Bine ati venit!

5 lucruri pe care sa NU le spui copiilor tai la masa

0 122

Ceea ce spuneti copiilor la masa este la fel de important ca si ceea ce serviti. Sunteti vinovati de oricare dintre acestea?

Mesajele pe care le oferiti copiilor despre ora mesei si alimente, pot avea un efect puternic – asigurati-va ca formulati mesajul corect. Iata 5 afirmatii care trebuie evitate:

1. “Poti avea desert daca mananci sparanghelul”

Nici un fel de mancare – inclusiv desertul – nu ar trebui sa fie prezentat ca recompensa (sau ca o pedeapsa). Nu numai ca ridica desertul la un statut super-special, dar trimite mesajul ca trebuie sa manance chestiile “yucky” pentru a ajunge la lucrurile “delicioase”. Daca serviti desertul, toti membrii familiei ar trebui sa aiba posibilitatea de a alege, indiferent cat de mult au mancat la masa. Daca copilul dvs. doreste sa manance doar desert si nici o masa inainte, incercati sa limitati desertul doar ocazional. De asemenea, puteti incerca sa serviti desertul cu cina – suna ai

2. “Esti atat de pretentios”

Nu mi-am numit niciodata copiii “pretentiosi”, chiar daca ei au obiceiuri care le-ar putea pune in categoria respectiva. Plasarea oricarui tip de eticheta pe copilul dvs. nu este de ajutor. Apelati-va copilul “pretentios” si asta este ceea ce ar putea sa-l internalizeze: “Sunt un copil caruia nu-i plac multe alimente si se teme sa incerce lucruri noi”.

3. “Mai ia doar 5 linguri de supa si 2 bucatele de pui”

Inteleg intentia din spatele acestui lucru: Nu credeti ca copilul dvs. a mancat suficiente alimente “bune” sau a mancat mai multa paine decat carne… Dar nu ajuta sa dictam cat de mult trebuie sa manance (ti-ar placea daca ai fi in locul lui?).

4. “Nu ti-ar placea”

Chiar daca sunteti 99% sigur ca nu-i va placea, nu il descurajati sa incerce. Este bine sa il informati doar ca ceva este picant sau prea condimentat. In caz contrar, fiti deschisi si incurajati-i.

5. “Trebuie sa incerci”

Regula “o singura muscatura” functioneaza excelent pentru unii copii (cum ar fi pentru fiul meu mai mare) si ii incurajeaza sa incerce lucruri pe care altfel nu le-ar putea avea. Dar pentru alti copii (ca fiul meu mai mic), poate crea o lupta la masa.

Mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.