copilul in fiecare dimineata?
3. Copilul pare capricios, iritabil sau obosit in timpul zilei?
4. In unele seri, ai impresia ca cel mic se prabuseste in pat mai devreme decat de obicei?

Daca ati raspuns "Da" la oricare dintre aceste intrebari, copilul dumneavoastra pare sa doarma mai putin decat are nevoie. Pentru a schimba acest lucru, va trebui sa-l ajutati sa-si dezvolte obiceiuri bune de somn si sa stabiliti o ora de culcare adecvata. Apoi, el va primi tot somnul de care are nevoie.

In cele din urma, copilul se va obisnui cu programul si va dormi cat trebuie. Prescolarii si micii scolari au nevoie de pana la 10 sau 11 ore de somn pe noapte, dar numarul acestor ore se va diminua treptat. Ajuns in pragul adolescentei, copilul tau va avea nevoie de aproximativ noua sau zece ore de somn, pe noapte.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.