Beneficiile iaurtului natural

Beneficiile iaurtului natural

 
Iaurtul este un exemplu clasic de produs alimentar care, in ciuda faptului ca este mai sanatos in starea sa naturala, este in permanenta modificat pentru a se potrivi dorintelor alimentare gresite ale consumatorilor. O privire sumara la culoarul de lactate din orice supermarket, va dezvalui o serie tot mai mare de iaurturi care nu poarta nici un pic din meritul sau nutritional: fara grasimi, iaurturi ce contin culturi bacteriene moarte, imbogatite cu ingrediente periculoase cum ar fi aspartam … si cu diverse arome.

Cu toate acestea, iaurt natural – iaurt neindulcit, care este si neprelucrat, preparat in mod ideal din lapte organic si / sau crud – este inca relativ usor de obtinut, iar beneficiile sale aduse sanatatii sunt considerabile.

4 Motive pentru a iubi iaurtul:

Bogat in probiotice

Iaurtul natural se face prin fermentarea bacteriilor din lapte – acesta contine mai multe microorganisme benefice care traiesc. Aceste microorganisme, care sunt frecvent mentionate ca probiotice (literal inseamna "pentru viata"), aduc beneficii consumatorilor. De exemplu, bacteriile cele mai frecvent utilizate in productia iaurtului, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus si Streptococcus thermophilus, ajuta la reglarea microflorei (echilibrul natural al organismelor) in intestine. Acest lucru, la randul sau, ajuta la productia vitaminei K si B12, dar de asemenea, se asigura ca doza de calciu primita este eficient absorbita in fluxul sanguin, de unde poate fi transportata catre oase. Cand cineva are deficiente ale acestor culturi benefice, corpul devine ineficient la fabricarea numeroaselor microelemente esentiale, care rezulta intr-o boala potential pe termen lung.

Stimuleaza sanatate digestiva

Probioticele se gasesc in iaurt si actioneaza ca o bariera impotriva bacteriilor daunatoare, prin acoperirea tractului gastro-intestinal. Prin urmare, un tract intestinal care este imbogatit cu probiotice are un risc redus de afectiuni legate de digestie, cum ar fi diareea, balonarea, gaze, sindromul colonului iritabil, boli inflamatorii intestinale, oboseala cronica si – mai ales – constipatie. Da, alimentele bogate in probiotice, cum ar fi iaurtul, sunt intr-adevar laxative naturale, astfel incat persoanele care sufera de miscari neregulate ale intestinului ar trebui sa ia in considerare consumul iaurtului natural.

O sursa buna de grasimi

115 grame de iaurt natural obtinut din lapte integral contine aproximativ 4 grame de grasimi totale, din care 2 grame sunt saturate. Unul dintre acizii grasi esentiali se gasesc in aceasta grasime, acid linoleic conjugat (CLA), acesta nu pot fi facut de catre organism si trebuie sa fie obtinut din surse alimentare. Studiile au aratat ca CLA este un puternic anti-cancerigen, ce poate ajuta la reducerea tesutului adipos din organism, creste metabolismul, creste imunitatea, lupta cu inflamatiile, scade colesterolul rau si reduce riscul de boli de inima. Desigur, nici unul dintre aceste beneficii nu sunt disponibile in iaurtul slab in grasimi cumparat din supermarket.

Bogat in calciu

115 grame de iaurt natural are aproximativ 137 de miligrame de calciu, sau 14% din aportul zilnic recomandat. In mod semnificativ, iaurtul contine si anumiti acizi grasi cu lant scurt (SCFA), care asigura aciditatea colonului, lucru necesar in vederea asimilarii calciului.

Iaurtul natural este, de asemenea, o sursa buna de riboflavina, fosfor si desigur, "pietre de temelie" esentiale ale corpului, proteine​. Asteptati-va sa gasiti cel putin 4 grame de proteine ​​complete in 115 grame iaurt natural.

autor: redactor SE – Toate drepturile rezervate supereva.ro (c) 2014

 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.