Sfaturi pentru a fi mai putin gelos intr-o relatie

0 16

Primul pas este diagnosticarea cauzei principale a geloziei

Este important să recunoaștem că gelozia este o emoție umană foarte normală. Când aveți sentimente puternice, vă puteți simți mai vulnerabili și mai temători de a fi răniți sau respinși. Cu alte cuvinte, cu cât simțiți mai mult, cu atât trebuie să pierdeți mai mult și cu atât aveți mai multe șanse să simțiți gelozia. Acest lucru este instinctual; suntem conectați să râvnim ceea ce prețuim, pentru a proteja lucrul de care ne pasă cel mai mult. În cartea sa Romantic Jealousy, psihologul Ayala Malach Pines spune: „În viziunea lui Freud, dacă nu experimentezi gelozia atunci când o relație importantă este amenințată, ceva nu este deloc în regulă cu tine. Este asemănător cu a nu simți durerea când moare cineva la care ții profund”.

Un studiu al apropierii și geloziei a constatat că interdependența crescută și sentimentul apropiat sunt corelate cu gelozia.

Dacă totuși doriți să nu mai fiți geloși, primul pas este să înțelegeți cauza principală a geloziei voastre și dacă cauza acesteia este externă sau internă.

De unde vine gelozia?

Gelozia este o reacție la o amenințare reală sau percepută la adresa unei relații valoroase. Uneori, gelozia se naște din nesiguranță, încredere ruptă în copilărie, sentimente de inadecvare sau stima de sine slabă.

Alteori, gelozia este o reacție foarte sănătoasă și normală la problemele legitime ale relației. Acestea ar putea fi încălcări ale granițelor cu alte persoane, flirt neadecvat sau chiar înșelăciune.

Iată câteva motive comune, atât externe, cât și interne, pentru care s-ar putea să vă simțiți atât de geloși:

Ați avut o rană sentimentală din copilărie, nerezolvată

Poate unul dintre părinții voștrii l-a înșelat pe celălalt și ați jurat că nu veți lăsa niciodată să vi se întâmple asta. Poate că nu ați primit atenția de care ați avut nevoie de la unul dintre părinți, ceea ce v-a lăsat să vă simțiți mai puțin iubiți. Poate că ați avut un părinte care a ales drogurile, alcoolul, jocurile de noroc sau altceva în locul vostru și v-a lăsat să vă simțiți neglijați sau nedemni de dragoste.

Ați fost rănit în trecut de un partener

Dacă ați avut un partener care v-a înșelat, veți fi în alertă maximă în căutarea semnelor că se întâmplă din nou până când veți simți că puteți avea cu adevărat încredere în noul partener. Același lucru este valabil dacă ați avut un fost partener care v-a abuzat (fizic sau psihic) sau extrem de critic. Aceste tipuri de relații vă pot eroda încrederea în voi înșivă, vă pot împiedica să vă ascultați instinctele sau vă pot distruge stima de sine. Toate acestea vă lasă vulnerabili la gelozie.

Sunteți nesiguri

Dacă sunteți nesiguri sau aveți o stimă de sine slabă, probabil că veți declanșa mai ușor gelozia și îi veți percepe pe ceilalți ca fiind o amenințare. Poate suna a clișeu, dar este adevărat: pentru a vă simți în siguranță într-o relație, mai întâi trebuie să vă simțiți în siguranță față de voi.

Partenerul nu are limite clar definite

În unele cazuri, felul în care se comportă partenerul poate stârni sentimente de gelozie. Acest lucru nu trebuie să fie ceva evident, cum ar fi flirtul sau a fi afectuos sau seducător cu cineva. Poate fi nepotrivit să împărtășești cu alții chestiuni despre viața intimă, emoțional sau să discuți despre defectele relației cu oameni pe care nu ar trebui.

Partenerul nu vă acordă multă atenție

Lipsa de atenție într-o relație poate face o persoană mai sensibilă la atenția acordată celorlalți. Dacă simțiți că partenerul nu vă privește niciodată cu afecțiune, dar apoi comentează cât de drăguță este chelnerița/barmanul, e posibil să simțiți gelozie. Într-o relație, este important să ceri ceea ce ai nevoie, indiferent dacă este vorba de mai mult timp de calitate, recunoaștere sau apreciere.

Nevoile voastre nu sunt satisfăcute

Experimentarea unui deficit emoțional și neobținerea a ceea ce aveți nevoie într-o relație vă poate face hipersensibil la atenția acordată celorlalți. Acest lucru poate genera cu adevărat gelozia. În primul rând, este important să evaluați dacă așteptările voastre sunt sau nu realiste. De asemenea, ar trebui să vă gândiți dacă partenerul nu vă satisface nevoile deoarece nu le cunoaște, nu sunt realizabile sau pur și simplu nu știu nimic mai bun. Comunicarea este cea mai importantă.

