Meniu special de Craciun-2008

Luati in considerarea sugestiile membrilor familiei, implicati-i pe toti iar
daca este necesar impartiti responsabilitatile. In acest mod ve-ti lucra mult
mai eficient.  Dupa ce ati ales meniul, pregatiti lista de cumparaturi. Iar
daca este posibil, faceti toate cumparaturile inainte de inceperea sarbatorilor.

Supereva va ofera
cateva sugestii pentru un meniu mai special de Craciun:








Meniu special


Aperitiv:
-Paine de dovleac
-Tapas din bagheta frantuzeasca
si masline
-Bilute din parmezan cu usturoi
Meniu principal:

-Curcan la cuptor
-Friptura din carne de vita
-Tocana
de miel
Desert:
-Mere coapte
-Tiramisu cu lamaie
-Nuci
zaharisite
Bauturi alcoolice:
-Cocktail Rudolph
-Punch
savuros
Bauturi non alcoolice:
-Ciocolata calda Vegan
-Punch
pentru Craciun


 


Si acum pe larg:


Paine din dovleac:
Amestecati
intr-un castron o cana de unt (margarina) cu 3 cani de zahar. Adaugati 3 oua si
amestecati bine. Separat combinati 3 cani faina de grau (alba), o lingurita praf
de copt, o lingurita ½ bicarbonat de sodiu, o lingurita ½ scortisoara, o
lingurita ½ cuisoare, doua lingurite miez de nuca, iar apoi le amestecati cu
prima compozitie facuta. Dupa ce s-au mixat toate, adaugam 450 grame dovleac ras
si amestecam din nou. Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (350 grade F), se
ung doua tavi cu ulei , se aseaza compozitia si se lasa la copt timp de o ora
sau pana cand observati ca este gata.


 
paine de dovleac si tapas cu masline negre


Tapas din bagheta frantuzeasca si
masline:

Amestecati intr-un castron sucul unei lamai, o
lingurita de oregano, o lingurita de cimbru, o lingurita de rozmarin, doi catei
de usturoi zdrobiti, piper negru, sare, ulei de masline iar apoi asezati peste
acestea 340 grame masline verzi. Inainte de a pune compozitia intr-un borcanel,
lasati-o timp de o ora la o parte. Dup a ce a expirat timpul, turnati ulei de
masline peste toate ingredientele amestecate pana le acoperiti si depozitati
totul in frigider timp de o saptamana. Se serveste la temperatura camerei cu
bagheta frantuzeasca.


Bilute din parmesan cu
usturoi:

Intr-un castron amestecati 2 pachetele crema de
branza, 1/3 cana parmesan razuit, ¼ cana maioneza, ½ lingura oregano si ½
lingura usturoi taiat marunt. Dupa gust puteti adauga si cateva nuci sfaramate.
Din aceasta compozitie faceti bilute si le lasati la rece timp de 2 ore. Se
servesc cu legume sau biscuiti sarati.


Curcan la cuptor:
Incalziti
cuptorul la 165 grade C. Ungeti curcanul bine curatat cu ulei. Imprastiati
putina faina intr-un saculet pentru gatit si asezati curcanul inauntru. Adaugati
o ceapa taiata, sare, piper dupa gust si putina telina. Legati bine saculetul,
faceti cateva gauri in el si asezati curcanul intr-o tava la cuptor timp de 4-5
ore. Lasati curcanul sa se raceasca inainte de a-l taia aproximativ 20
minute. 



Friptura din carne de
vita si cognac:

Incalziti o lingura de ulei intr-o tigaie si
prajiti muschiul de vita. Dupa ce este gata, scoate-ti carnea si tineti-o la
cald. Topiti 15 grame de unt in aceeasi tigaie si mai adaugati putin usturoi,
sare si o lingurita de boabe de piper. Lasa-ti la foc medium timp de 2 minute,
iar apoi turnati 30 ml cognac. Dupa un minut luati tigaia de pe foc, adaugati 90
ml smantana si pune-ti din nou totul la foc mic pana cand observati ca sosul se
ingroasa. La final, acesta se toarna peste carne.



friptura de vaca si cognac


Tocana de miel:
Asezati intr-o
tigaie 450 grame carne de miel, putin cimbru si apa rece cat sa-l acopere.
Lasati carnea sa fiarba timp de o ora. Apoi adaugati 400 grame ceapa taiata
marunt, 400 grame cartofi taiati cubulete, 400 grame morcovi taiati feliute,
sare si piper dupa gust. Lasati sa fiarba pana cand legumele sunt
gata. 


