Branza poate preveni aparitia cariilor dentare

Branza poate preveni aparitia cariilor dentare

Branza ajuta la reducerea cariilor, deoarece neutralizeaza acidul din gura. Cercetatorii au descoperit ca produsul lactat fermentat reduce necesitatea unui tratament dentar. De asemenea, ei au descoperit ca branza a creat un film protector in jurul dintilor, dar si un mediu alcalin in gura.

Cu cat nivelul pH-ului este mai mare (mai alcalin) pe suprafata dintilor, cu atat dintii vor fi mai protejati impotriva eroziunii dentare, care cauzeaza carii.

/Images/branza-carie-1.jpg

Studiul, realizat de Academia de Stomatologie Generala din SUA, a impartit 68 de copii cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani in trei grupuri. Un grup a fost rugat sa consume o portie zilnica de cheddar, un altul un iaurt fara zahar, si ultimul un pahar de lapte, urmat de o apa de gura.

Nivelul pH-ului de pe placa dentara a fost masurat in 4 etape, inainte de a consuma ingredientele specificat, dupa zece minute, 20 de minute si o jumatate de ora.

Cei care au mancat iaurt sau au baut lapte nu au aratat modificari la nivelul pH-ului din gura, la oricare dintre intervale, a declarat cercetatorul Vipul Yadav.

Dar cei care au consumat branza au aratat o crestere "rapida" a nivelului pH-ului, la fiecare din intervalele de timp.

Cercetatorii cred ca branza mareste cantitatea de saliva din gura, acesta fiind modul natural de a mentine un nivel al pH-ului mai sanatos.

Rezultatele au fost publicate in General Dentistry.

autor: redactor supereva.ro – Toate drepturile rezervate supereva.ro (c) 2013 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.