Planta gloriei – dafinul

Denumire
stiintifica:
Laurus nobilis
Denumire
populara:
laur


Prezentare
Dafinul este planta gloriei, a
gloriosilor, a invingatorilor. Cunoscut si sub numele de laur, dafinul a facut
istorie in Antichitate, fiind considerat o planta nobila. Este un arbore de mica
inaltime – maximum 10 metri – ce-si are originile in zona Mediteranei. Apartine
familiei lauraceelor, fiind reprezentativ pentru aceasta grupare de plante.
Frunzele dafinului au forma ovala, margini ondulate, sunt consistente si
lucioase. Pe fata, frunzele au o culoare verde inchis, cerata. Florile dafinului
sunt mici, de culoare alb-galbuie. Fructul este o boaba alungita.



Intreaga planta, dar mai ales frunzele, emana un miros
specific, placut. Motiv pentru care frunzele de dafin poposesc, de multa vreme,
nu numai pe capul celor atinsi de aripa gloriei, ci si in oalele de gatit, ale
noastre, ale tuturor. Dafinul este, in prezent, un condiment recunoscut de
bucataria universala (obisnuitele frunze de dafin). Dincolo de aceasta calitate,
dafinul are, insa, si o serie de proprietati medicinale semnificative.


Pentru uz medicinal se culeg frunzele si
fructele, din care se prepara infuzie, decoct, unguent. Atat din frunzele de
dafin, cât si din fructe, se obtine un ulei – uleiul de dafin – numit si unt de
dafin, mult cautat de reumatici deoarece are proprietatea de a le alina
durerile. Uleiul de dafin este intrebuintat si in industria farmaceutica.


Substante active importante: uleiul
eteric si derivatele acestuia.


Intrebuintari
Dafinul face bine pe intreg
traiectul gastro-intestinal, precum si in sistemele respirator, muscular si
chiar nervos. Mai mult decat atat, dafinul este si un diuretic activ,
contribuind chiar si la declansarea ciclului menstrual. Dafinul, sub forma de
infuzie sau decoct, revigoreaza activitatea stomacala si intestinala, asigurand
echilibru la acest nivel, fiind folosit si in combaterea bronsitele cronice, a
gripei, insomniilor, infectiilor buco-faringiene, durerilor de piept,
sinuzitelor.


Desigur, dafinul are asemenea efecte si atunci cand este
folosit drept condiment, numai ca amploarea e mai redusa, data fiind cantitatea
mica de frunze, puse in mancare in primul rand pentru aromele lor si nu cu
scopuri medicinale.


Va recomandam sa mai cititi si:


Medicina
Naturista
Zincul
un remediu minune contra racelii?

Ce
trebuie sa evitam in timpul tratamentelor
homeopatice?

Alimentele care va ajuta sa dormiti mai
bine

Tratament
naturist pentru Psoriazis 

Ce fel de
gene vegetale ai putea avea? 

Tratamente homeopatice împotriva gripei si
racelii

Top 10
remedii naturale pentru febra fanului

Guma de
mastic omoara Helicobacter pylori

Cele mai
bune 5 antibiotice naturale 

Broccoli
lupta impotriva cancerului

10
secrete pentru intarirea sistemului imunitar


Cure de
sanatate
Cand avem
nevoie de o cura de detoxifiere?

Terapia
indiana cu pietre calde

Dieta pentru ochi sanatosi
Cura cu
pepene rosu 

Ceaiul de zmeura – cura de detoxificare
completa

Avantajele folosirii saunei
Dieta de
detoxificare in 5 zile 

Dieta de
lupta impotriva cancerului la san

Dieta de
detoxifiere pentru femei

Ce stim despre terapia cu acupunctura si cum ne poate
ajuta?

Este
hipnoza o metoda terapeutica?

Detoxifierea de primavara
Reteta
miraculoasa cu usturoi

Ce este Ganoterapia?
Lupta
impotriva cancerului cu varza

Lasatul
de fumat ne face fericiti

Varza
rosie – tratamente pentru sanatate

Cum ne tratam corpul cu
varza?

Laurus nobilis,dafin,laur,uz medicinal,bucatarie,frunze de dafin,aroma
Comantarii (0)
Adauga comentariu