Balsamurile pentru buze... toata lumea le foloseste, multi zilnic. Mai ales cand este rece afara, buzele noastre se usuca si apoi ajungem adesea sa folosim un balsam de buze pentru a ne proteja buzele.
Bine ati venit!

Pot provoca balsamurile de buze cancer?

0 61

Balsamurile pentru buze… toata lumea le foloseste, multi zilnic. Mai ales cand este rece afara, buzele noastre se usuca si apoi ajungem adesea sa folosim un balsam de buze pentru a ne proteja buzele.

Nu toate balsamurile pentru buze sunt asa de “sanatoase”

In majoritatea balsamurilor de buze, cum ar fi brandurile de incredere; Carmex si Blistex contin ingrediente discutabile, cum ar fi Ulei Mineral si Mosh. Carmex are, de exemplu, 31,7% din Mosh si Blistex 30%.

Ce este MOSH?

Mosh inseamna hidrocarburi aromatice cu ulei mineral. Hidrocarburile provin din Crude Oil, cunoscut si sub denumirea de Ulei de Petrol. Mosh este un potential ingredient cauzator de cancer si, de fapt, este dificil pentru organism sa scape de el, spune dr. Konrad Grob, expert chimic in Elvetia.

Rata de concentratie a ingredientului MOSH

Carmex si Blistex utilizeaza numai pe o medie de 30% MOSH, insumand o treime din ingredientele continute de balsamurile de buze. Si totusi, este periculos sau nu prea? Gresit, MOSH poate fi periculos, in special in balsamurile de buze, datorita ratei ridicate de consum si introducerii in corp prin gura, fara a mentiona rata de acumulare.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara scrie: “Hidrocarburile petroliere minerale (MOH) cuprind un grup divers de amestecuri de hidrocarburi care contin mii de compusi chimici de diferite structuri si marimi, derivati in principal din titei, dar produsi sintetic din carbune, gaze naturale si biomasa. Compozitia chimica a majoritatii amestecurilor de MOH nu este cunoscuta si de obicei variaza de la lot la lot, specificatiile fiind adesea exprimate in termeni de viscozitate sau “grosime”, in functie de aplicatiile produselor si nu din punct de vedere al compozitiei chimice. Au o mare varietate de utilizari industriale si domestice. Exista mai multe surse posibile de MOH in produsele alimentare: in principal materiale de ambalare pentru alimente, aditivi alimentari, adjuvanti tehnologici si contaminanti de mediu, cum ar fi lubrifianti.

Impactul potential MOH asupra sanatatii umane variaza foarte mult; asa-numitele MOH “aromatice” pot actiona ca agenti cancerigeni genotoxici (adica pot dauna ADN-ului, materialul genetic al celulelor, precum si cauza cancerului), in timp ce unele MOH “saturate” se pot acumula in tesuturile umane si pot provoca efecte adverse ficatului. In Uniunea Europeana, unele MOH cu vascozitate mica si medie sunt autorizate pentru a fi utilizate ca aditivi alimentari.

Deci, de ce este MOSH atat de rau, chiar daca este in cantitati mici?

Potrivit dr. Konrad, atunci cand MOSH intra in corp, corpul il schimba si apoi MOSH se imbina in niste clumpe care isi dubleaza cantitatea in organism. In primul rand, MOSH este foarte greu de eliminat, spune dr. Konrad. Corpul incearca sa elimine ingredientul, dar nu poate. Rezultatul, MOSH, un produs de ulei brut / petrol ramane in organism. Expertii arata ca MOSH tinde sa se dezvolte in anumite parti ale corpului, cum ar fi splina, ficatul si nodulii limfatici. Deci, utilizand zilnic balsamuril de buze care contin hidrocarburi petroliere, cantitatea de MOSH din corpul dumneavoastra va fi destul de mare.

Deci, ce sa fac?

Opriti utilizarea balsamurilor pentru buze care contin aceste “ingrediente discutabile”. Componentele cauzatoare de cancer sunt necesare doar in cantitati mici pentru a provoca perturbari ale organismului. La inceput, poate parea un soc mai ales daca ati folosit marci precum Carmex si Blistex. Chiar si brandul Chapstick contine ingrediente precum ulei mineral si metilparaben – un alt ingredient RAU care se gaseste adesea in tumorile femeilor. Incercati sa treceti la balsamuri de buze naturale fara ingrediente care contin minerale. Veti avea buzele mai moi si va veti simti mai bine.

Verificati varietatea balsamurlor pentru buze. Balsamurile noastre pentru buze trebuie sa contina ingrediente naturale de inalta calitate, NU parafine, NU ulei mineral, NU parabeni.

Un studiu nou, realizat de liderul grupului francez de consum, UFC Que-choisir, a scos la iveala pericolele cauzatoare de cancer din anumite marci de balsam pentru buze.

Jumatate dintre cele 21 de produse testate contin ingrediente cancerigene potential daunatoare. Acestea includ balsamuri de buze de la branduri cosmetice cum ar fi Garnier, La Roche Posay si Carmex – etichete extrem de populare care sunt, de asemenea, transmise pe scara larga in toata Asia.

Balsamuri de buze de evitat, potrivit studiului:

Macadamia balsam de buze de la Yves Rocher
Trésors de miel balsam hidratant pentru buze, Garnier Ultra Doux
Original classic care, Labello
Balsam de buze hidratant clasic, Carmex
Nultric transforming pentru buze uscate, La Roche Posay
Homéostick, Boiron
Cold cream nourishing balm, Avène
Nutrition balm pentru buze sucate, Le petit Marseillais
Hydrating lip balm, Aptonia
Hydrating lip balm, Uriage

Interesant, cel mai sigur, cel mai eficient si hidratant balsam de buze din studiu a fost gasit, de asemenea, si cel mai ieftin – brandul Lidl “Cien” balsam de buze – ilustrand faptul ca diferenta de pret uluitoare nu se traduce neaparat in rezultate.

Mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.