Top 5 alimente de evitat in aceasta vara

0 248

Avem voie sa consumam orice aliment in sezonul cald?

Ayurveda, un sistem antic de medicina Indian, spune ca fiecare aliment are calitati si actiuni care ne afecteaza in mod diferit, in functie de constitutia noastra naturala, dezechilibre, de sezon si de alti factori. Modul ideal de a alege o dieta pentru fiecare sezon este de a ne cunoaste constitutia si dezechilibrele personale. Exista insa cateva orientari cheie care va pot ajuta sa evitati formarea de toxine cauzate de o digestie improprie.

Cum vara este dupa colt, e timpul sa incepem ajustarea dietei de sezon. Cresterea temperaturii si umiditatii ne influenteaza puterile digestive normale si pot reduce poftele puternice pe care le-am dezvoltat in timpul iernii. In Ayurveda, vara este sezonul de varf de Pitta, component al organismului responsabil pentru toate actiunile digestive, metabolice si trans-formative. Pitta este in mare parte alcatuita din elementul foc si atributele sale sunt: uleios, mobil, fierbinte, lichid si usor. Se acumuleaza in organism pe parcursul verii si, la sfarsitul sezonului, Ayurveda recomanda o detoxifiere sistematica numit Virechana, pentru a expulza toxinele acumulate.

Acumularea de aceste toxine poate fi evitata daca ne ferim de alimentele de vara care cresc Pitta. Unele dintre cele mai importante sunt:

Usturoiul

Considerat a fi “Alimentul nr 1 anti-cancer” usturoiul poate fi la fel de periculos. Ayurveda ofera o lista de restrictii pentru usturoi – cel mai important fiind sa-l evitam ori de cate ori exista un dezechilibru de caldura, deoarece va creste Pitta si va “polua” rapid sangele. Atunci cand este utilizat excesiv in timpul verii sau de catre persoane cu o Pitta existenta sau dezechilibru de sange, acesta poate provoca focare de piele, eruptii cutanate, acnee, ulceratii, o senzatie de arsura si afectarea ficatului. Usturoiul se poate inlocui cu ghimbirul, seminte de fenicul verde sau menta.

Lamaia

Limonada este o bautura preferata pentru multi in timpul verii, dar, de asemenea, creste Pitta datorita acriturii sale excesive. Desi se poate simti racoritoare, provoaca de fapt un dezechilibru in elementele apa prin cresterea sucurilor gastrice. Ca atare, aceasta poate duce la indigestie, arsuri la stomac, reflux de acid, ulcere ale tractului gastrointestinal superior si GERD. Lamaia se poate inlocui cu suc de hibiscus sau apa de uca de cocos.

Mierea

Mierea este un alt aliment puternic cu restrictii foarte specifice. Ar trebui sa fie intotdeauna evitat in mancarea calda, de oamenii fierbinti (acei oameni cu o constitutie Pitta), si in anotimpurile calde, cum ar fi vara. Cand mierea este expusa la caldura, procesele sale metabolice innascute genereaza o gama larga de toxine. Aceste toxine se pot raspandi in intreg organismul si cauza boli nenumarate, cum ar fi cancerul, afectiuni autoimune, probleme neurologice si degenerare. Mierea se poate inlocui cu zaharul brut din trestie, cu moderatie.

Iaurtul

Un alt aliment problematic pe timp de vara este iaurtul. Ca orice aliment fermentat, va contine in mod natural calitati acide si acre – ambele care cresc Pitta. Atunci cand sunt combinate cu fructe proaspete, devine chiar mai rau si impiedica complet digestia normala. Poate duce la afectiuni ale pielii, tulburari ano-rectale, boli gastrice, edem si indigestie.

Bauturile reci

Desi bauturile reci sunt racoritoare intr-o zi fierbinte, ele nu ofera o racire ca efect sanatos de durata. In schimb, opreste digestia si metabolismul, creand un teren propice pentru generarea de toxine interne. Ele ar trebui sa fie evitate intotdeauna la ora mesei si inlocuite cu apa plata la temperatura camerei.

Despre alimentatia echilibrata a copilului – mai cititi

Simptomele intolerantei la gluten la copil
Cum mi-am convins copiii sa manance sanatos cu aceste 5 sfaturi de la oamenii de stiinta
Cele mai rele 5 alimente pentru sanatatea copilului
De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa? 
Necesarul de fluoruri ale copilului
Cum stimulam copiii sa manance legume
10 metode de a creste un copil rasfatat – si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
E-urile din mancarea copiilor nostri
E-uri “bune”, E-uri  rele
Cum ii afecteaza cofeina pe copii: ce trebuie sa stii neaparat

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.