Exista secrete pentru fericirea cuplului?

0 346

Se spune ca nu exista retete care sa garanteze durabilitatea unui cuplu. Poate ca de aceea, statisticile arata ca peste 40% dintre mariaje se sfarsesc prin divort. Si totusi, exista cateva lucruri simple, pe care orice partener implicat intr-o relatie sentimentala ar trebui sa le aplice pentru a mari sansele ca un cuplu sa dureze si sa nu mareasca cifra statisticilor negative… Lucruri banale, dar care consolideaza o relatie atunci cand sunt aplicate constant…

Abuzati de cuvintele tandre!

Unii s-ar putea sa se amuze de acest sfat, insa ar trebui sa retineti ca prezenta diminutivelor si a cuvintelor de alint in comunicarea dintre parteneri este un semn de sanatate a cuplului. Cuvintele tandre arata ca exista un fel de complicitate pozitiva intre parteneri si, de asemenea, ca fiecare dintre ei se simte in largul sau fata de celalalt.

Impartiti totul la 2!

Trebuie sa fiti realisti si sa acceptati ca pasiunea de la inceputul relatiei nu va dura o vesnicie si ca peste 50% din timpul petrecut cu partenerul nu va fi dedicat doar momentelor tandre, ci altor activitati. Asa ca incerati sa va bucurati si de momentele in care faceti impreuna si altceva. Invatati sa va aratati dragostea si prin impartirea bucuriilor si tristetilor la 2. Asta va face ca relatia sa se consolideze.

Mai intai cuplul, apoi parintii!

Chiar daca aceasta problema genereaza adesea dispute, lucrurile ar trebui sa fie clare – construirea unei relatii inseamna, printre altele, taierea cordonului ombilical al dependentei de familia in care ati crescut. Desigur, mama si tata raman ceea ce sunt – parintii vostri, pe care ii respectati si care va pot da sfaturi, dar cuplul trebuie sa fie pe primul plan. Orice proiect nou, orice problema, trebuie impartasite mai intai cu partenerul de viata si abia dupa aceea cu parintii. Retineti ca acordarea unei importante mai mari parintilor decat partenerului este unul dintre motivele frecvente de divort.

Ramaneti apropiati de parinti!

Chiar daca acest indemn pare sa contrazica sfatul anterior, nu este asa. E vorba mai degraba de o nuantare a problemei. Este sanatos sa pastrati contactul cu parintii, sa va vizitati, insa trebuie sa existe niste limite, care sa privilegieze partenerul. Parintii, fratii, surorile, fac parte in continuare din familia in care se inscrie, de altfel, si cuplul din care faceti parte. Ei va pot da emotii pozitive, insa acestea trebuie sa se subordoneze propriei familii pe care o veti forma impreuna cu partenerul.

Impartiti sarcinile cotidiene!

Nu e un secret pentur nimeni faptul ca in mod aproape natural, femeile se ocupa mai mult de menaj, de casa, de cresterea copiilor decat barbatii, ceea ce le face ca la sfarsitul zilei sa fie adesea extenuate. Acest lucru poate afecta negativ o relatie. O impartire echitabila a sarcinilor cotidiene aduce cu sine avantaje pentru fiecare dintre parteneri. Asta nu inseamna ca trebuie facut totul intr-un raport de 50% -50%, ci mai degraba trebuie gasit un echilibru intre disponibilitatea fiecaruia dintre parteneri de a face o activitate sau alta in anumite momente ale zilei.

Purtati dispute constructive!

Psihologii sustin ca felul in care partenerii dintr-un cuplu reusesc sa gestioneze conflictele inerente pe care le traverseaza este decisiv pentru durabilitatea relatiei. A arunca jigniri partenerului si a-i face reprosuri legate de lucruri din trecut, precum si dorinta de a avea tot timpul ultimul cuvant intr-o disputa nu fac decat sa contribuie la destramarea lenta a unei relatii. Incercati sa cautati impreuna solutii si invatati sa lasati de la voi atunci cand este cazul.

Nu uitati de micile atentii!

Un buchet de flori, un mic dejun la pat sau un simplu mesaj scris pe usa frigiderului sunt detalii ce fac parte din ritualul de consolidare a unei relatii. Sunt gesturi simple care pastreaza vie pasiunea si puterea de seductie. Nu trebuie sa fie legate neaparat de ceva anume. De altfel, efectul lor este mai intens atunci cand sunt facute gratuit, avand ca unica semnificatie iubirea purtata partenerului.

Nu va pierdeti niciodata simtul umorului!

Umorul este una liant extraordinar intr-un cuplu. Atunci cand doi parteneri nu mai stiu sa rada impreuna, relatia se apropie de final. A pastra umorul intr-un cuplu nu inseamna ca trebuie sa radem unii de altii, ci ca trebuie sa tratam cu umor situatiile cotidiene cu care ne confruntam adesea si care ni se par complicate la prima vedere.

La bine si la rau… nu trebuie sa fie doar vorbe!

Toate cuplurile traiesc, in timp, si bune si rele. Este esential pentru reusita unei relatii sa incercam sa ne facem partenerul sa sufere cat mai putin. Atunci cand unuia i se intampla ceva rau, implicarea si sustinerea din partea celuilalt este vitala. Gandul, fie si subconstient, ca te poti baza pe sprijinul cuiva, indiferent de circumstante, este ceva extraordinar.

Despre viata in doi, mai cititi:

Ce faci cand simti ca el nu te iubeste …
Atractia sexuala in cuplu – cand atractia sexuala dispare 
Despre infidelitate si hormonii barbatilor
Cele 4 hopuri pe care o casnicie nu le poate trece

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.