Bine ati venit!

Cele mai bune activitati pentru copiii cu ADHD

0 136

Indicatorii pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie sau ADHD, includ dificultati de concentrare, probleme in a urma instructiuni, neliniste si impulsivitate – calitati care pot face dificila participarea unui copil la anumite activitati. Asta nu inseamna ca, copilul tau cu ADHD nu poate sa joace sport sau sa participe la activitati extracurriculare, desigur, dar unele alegeri vor fi mai bune decat altele.

Activitatile care functioneaza cel mai bine pentru copilul cu ADHD depind de tipul ADHD-ului pe care il are sau de simptomele primare.

Exista trei tipuri de ADHD

In primul rand tipul in care deficitul de atentie este predominant, al doilea in care hipersctivitatea si impulsivitatea sunt predominate si ultimul, care implica o combinatie a celorlalte doua. Un copil care are deficit de atentie predominant ar putea gasi haosul sportului in echipa prea coplesitor si puternic, in timp ce un copil cu ADHD hiperactiv / impulsiv poate gasi activitatile care implica multa asteptare, greu de gestionat.

Incercati ceva activ

“Activitatea fizica, in general, este foarte benefica pentru copiii cu ADHD”, spune psihologul Mark Stein, Ph.D., director al Clinicii PEARL (Programul de sporire a atentiei, reglementarii si invatarii) de la Spitalul de Copii din Seattle. “De multe ori am recomanda ca acestia sa faca o activitate aerobica de 3-4 ori pe saptamana. Exercitiile ajuta la atentie si imbunatateste stima de sine”.

Luati in considerare sporturile individuale

Copiii cu partea hiperactiva vor fi atrasi de sporturile in echipa, dar impulsivitatea si lipsa de concentrare a copilului nu ii vor conduce spre succes. Sporturile individuale, cum ar fi artele martiale, luptele, tenisul si inotul sunt alegeri mai potrivite. Iar cand verificati programele de arte martiale, evitati cele care implica multe strigate/tipete, deoarece pot fi coplesitoare pentru copii, spune Heidi Tringali, terapeut ocupational cu Tringali Occupational Therapy Services din Charlotte. Solicitati o sesiune de proba sau cereti sa observati o clasa inainte de inscriere, pentru a va asigura ca volumul si ritmul sunt potrivite pentru copilul dvs.

Nu il fortati daca nu ii place

“Fiul meu este inca mic, asa ca nu este pasionat de sport”, spune Katherine Slack, al carei fiu in varsta de 9 ani are ADHD. “Dar anumite activitati ii plac, ii capteaza atentia si uneori se implica”. Nu il fortati. Lasati totul sa decurga natural.

Acordati atentie sincronizarii

Multi copii cu ADHD sunt cu aproximativ 3 ani in urma colegilor, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Sanatate Mintala, asa ca, poate doriti sa va inscrieti copilul intr-un un grup mai mic pentru anumite activitati, daca aceasta este o optiune. Ganditi-va la medicamente, daca fac parte din rutina voastra. Evitati sa va inscrieti copilul intr-o activitate care are loc cand trebuie sa isi ia medicamentele medicamentele.

Evitati grupurile haotice/galagioase

Copilul dumneavoastra are sanse mai mari de succes daca se poate concentra asupra a ceea ce face – dar zgomotul unui grup de copii, tipetele si strigatele ii pot ingreuna mult procesul. Alegeti grupuri mici, controlate in mod rezonabil. Cand aveti un copil cu ADHD este greu, mai ales din punct de vedere social.

Lasati-va copilul sa va ghideze

Dupa ce fiul lui Tami Neumann, in varsta de 14 ani, a fost diagnosticat cu ADHD in urma cu 2 ani, si-a dat seama ca gatitul a fost o activitate minunata pentru el. Gatitul implica organizare si invatarea alimentelor in general, spune Neumann, care locuieste in Griffith, Indiana. “Da, bucataria poate fi o mizerie, dar acest lucru l-a ajutat sa se concentreze si sa invete cum sa rationalizeze si sa se organizeze”.

Mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.