Sos Béarnaise

Sos Béarnaise

Urmeaza aceasta reteta pas-cu-pas pentru a face sosul béarnaise, o reteta clasica franceza.

Ingrediente:

  • 300g unt
  • 4 linguri otet de vin alb
  • 4 salote, tocate
  • 3 linguri tarhon proaspat tocat, plus 2 linguri de frunze de tarhon intreg
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • 4 galbenusuri de ou
  • 1 lingurita suc de lamaie

Mod de preparare:

Topeste untul intr-o cratita la foc mic. Cand incepe sa faca spume, opreste focul si lasa-l sa stea timp de cateva minute, astfel incat partile solide albe sa se scufunde. Toarna untul printr-o sita fina si arunca bucatile solide.

Toarna otet intr-o cratita, adauga ceapa, tarhonul tocat si sare, dupa gust. Se incalzeste usor la foc mediu, pana cand volumul de lichid se reduce, mai mult de jumatate. Se strecoara si se pune deoparte pana se raceste complet.

Bate usor galbenusurile de ou cu o lingurita de apa. Apoi incorporeaza otetul rece si adauga sucul de lamaie.

Toarna amestecul intr-un castron suspendat pe o tigaie de apa fierbinte (nu permite baza castronului sa atinga apa). Bate constant pana cand sosul este ingrosat si crescut in volum. Scoate vasul de pe foc si toarna incet compozitia in untul clarificat intr-un flux continuu, amestecand mereu, pana cand compozitia se ingroasa. Adauga frunzele de tarhon si asezoneaza cu piper si sare, dupa gust. Se serveste imediat cu friptura, nu incercati sa il reincalziti, s-ar putea sa nu iasa bine… 🙂 Se mai poate servi cu un muchiulet la grill sau chiar peste.

Sos Béarnaise,sos,francez,maioneza,unt,Franta,clasic,reteta,pentru carne,peste
Comantarii (0)
Adauga comentariu