Alaptarea poate reduce riscul expunerii la arsenic

Alaptarea poate reduce riscul expunerii la arsenic

Beneficiile alaptarii pentru nou-nascuti sunt larg documentate. Acum, un nou studiu ofera un alt motiv pentru ca mamicile sa alapteze: alaptarea ar putea reduce semnificativ riscul expunerii la arsenic, la sugari.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Colegiul Dartmouth din Hanovra, NH, a constatat ca sugarii care au fost alaptati la san au avut un nivel mult mai mic de arsenic in urina, in comparatie cu cei care au fost hraniti cu formula, respectiv un nivel de 7,5 ori mai mic.

"Rezultatele aceastui studiu evidentiaza ca alaptarea poate reduce expunerea la arsenic chiar la nivelurile relativ scazute de arsenic din Statele Unite. Acesta este un beneficiu important adus sanatatii", spune autorul principal, Prof. Kathryn Cottingham.

Cercetatorii si-au publicat recent concluziile in revista Environmental Health Perspectives.

Arsenicul este un element natural gasit in apa, roci, sol si aer, precum si in plante si animale. Cea mai frecventa sursa de arsenic la om este mancarea, inclusiv orez si produse lactate, dar si apa – in special apa care provine din surse subterane, cum ar fi fantanile.

Expunerea la niveluri ridicate de arsenic a fost asociata cu cancerul, tulburari gastro-intestinale si alte boli. Expunerea timpurie la arsenic a fost legata de moartea fatului, greutatea la nastere redusa si afectarea functionarii cognitive.

Potrivit US Environmental Protection Agency (EPA), apa potabila ar trebui sa contina nu mai mult de 10 micrograme pe litru (pg / L) de arsenic. Cu toate acestea, apa nu este supusa reglementarii EPA, si in multe zone rurale, puturile/fantanile sunt sursa principala de apa.

Prof. Cottingham si echipa sa ne spun: studiile anterioare au sugerat ca, chiar si la femeile care traiesc in zone cu niveluri ridicate de arsenic in apa, concentratiile de arsenic din laptele matern sunt relativ scazute, indicand faptul ca alaptarea poate reduce expunerea copilului la arsenic.

Pentru a testa aceasta teorie, echipa a masurat nivelurile de arsenic din urina a 72 de sugari in varsta de 6 saptamani, din New Hampshire, si din laptele de la noua mame cu varsta cuprinsa intre 18-45 de ani. In plus, cercetatorii au masurat concentratiile de arsenic din apa de la robinet din 874 de case din New Hampshire.

In general, echipa a descoperit ca, concentratiile medii de arsenic din urina sugarilor a fost redusa la 0,17 pg / l. Cea mai mare concentratie identificata a fost de 3,0 pg / l.

Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca, concentratiile de arsenic in randul sugarilor care au fost alaptati exclusiv, au fost de 7,5 ori mai mici decat cele ale copiilor care au fost hraniti cu formula.

Desi cele mai mari concentratii de arsenic identificate in apa de la robinet au fost mult mai mari decat cele gasite in laptele formula pentru copii sub forma de praf, echipa spune ca laptele formula s-a dovedit a fi o sursa principala de expunere la arsenic:

"Mai exact, laptele formula a reprezentat 71% din expunerea mediana estimata in NHBCS, sugerand ca, laptele praf poate fi sursa primara de expunere.

Identificarea surselor de arsenic din formule ar putea ajuta la reducerea expunerii sugarilor."

Autorii noteaza, totusi, ca apa potabila din fantanile private, este, de asemenea, o sursa primara de expunere la arsenic, si ca familiile cu aceste puturi ar trebui sa testeze apa inainte de a o consuma.

autor: redactor SE – Toate drepturile rezervate (c) 2015

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.