Bine ati venit!

Zaharul in alimentatia copilului si ce trebuie sa stii

0 53

Crezi ca esti restrictiv cu zaharul? Un nou sondaj spune ca multi parinti nu sunt! Iata ce ar trebui sa stii:

Cu toate ca avertismentele privind dietele cu continut ridicat de zahar par sa creasca din ce in ce mai mult in fiecare zi, un nou sondaj surprinzator arata ca aproape 80% dintre parinti nu inteleg de fapt ce sunt zaharurile adaugate – si cel mai mult subestimeaza cat de mult zahar primesc copiii lor.

In cadrul sondajului, realizat de KIND Snacks and Morning Consult, majoritatea parintilor au spus ca, copiii lor au consumat intre 26-50 de grame de zahar pe zi – adica in jur de 6-12 lingurite. In realitate, copiii de 4-8 ani primesc aproximativ 21 de lingurite pe zi, iar adolescentii consuma pana la 34 de lingurite. In timp ce parintii au identificat siropul de porumb si zaharul din trestie de zahar ca zaharuri adaugate, majoritatea nu au introdus mierea, melasa sau siropul de agave in aceeasi categorie.

E loc si pentru zahar

Cele mai recente linii directoare privind dieta pentru americani recomanda zaharuri limitate adaugate, deoarece dietele mai mici in zahar adaugat sunt asociate cu un risc mai scazut de obezitate, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare si chiar unele forme de cancer la adulti (si un risc mai scazut de carii in randul copiilor). Dar nu trebuie sa il eliminati. Care sunt totusi cantitatile recomandate?

Varsta 2-3 ani: pana la 25 de grame pe zi (6 lingurite)
Varsta 4-8 ani: pana la 32 de grame pe zi (7-8 lingurite)
Varsta 9-13 ani: pana la 44 de grame pe zi (10-11 lingurite)

Zaharurile naturale din fructe si lapte integral nu reprezinta o preocupare

Fructele contin fructoza, iar laptele contine lactoza, ambele zaharuri apar in mod natural. Deoarece laptele, iaurtul si fructele intregi contin atat de multi alti nutrienti, acele zaharuri naturale nu reprezinta o preocupare. Exceptia: sucul de fructe (chiar si cel 100% natural) este o sursa foarte concentrata de zahar si calorii naturale, motiv pentru care acum este recomandat sa se limiteze portiile pentru copii (si sa se evite complet la bebelusi).

Mierea, melasa, agave si siropul de artar sunt TOATE forme de zahar

Zaharurile adaugate sunt cele puse la dispozitie de producatori, indiferent daca sunt sub forma de sirop de porumb sau miere. Multi parinti folosesc mierea si siropul de artar ca indulcitori pentru ca par mai naturale decat zaharul alb, dar sunt inca considerate zaharuri adaugate si nu ar trebui sa fie turnate cu abandonare nesabuita.

Incepeti cu bauturile

Sursa de top a zaharului adaugat la copii si adulti sunt bauturile indulcite cu zahar, urmate de gustari si dulciuri. Deci, daca doriti sa reduceti rapid si usor consumul de zahar, renuntati la sucuri, bauturi din fructe, bauturi sportive si ceai indulcit.

Nici prea multa restrictie nu este buna

Ma ingrijorez cand aud oamenii ca isi pun familiile pe o “detoxifiere a zaharului” sau pe un regim de limitare a zaharului. Cercetarea a aratat ca restrictionarea alimentelor le face mai atragatoare (si acest lucru este valabil atat pentru copii, cat si pentru adulti). Permiteti o anumita cantitate de dulce in viata copilului si nu marcati zaharul ca fiind “toxic” sau “rau”.

Mai cititi:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.