Mere coapte:
Incalziti
cuptorul la 175 grade C (350 grade F). Amestecati intr-un castron 10 biscuiti,
120 grame migdale sfaramate, 40 grame stafide, 2 lingurite de rom, 4 linguri
alune sfaramate si 1 lingura miere de albine. Asezati merele intr-o tava,
garnisiti-le cu aceasta compozitie si lasati-le la cuptor timp de 15-20 minute.
Se servesc calde, cu inghetata si zahar pudra.



mere la cuptor


Tiramisu cu lamaie:
Adauga-ti
intr-o tigaie sucul a 2 lamai, 2 linguri de zahar, cateva migdale si 200 ml apa,
aduceti totul la fierbere amestecand incet pana ce se topeste zaharul. Lasa-ti
compozitia sa se raceasca. Aseza-ti pe fundul unui castron sau al unor pahare in
care ve-ti servi desertul cativa biscuit boudoir sau amaretti. Turnati peste
biscuitii alesi sucul de lamaie racit. Intr-un castron separat amestecati 500
grame branza mascarpone, 100 ml frisca, 4 linguri de zahar tos si sucul a 3
lamai. Asezati compozitia peste biscuiti si lasati totul la rece. Inainte de
servire ornati cu cateva migdale. 



tiramisu cu lamaie


Nuci zaharisite:
Incalziti
cuptorul la 175 grade C (350 grade F). Imprastiati 450 grame nuci intr-o tava si
lasati-le aproximativ 8-10 minute, sau pana cand incep sa prinda o culoare
maronie. Amestecati intr-o tigaie o cana de zahar, 2 lingurite de scortisoara,
un varf de lingurita sare si 6 linguri de lapte. Lasa-ti toul la foc medium timp
de 8 minute, sau pana cand se ingroasa putin. Dupa ce ati tras la o parte
compozitia, adaugati imediat o lingurita de extract de vanilie. Adaugati pe rand
nucile in siropul respectiv iar apoi le scoate-ti pe o hartie din ceara.
Incercati sa separati nucile cu o furculita. Se servesc la temperatura
camerei. 



cocktail rudolph


Cocktail Rudolph:
Amestecati
80 grame rom, 150 grame suc de lamaie si 15 grame
rodii. Adaugati cuburi de gheata si suc de merisoare dupa gust. Pentru decor
taiati o felie de lamaie si asezati-o pe marginea paharului.


Punch savuros:
Intr-o tigaie
fierbeti timp de 3 minute 2 cani ½ zahar, 5 cani de apa si 2 pachetele gelatina
de capsuni (fragi). Dupa fierbere adaugati 1 cana suc de ananas, ¼ cana suc de
lamaie si ¼ cana suc de portocale. Impartiti compozitia in doua si lasati-le in
frigider. Inainte de servire adaugati un litru de suc acidulat de lamaie si
ornate cu felii de portocala si bucatele de capsuni.


Ciocolata calda
Vegan:
Amestecati intr-o tigaie 2 cani ½ lapte de soia, 3
linguri zahar, 3 linguri cacao, un varf de lingurita de sare, 1/2 lingurita
axtract de vanilie, putina scortisoara si o ciupitura dintr-un ardei iute.
Aduceti ingredientle la fierbere, dupa care le luati de pe foc si amestecati
repede pana se transforma intr-o compozitie spumoasa. Se serveste imediat.


   
ciocolata vegan si punch


Punch pentru Craciun:
Aduceti
la fierbere 2 cani de apa si o cana de zahar. Adaugati 3 cani de suc de
merisoare, 4 betisoare de scortisoara, cateva cuisoare, 1 cana ½ suc lamaie si 2
cani suc ananas. Se mai lasa 5 minute la foc medium si se serveste la
temperatura camerei.


SUPEREVA.RO va ureaza Sarbatori Fericite si Pofta Buna
!

meniu,craciun,sarbatori,iarna,mancare
Comantarii (0)
Adauga comentariu