6 Nutrienti esentiali pentru copii mici

0 181

Copilul dvs. poate avea opinii puternice la masa, dar nutritia este inca importanta. Iata nutrientii care trebuie luati in considerare atunci cand pregatiti mesele si gustarile copilului.

Toddler-ii sau copiii mici sunt dificili, spune dieteticianul Stephanie Middleberg, autor al cartii The Big Book of Organic Toddler Food. Spre deosebire de bebelusi – care vor incerca tot ce se afla pe farfurie – copiii mici au o multime de opinii. Si nu le este frica sa le foloseasca la masa!

Dar mancarea este importanta in timpul acestor ani (uneori provocatoare), deoarece copiii mici au nevoie de multe alimente si substante nutritive pentru a-i mentine sanatosi, activi si in crestere. Middleberg spune ca trebuie sa pastrati cele sase elemente nutritive ale mintii atunci cand va hraniti copilul:

Fierul

Dupa aproximativ sase luni, depozitele de fier ale copilului sunt epuizate si trebuie sa inceapa sa primeasca mineralul din mancare. Fierul este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului la copii mici. Forma cea mai absorbabila se gaseste in carne, pasari de curte si pesti, dar copilul poate obtine de asemenea fier din fasole, tofu si verdeturi.

Sfat: Vitamina C stimuleaza absorbtia fierului, astfel includeti fructele si legumele bogate in C, cum ar fi spanacul, broccoli si capsunile in mesele copilului.

Probioticele

Sanatatea intestinului nu influenteaza numai sanatatea generala, ci si modul in care copilul se simte zilnic, spune Middleberg. Un echilibru bun de bacterii poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si poate chiar ajuta la prevenirea constipatiei, o problema comuna pentru copii mici. Alimentele fermentate cum ar fi iaurtul, kefirul, miso si legumele fermentate, cum ar fi sfecla si varza, sunt bogate in probiotice, asa ca incepeti sa serviti aceste alimente acum, astfel incat acestia sa se familiarizeze cu gustul.

Sfat: Daca familia dvs. nu consuma multe alimente fermentate, un supliment probiotic va poate ajuta. Middleberg sugereaza cautarea unui supliment destinat sugarilor sau copiilor care contine tulpini multiple, incluzand B. Bifidum, B. Infantis si L.Rhueteri si vine intr-o forma tip pulbere sau lichida care poate fi adaugata in fulgii de ovaz, smoothie-uri sau lapte.

Vitamina D

Aceasta vitamina ajuta copilul la dezvoltarea oaselor puternice si poate fi, de asemenea, implicata in reglarea starii de spirit si la prevenirea bolilor precum racelile si gripa. Desi vitamina D nu se gaseste in mod natural in multe alimente, galbenusurile de ou contin unele doze, la fel ca produsele lactate fortifiate. Putina expunere la soare in fiecare zi (aproximativ 20 de minute) este de asemenea suficient pentru corpul copilului sa produca vitamina D necesara.

Sfat: Daca locuiti intr-un climat fara prea mult soare, Middleberg recomanda un supliment de vitamina D. Copiii peste un an au nevoie de 600 UI de D pe zi.

Grasimi

Copilul are nevoie de grasimi pentru a absorbi vitaminele A si D, dar si pentru dezvoltarea creierului si a nervilor. Puteti gasi grasimi sanatoase in alimente cum ar fi avocado, unt de arahide si uleiuri (de masline si nuca de cocos).

Sfat: Omega-3 sunt acizi grasi speciali care influenteaza dezvoltarea creierului si pot avea un efect pozitiv asupra tulburarilor precum autismul si ADHD. Somonul este o sursa bogata de Omega-3, dar puteti gasi cantitati mai mici si in alte tipuri de peste, cum ar fi codul si halibutul. Middleberg sugereaza servirea pestelui in mod regulat, astfel incat copilul sa se obisnuiasca sa-l consume.

Zinc

Acest mineral ajuta la stimularea sistemului imunitar al copilului si ii mentine pielea sanatoasa. Produsele din animale precum carnea rosie si pasarile de curte au cea mai mare cantitate de zinc, dar sa nu uitam nici de fasole, nuci, oua si cereale integrale.

Calciu

Calciul este esential pentru construirea oaselor sanatoase. Laptele integral este o sursa primordiala, iar surse non-lactate precum fasolea, verdeturile si unele marci de tofu pot fi folosite cu incredere.

Sfat: Daca alegeti lapte vegetal ca sursa de calciu, retineti ca laptele pe baza de plante (spre deosebire de laptele integral) nu este intotdeauna o sursa buna de proteine. Middleberg recomanda sa il serviti cu alimente bogate in proteine.

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa? 
Necesarul de fluoruri ale copilului
Cum stimulam copiii sa manance legume
10 metode de a creste un copil rasfatat – si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
E-urile din mancarea copiilor nostri
E-uri “bune”, E-uri  rele
Cum ii afecteaza cofeina pe copii: ce trebuie sa stii neaparat

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.