Pasca cu branza de vaci

 

 timp de preparare: 2 ore

Ingrediente aluat pentru Pasca:

  • 600 g făină
  • 30 g drojdie
  • 3-4 ouă
  • 200 g zahăr
  • 100 g unt
  • 60 ml ulei
  • 1 pahar lapte
  • 1 pahar praf de sare

Ingrediente umplutura de branza pentru Pasca:

  • 800 g brânză de vaci
  • 200 g zahăr
  • 1 lingură făină
  • 3-4 ouă
  • 1 lingură griş
  • 100 g stafide
  • coajă de lămâie rasă
  • zahăr vanilat
  • sare
  • 50 g unt
  • 100 g smântână

Mod de preparare Pasca:

Se amesteca drojdia, o lingurita de zahar si sarea cu apa calduta si se lasa la cald. Intr-o oala se fierbe laptele iar cand a dat in clocot se adauga cateva linguri de faina si zahar vanilat, iar cand s-a mai racit se adauga drojdia si se amesteca bine, dupa care se lasa la un loc cald. Galbenusurile se freaca cu sare, apoi cu zaharul pana se obtine o crema. Se cerne faina intr-un castron adaugand laptele, galbenusurile si albusurile batute spuma. Se framanta bine cca. 30 min in cazul in care o framantam manual. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc cald si fara curenti de aer aproximativ 3 ore.

Dupa ce a crescut, din aluat se întinde pe planşeta cu putina faina o foaie groasă de 1 cm şi de mărimea fundului formei în care se va coace. (Din aluat se opreşte o bucată pentru un şnur in forma de cruce). Se ia o formă rotundă din cele mai mari, se unge cu unt, se presară cu pesmet alb fin şi se aşează foaia de aluat pe fundul formei. Apoi se mai ia o bucată de aluat, se pune pe planşetă şi se întinde în formă cilindrică de grosimea unui creion. Aceasta se pune în două, se răsuceşte ca un şnur, se aşează pe foaia de aluat de jur-împrejurul ei ca un fel de bordură lipită de pereţii formei şi se lasă să crească acoperită cu un şervet, la un loc călduţ.

Brânza, scursă bine de zer, se dă prin sită, se amestecă, adăugând pe rând gălbenuşurile, untul topit, smântâna, zahărul, sarea, coaja de lămâie rasă şi o parte din stafidele spălate si inmuiate. Se amestecă, iar la urmă, se adaugă albuşurile bătute spumă, făina, grişul. Se amestecă din nou pana la omogenizare şi se pune în tava cu aluat, întinzând-o uniform. Se presară deasupra restul de stafide şi se unde cu ou. Deasupra umpluturii se poate aranja, din aluat, un grilaj sau o forma de cruce dintr-o sfoara facuta din aluat. Se introduce în cuptorul cu foc moderat, să se rumenească frumos.

Cititi si:

aluatbranzapascapasteretetareteta pascasarbatorisarbatori pascale
Comantarii (0)
Adauga comentariu