Cele mai bune alimente pentru bebelusul tau

Cele mai bune alimente pentru bebelusul tau

Este o etapa extrem de interesanta atunci cand bebelusul tau este gata pentru alimente solide. Dar cu ce ar trebui sa il hranesti in primul an? Optiunile sunt aproape infinite, dar nu poti da gres cu aceste alegeri sanatoase.

Cand vine vorba de hrana copilului tau, nu exista nici o lista de Top 10 super-alimente. Dar expertii sunt de acord ca limitarea micutul tau la caiteva din "cele mai bune" alimente in primul an si mai departe, ar face de fapt un deserviciu micutului. "Primul an de viata este atunci cand cerul gurii este antrenat", spune Tina Ruggiero, MS, RD, LD, co-autor al The Best Homemade Baby Food on the Planet. "Cele trei norme pe care le spun clientilor mei sa le urmeze sunt: Alege pentru culoare, produse proaspete si introdu noi arome si texturi diferite, la varsta-adecvata."

Laptele matern
Am auzit cu totii ca laptele matern este cel mai bun. Dar, doar pentru ca bebelusul tau nu mai vrea sa suga, nu inseamna ca trebuie sa intrerupi alaptarea. La urma urmei, Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda alaptarea exclusiva pentru un minim de patru luni (si preferabil sase luni). Dar, de asemenea, organizatia recomanda ca alaptarea sa continue paina cand copilul implineste 12 luni – sau mai mult. "Cel mai bun aliment pentru bebe in primul an este laptele matern", spune Loraine Stern, MD, FAAP, co-autor al cartii Nutrition: What Every Parent Needs to Know
Varsta ideala pentru laptele matern: de la nastere si mai departe

Cereale fortificate cu fier
Copilul tau se naste cu o sursa naturala de fier, dar acesta va fi epuizat in timp, in jurul varstei de sase luni, spune Stern; introducerea alimentelor bogate in fier este esentiala. Doar asigurati-va ca incepeti cu o singura formula de cereale.
Varsta ideala pentru cereale fortificate cu fier: 4-6 luni

Cartofi dulci
Ok, deci nu exista nici un super-aliment pentru copii – dar cartofii dulci sunt destul de aproape. Potrivit The Best Homemade Baby Food on the Planet, acestia fac parte din alimentele cele mai nutritive pentru copilul tau. De ce? Sunt bogati in beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A – si asta e "important pentru o vedere buna, o piele sanatoasa, o crestere normala si protectia impotriva infectiilor."
Varsta ideala pentru cartofii dulci: incepand de la 6 luni

Avocado
Avocado este un prim-fruct minunat pentru copilul tau, deoarece este bogat in grasimi mononesaturate si are un gust delicat si consistenta moale. Este super-usor de pregatit: pur si simplu faci un piure dintr-un avocado bine copt si putin lapte matern sau formula.
Varsta ideala pentru avocado: incepand de la 6 luni

Carne
Carne – cum ar fi carnea de pui, miel sau vita – este o sursa excelenta de proteine, dar si fier, riboflavina, niacina, vitamina B6 si zinc. Doar asigurati-va ca este bine fiarta si facuta piure, sa aiba o textura neteda. (Conform Nutritie, pentru sugari, "chiar si carnea tocata marunt poate fi greu de inghitit si poate provoca sufocare"). Incercati amestecarea carnii piure cu lapte matern si un piure vegetal favorit.
Varsta ideala pentru carne: 7 – 10 luni

Sfecla
"Sfecla este o sursa extraordinara de nutrienti", spune Ruggiero. "Este o sursa buna de acid folic, bogata in potasiu si beta-caroten, si este o leguma dulce – pe care copiii o pot adora rapid." Fiarta la abur sau in apa paina caind se inmoaie, apoi facuta piure.
Varsta ideala pentru sfecla: incepand de la 11 luni

Iaurt
Iaurt simplu, natural, este o alta optiune bogata in proteine pentru copil – plus, acesta contine calciu si benefice culturi vii active.
Varsta ideala pentru iaurt: doar peste 9 luni

Ce NU este recomandat pentru bebelusi in primul an de viata

Mierea de albine
Tentati sa indulci sosul bebelusului cu putina miere? Nu! "Mierea este legata de botulismul infantil, o boala care poate fi fatala. Burticile bebelusilor sub vairsta de un an pur si simplu nu pot dezactiva sporii de botulism, care ar putea fi in miere", spune Stern. Asa ca evita aceste alimente paina caind micutul tau a trecut de primul an de viata.

Nuci si alune
Poti introduce cantitati mici de unt de arahide cremos – nu chunky – de abia dupa ce bebelusul a implinit un an, dar evita nucile in forma intreaga paina la vairsta de patru ani pentru a preveni sufocarea.

Lapte de vaca
Bebelusii nu pot digera usor laptele de vaca, care este unul dintre motivele pentru care expertii recomanda asteptarea paina cand acestia implinesc cel putin un an.

Despre alimentatia bebelusului mai cititi si urmatoarele:

bebelus,mancare,solide,lapte matern,avocado,piure,mancare,alimentatie,diversificare,copil,6 luni
Comantarii (0)
Adauga comentariu