Copilul meu sufera de emetofobie – ce fac?

0 630

Copilul dumneavoastra se imbolnaveste doar la gandul de a vomita? Frica de a vomita se poate dezvolta cu usurinta in emetofobie (teama de a vomita). Iata cum sa oprim aceasta frica de a deveni fobie.

Trebuie sa recunoastem, nu este experienta cea mai placuta sau mai gratioasa, dar este un fapt inevitabil de viata. Toti vomitam la un moment dat. Cu toate acestea, acest act natural poate provoca anxietate multor persoane, in special copiilor. Daca copilul dvs. nu doreste sa mearga la scoala din teama de a se i se face greata, vomita, sau devine isteric atunci cand vede o alta persoana vomitand, nu sunteti singurii.

Aceasta fobie de a vomita este reala. De fapt, emetofobia este cea mai frecventa fobie a copilului.

Emetofobia este intr-adevar o problema serioasa?

Sursele sugereaza ca fobia varsaturilor este o problema destul de importanta. Un studiu efectuat pe 547 de adulti tineri a constatat ca varsatul a fost a 16-a cu cea mai mare rata din 88, imediat dupa teama de inaltimi sau de paianjeni. Mai mult, studiile sugereaza ca aceasta teama de a vomita ar putea incepe la o varsta frageda si persista pana la varsta adulta. De exemplu, participantii adulti dintr-un studiu au raportat ca varsta medie a fobiei lor a durat doar putin peste 9 ani, in timp ce altii, au suferit de aceasta fobie timp de 22 de ani.

Formula fobiei

Deci, cum se dezvolta frica de a vomita in emetofobie? Implica doua lucruri: o frica exagerata de o anumita situatie specifica si eforturi frenetice de a evita acea situatie sau obiect. Asa cum oamenii care sunt ingroziti de caini ii vor evita cu orice pret, la fel si persoanele care sufera de fobia vomei, isi aranjeaza viata pentru a evita orice lucru sau situatie care le-ar putea declansa greata/voma.

Problema cu evitarea este ca inrautateste fobia. Persoanele incep sa creada ca masurile lor de precautie inutile sunt ceea ce le impiedica temerile sa aiba loc. De fapt, fuga de aceasta problema creeaza un ciclu, provocand fobia sa continue si in viata adulta.

5 moduri de a scapa de aceasta teama de a vomita

Cum putem sa spargem ciclul si sa oprim frica copilului de a vomita? Iata cateva sfaturi utile:

Nu le oglinditi stresul. Intotdeauna ramaneti calm si optimist in fata isteriei cu privire la posibilitatea varsaturilor. Parintii se ingrijoreaza ca, daca nu oglindesc distresul emotional al copilului lor, acesta nu va invata sa aiba incredere in el. Oglindind acea “primejdie” trimiteti un mesaj confuz.

Ascundeti-va dezgustul sau iritarea. Varsaturile se simt si arata ciudat copiilor, iar acestia se vor uita la adulti pentru a masura modul in care ar trebui sa gandeasca si sa se simta. Nu raspundeti cu iritare sau groaza atunci cand copilul vomita. Chiar daca e un proiectil! Chiar daca nu ajunge la toaleta! Chiar daca se intampla in public!

Evitati reasigurarea constanta. Cererile repetate de reasigurare reprezinta o forma de evitare. Orice versiune a intrebarii “O sa ma faca sa vomit?” Ar trebui sa i se raspunda cu entuziasm si sincer: “Nu stiu!”

Nu lasati copilul sa evite pe baza fricii. Nu lasati copilul sa evite lucrurile sigure de care se teme ca ii vor provoca greata/voma. Amintiti-va, comportamentele de evitare sunt mijloacele prin care temerile obisnuite se transforma in fobii adevarate.

Fiti erou. Adultii care plang de senzatii de greata sau se sperie si exagereaza de fiecare data cand vomita, trimite un mesaj clar pentru copiii lor. Voma este doar modul in care organismul expulzeaza ceva ce nu doreste sau nu are nevoie. Ce ar putea fi mai sanatos? Viva la voma!

Desigur, cel mai bun mod de a trata aceasta temere este de a o preveni. Nu puteti opri copilul sa nu vomite, desigur, dar puteti sa il asigurati ca greata si voma este ceva normal, care nu vine la pachet cu anxietatea, dezgustul si rusinea.

Mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.