Ați trecut de faza “lunii de miere”

Etapa lunii de miere este acel moment inițial în relația în care ne cunoaștem partenerul și completăm golurile cu imaginația sau presupunerile noastre. Aceste proiecții ne permit să creăm un partener idealizat în mintea noastră. Odată ce trecem de “luna de miere”, ne cunoaștem partenerul la un nivel mult mai profund. Chiar dacă poate exista o poveste de dragoste minunată, odată ce trecem de luna de miere, există și mult mai multă realitate în relație. Acest lucru poate crea mai multe conflicte, insecuritate și ne poate face mai vulnerabili la orice problemă nerezolvată din copilărie care ar putea afecta capacitatea noastră de a avea o relație sănătoasă.

Sabotați relația

Uneori există o parte din noi care nu crede că merităm o relație bună și iubitoare. Când avem acest lucru îngropat în interiorul nostru, este mai probabil să sabotăm relația. Primul pas este să fiți conștienți de asta. Acest lucru este important de procesat în terapie pentru a înțelege mai bine de unde provine și pentru a schimba tiparul.

Cum scăpați de sentimentul de gelozie

Dacă vă luptați cu monstrul cu ochi verzi, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a scăpa de el.

1. Petreceți ceva timp în auto-reflecție

Faceți-vă timp pentru a explora propria voastră istorie, emoții și factori declanșatori pentru a înțelege mai bine de ce a devenit o astfel de problemă. Cunoașterea de sine este un instrument puternic.

2. Purtați o conversație sinceră cu partenerul

A fi vulnerabil din punct de vedere emoțional și a vă face partenerul conștient de ceea ce se întâmplă cu voi poate reduce puterea acestor sentimente. Obținerea sprijinului lor vă poate ajuta să vă vindecați.

3. Purtați o discuție despre limite si angajamente

Asigurați-vă că sunteți amândoi pe aceeași pagină. Vorbiți despre ce granițe/limite: Este OK să vorbești cu cineva de același sex despre chestiuni private? Flirtul este OK? Care este angajamentul relației? Este o relație monogamă? Ce definește înșelatul? Dacă este o relație deschisă, care sunt comportamentele acceptabile cu ceilalți? Câte informații puteți divulga celorlalți?

4. Amintiți-vă că puteți supraviețui oricărui lucru

Uneori construim scenariile cele mai nefavorabile și dureri imaginare în capul nostru. Credem că dacă partenerul nostru ne înșală (sau chiar este atras de o altă persoană sau acordă atenție altcuiva), este intolerabil. Uneori trebuie să ne reamintim că am supraviețuit tuturor tipurilor de dificultăți și că suntem încă în picioare. Adesea ne subestimăm puterea. A ne reaminti acest lucru ne poate permite să gândim mai clar.

5. Luați-vă timpul necesar pentru a vă liniști și a deveni rațional

Când suntem declanșați, nu gândim clar. Tindem să pierdem legătura cu partea intelectuală a creierului nostru și ne bazăm pe creierul nostru mai primitiv. Astfel, nu suntem capabili să evaluăm dacă partenerul nostru a fost prea cochet cu chelnerița sau nu… sau dacă suntem doar paranoici. Este important să ne îndepărtăm și să respirăm pentru a ne liniști. Când suntem în modul de luptă sau zbor, așa cum avem tendința de a fi în aceste situații, suntem mai predispuși să spunem ceva ce vom regreta.

6. Terapia poate ajuta

Uneori avem nevoie de ajutorul unui profesionist pentru a discuta despre problemele noastre de gelozie. Tindem să ne lipsească obiectivitatea cu privire la propriile noastre vieți și de multe ori, oricât de inteligenți am fi, lucrurile pot deveni neclare atunci când lucrurile devin foarte emoționale. Un terapeut vă poate ajuta să vă dați seama ce este real și ce nu și vă poate ajuta să înțelegeți mai bine modul în care istoricul vă poate afecta relațiile.

Cititi in continuare alte sfaturi deschise la discutie: Atractia sexuala in cuplu

Despre relatia sexuala a unui cuplu, cititi

Greselile pe care le fac femeile inselate…
10 sfaturi pentru sex mai bun – adresate femeilor
Ce cred barbatii despre sex …
3 motive pentru care femeile simuleaza orgasmul
Oboseala distruge viata sexuala
6 greseli care ruineaza o casnicie

 Forumuri recomandate

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

 In unul sau in doi… mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri … nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.