Dracila sau Berberis vulgaris

Denumire stiintifica: Berberis
vulgaris
Denumiri populare: dracila, lemn-galben,
agris rosu, catina de rauri, cloceni, carles, drajina, glojdan, macris boieresc,
macris de rauri, macrisul caprei, macris
spinos
Familia: Berberidaceae


Descriere


Numita stiintific “Berberis vulgaris“, planta cunoscuta sub numele
de “agrisa” sau “dracila” este un arbust spinos cu flori
galbene (care au un miros neplacut) si fructe mici, de culoare rosie (un gust
placut acrisor). Acesta creste împreuna cu alti arbusti de la marginea
campurilor sau padurilor si este un pic pretentioasa în ceea ce priveste tipul
de sol (prefera solurile stancoase). Datorita aspectul sau decorativ, dracila
este arbustul ideal pentru decorarea parcurilor si gradinilor. Unele specii de
dracila (Berberis vulgaris) sunt gazde intermediare pentru
Puccinia graminis” (rugina neagra), si din acest motiv arbustul nu
este cultivat in anumite domenii cum ar fi cele agricole. Oamenii il mai
folosesc si pe post de gard viu, fiind un arbust spinos, le protejeaza
proprietatile de hoti.



Indicatii terapeutice


Dracila este utilizata in tratarea anorexiei, pietrelor la rinichi,
constipatiei, hemoragiei, artrozei, cancerului la colon, ficatului, rinichilor,
gura si stomac, cariilor, cardiopatiei, congestiei, colicilor, convulsiilor,
tusei, racelii, vezicii biliare, durerilor de cap, herpesului, imunodepresiei,
inflamatiilor, insomniei, amenoreei, psoriazisului, reumatismului, stresului,
tuberculozei, febrei tifoide, tumorilor, ulcerului, vaginitei, are efect
antibacterian si inflamator (efect datorat berberinei).


Preparare si administrare


Ceai (din radacia de dracila)-se obtine din 1 lingurita
radacina maruntita la 250 ml apa care se lasa la fiert aproximativ 15 minute; se
administreaza de 2-3 cani pe zi


Ceai (din fructe de dracila)-se obtine din 2-3 lingurite
fructe uscate la 250 ml apa foerbinte; se lasa 10 minute dupa care se pot
adminstra 2-3 cani pe zi


Decoct-se obtine din 1 lingurita de scoarta intr-o cana cu
apa, care se fierbe 10-15min; se bea de 2-3 ori pe zi


Tinctura-se obtine din 20 gr planta, fructe sau scoarta
maruntita asezate in 100 ml alcool intr-o sticla; timp de 15 zile (la
temperatura camerei), in fiecare zi, se agita usor sticla; la sfarsitul acestui
interval de timp compozitia se strecoara si se poate pastra timp de 2 ani; se
administreaza intern, cate 20 picaturi intr-un pahar de apa sau extern ca si
comprese pe locurile dureroase


Unguent-se obtine din 50 gr untura amestecata bine cu 10 ml
tinctura (ideal pentru inflamatii)


Atentie !



  • Respectati doza recomandata, depasirea acesteia putand cauza greata, voma,
    ameteli, convulsii, si poate duce, de asemenea, la sangerari nazale,
    insuficienta renala, si scaderea zaharului din sânge

  • Amestecurile realizate din coaja de dracila sunt interzise copiilor,
    femeilor însarcinate sau in perioada de alaptare

  • Pentru orice nelamurire apelati la sfatul medicului

  • Dracila se administreaza intern doar cu avizul medicului specialist

  • La aparitia primelor semne nedorite se intrerupe imediat
    tratamentul
dracila,arbust,lemn-galben,agris rosu,catina de râuri,cloceni,carles,drajina,glojdan, macrisul caprei,macris spinos,insomnie,cancer,ficat,inflamator,reumatism,stres
Comantarii (0)
Adauga comentariu