O tehnica veche de un secol ar putea sa ajute cuplurile infertile sa conceapa fara FIV

0 311

Un tratament medical de 100 de ani ar putea ajuta femeile infertile sa ramana insarcinate fara a suferi o fecundare in vitro costisitoare (FIV), sugereaza un nou studiu.

Metoda a fost folosita pentru prima data in anul 1917 si implica spalarea/flushing-ul tuburilor falopiene (la femei) cu un ulei de mac iodat.

“Pe parcursul ultimului secol, ratele sarcinii in randul femeilor infertile au crescut dupa ce trompele lor au fost spalate cu apa sau ulei in timpul unui test de colorare a tuburilor falopiene umplute, sub raze X”, a explicat cercetatorul studiului, Ben Mol.

“Pana in prezent, nu a fost clar daca tipul de solutie utilizata in procedura a influentat o schimbare asupra fertilitatii”, a spus Mol intr-un comunicat de presa universitar.

“Rezultatele noastre au fost chiar mai interesante decat am fi putut prezice, ajutandu-ne sa confirmam ca o tehnica medicala atat de veche are inca un loc important in medicina moderna”, a adaugat el.

Acest studiu a inclus peste 1100 de femei care au fost tratae pentru infertilitate, si care au avut trompele uterine spalate cu ulei din seminte de mac sau apa.

Cercetatorii au raportat pe 18 Mai 2017 in New England Journal of Medicine, ca sarcinile au inceput sa apara cu succes in termen de 6 luni la aproape 40% din femeile din grupul cu ulei de mac si 29% din grupul cu apa.

Uleiul de mac utilizat in studiu este disponibil in 47 de tari din intreaga lume, noteaza autorii.

“Ratele unei sarcini de succes au fost semnificativ mai mari in grupul bazat pe ulei, chiar dupa un singur tratament”, precizeaza Mol. “Acesta este un rezultat important pentru femeile care nu ar fi avut alta sansa decat sa solicite un tratament FIV. Cu toate acestea, inca nu intelegem de ce exista beneficii, doar ca exista beneficii in urma acestei tehnici, in special pentru femeile care nu au nici un alt simptom de fertilitate tratabila”, subliniaza Mol.

“Pentru moment, si luand in considerare ca tehnica a fost folosit timp de 100 de ani, fara nici un efect secundar cunoscut, credem ca este un tratament viabil pentru infertilitate, inaintea alegerii tratamentului FIV“, a spus el. “Aceasta procedura de spalare, de asemenea, reprezinta o fractiune din costul unui ciclu de FIV” a conchis Mol.

Doi specialisti in infertilitate au spus ca metoda poate avea merite reale

“In primul rand, pacientii care nu pot concepe pentru o perioada prelungita de timp, vor ramane de multe ori insarcinate pe cont propriu, dupa ce au folosit tehnici de imagistica cu raze X a uterului folosind colorant”, a remarcat Dr. Avner Hershlag, seful Northwell Health Fertility din Manhasset, N.Y

“In al doilea rand, atunci cand radiografia se face cu un colorant solubil [in grasime] in loc de un colorant solubil in apa, rata sarcinii spontane este mai mare”, a adaugat el. Ambele fapte au fost sustinute in cercetarea australiana.

Hershlag a spus ca principala contributie a noului studiu este “o populatie mare si o ingrijire atenta”.

Dr. Tomer Singer conduce endocrinologia reproductiva si infertilitatea la Spitalul Lenox Hill din New York City. El a fost de acord ca “acest studiu foarte bine conceput confirma ceea ce noi, ca endocrinologi reproducatori, am stiut de ani de zile, si reitereaza importanta evaluarii fiecarei parti a organelor reproducatoare inainte de initierea oricarui tratament de fertilitate – inseminare sau FIV”.

Singer a spus ca rezultatele ar putea fi un pic diferite in Statele Unite, unde nu toata lumea poate avea tratamentele de fertilitate acoperite de asigurare. El a mai spus ca, cuplurile din studiu au fost mai tinere decat cele observate in cele mai multe clinici din SUA.

Dar procedura folosita in studiu este binecunoscuta, a spus Singer

“In Centrul nostru, includem in mod obisnuit un test pentru tubul uterin, atat din motive de diagnostic, cat si din motive terapeutice – este in mod traditional efectuat intre zilele 5 si 12 de menstruatie”, a spus el. “Ii sfatuim pe pacienti, imediat dupa test, sa incerce sa conceapa singuri sau cu asistenta in urmatoarele luni”.

Potrivit lui Singer, motivul pentru care unii endocrinologi reproductivi se tem de contrastele bazate pe ulei comparativ cu cele bazate pe apa, este riscul usor crescut de boala inflamatorie pelvina si efecte secundare.

Efectele secundare pot include dureri pelvine care dureaza de la cateva ore la cateva zile si sunt controlate cu analgezice fara presciptie medicala, a spus Singer. Unele paciente vor experimenta usoare sangerari vaginale, febra sau frisoane, a adaugat el. Complicatiile rare ale infectiei pelvine si reactia alergica la colorant sunt cu mult sub 1%.

In ceea ce priveste autorul studiului Mol, el crede ca mai multe cupluri ar trebui sa fie constiente de procedura de spalare.

Studiul este programat pentru prezentare in Mai 2017 la Congresul Mondial privind Endometrioza din Vancouver, Canada.

Va recomandam sa mai cititi si:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.