Meniu special de Craciun-2012

A mai trecut un an…si asteptam cu drag si dor fulgii de zapada care se pare
ca vor intarzia destul de mult in aceasta iarna. In orice caz, cu sau fara
zapada Craciunul se apropie cu pasi repezi si deja ne gandim ce vom pune pe
masa.


Dar inainte de asta va sugeram sa trageti cu
ochiul si la meniurile din anii trecuti:




Si acum va prezentam retetele pe larg:




Dovlecel la gratar cu
branza de capra
Servire: 8
portii



Ingrediente:



  • ulei de masline (spray de gatit)
  • 2 dovlecei medii, taiati in lungime felii subtiri
  • 75g branza moale de capra
  • 1 lingura frunze proaspete de menta tocate
  • 3 lingurite de lapte

Mod de preparare:


Pulverizeaza o tigaie grill cu ulei (sau unge cu o pensula inmuiata in ulei
daca nu ai spray). Da focul la mediu-mare si gateste dovleceii in loturi, timp
de 1 pana la 2 minute pana cand prind urmele specifice de gratar. Se transfera
apoi intr-o farfurie si se lasa la racit.


Combina branza, menta si laptele intr-un castron mic. Se condimenteaza cu
sare si piper. Intinde 1 latura din fiecare felie de dovlecel cu amestecul de
branza. Ruleaza bine. Fixeaza cu o scobitoare si baga la frigider pana sunt gata
de servit.




Buturuga de branza cu
ierburi si nuci
Servire: 6
portii



Ingrediente:



  • 150g branza alba Castello
  • 125g crema de branza
  • 2 linguri coniac sau sherry
  • 1 lingurita de fulgi de ardei iute uscat
  • 1/2 ceasca amestec de plante aromatice (cum ar fi
    patrunjel, busuioc si arpagic) tocate fin
  • 1/3 ceasca nuci tocate marunt, prajite
  • paine prajita sau paine crocanta, pentru servire

Mod de preparare:


Branzeturile se amesteca bine cu alcool intr-un procesor de alimente, cu sare
si piper pana se omogenizeaza. Se amesteca ardeiul iute cu ierburile si nucile,
apoi se presara pe o bucata de folie de plastic de 30cm, lasand o margine de
2cm. Aseaza branza de-a lungul unui capat pe ierburi. Ridica si roteste folia de
branza, apasand usor pentru a o acoperi bine cu ierburi. Cand forma de
„buturuga” este gata se ruleaza bine cu folia si se inchide bine la capete, dupa
care se lasa la rece 1-2 ore. Se serviti cu paine prajita. 




Tartine cu friptura
de vita
Servire: 8 portii



Ingrediente:



  • o bagheta paine de 30cm lungime
  • ulei de masline (spray de gatit)
  • 200g felii de friptura de vita, taiata in fasii
  • 200g ardei gras rosu prajit, taiat in felii subtiri
  • maioneza cu hrean
  • 1/2 ceasca maioneza normala
  • 1 lingura crema de hrean
  • 1 1/2 lingurita mustar Dijon

Mod de preparare:


Incalzeste cuptorul la 180°C. Taie capetele de paine si apoi in 24 de felii
de 5mm groasime. Aseaza feliile de paine, intr-un singur strat, pe 2 tavi
cuptor. Se pulverizeaza cu ulei si se coc timp de 8 pana la 10 minute, sau pana
cand devin aurii, apoi se lasa la racit


Maioneza cu hrean: combinati maioneza, crema de hrean si mustarul intr-un bol
mic. Se condimenteaza cu sare si piper.


Aseaza pe fiecare felie de paine o fasie de friptura de vita. Pune maioneza
cu hrean si o felie de ardei gras. Asezoneaza cu piper. Se serveste imediat.




Piept de curcan cu
pancetta, smochine si praz

Servire: 6 portii



Ingrediente:



  • 12 smochine uscate
  • 2 linguri Marsala sec (vin alcoolizat italian)
  • 30g unt
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 fire de praz (partea alba numai)
  • 2 linguri de cimbru tocat
  • 20 felii subtiri de pancetta
  • 1.2-1.5 kg piept de curcan fara piele, dezosat
  • 1/3 ceasca (80ml) sirop de artar

Mod de preparare:


Se inmoaie smochinele in Marsala pentru 30 de minute.


Intre timp, se incalzeste untul si uleiul intr-o tigaie mare la foc mediu.
Adauga prazul, se presara cimbrul, sare si piper. Se gateste timp de 10 minute,
amestecand, iar cand este gata se lasa la racit.


Intinde o coala mare de hartie de copt pe o suprafata de lucru. Aseaza
feliile de pancetta usor suprapuse pe hartie. Stratul trebuie sa fie suficient
de mare pentru a anexeza curcanul.


Taie pieptul de curcan prin centru, dar nu pana la capt, doar trei sferturi,
ca apoi sa il pot deschide ca o carte. Se aseaza apoi intr-o punga mare de
plastic si se indreapta partile mai groase usor cu un sucitor. Se scoate din
punga, se aseaza peste pancetta, apoi se asezoneaza. Intinde o parte din
amestecul de praz de la un capat la altul in centrul pieptului de curcan, urmat
de smochine, si iar prazul care a ramas. Ridica de hartia de copt si
foloseste-te de ea  pentru a rula toata compozitia intr-o forma de buturuga
(cu tot amestecul de smochine si praz in centru) – aceasta trebui sa fie
acoperit in intregime de pancetta, daca nu e suficienta mai adaugati pancetta.
Se lasa la rece in forma definita 2 ore.


Incalzeste cuptorul la 180°C si coace ruloul de curcan intr-o tigaie timp de
1 ora (in aceeasi hartie de copt). Indeparteaza folia, unge cu sirop de artar si
mai lasa-l fara hartie acum inca vre 25 minute sau pana cand carnea este
strapunsa usor cu un betisor. Cand este gata se scoate din cuptor, se acopera cu
folie si se lasa asa 15 minute. Apoi se poate servi cu: sos marsala, piure de
cartofi dulci si salote glasate. 




Sos
Marsala
(pentru pieptul de
curcan)



 Ingrediente:



  • 30g unt
  • 1 ceapa mica, tocata
  • 2 linguri faina
  • 400ml supa de pui
  • 80ml vin alb sec
  • 60 ml Marsala sec (vin alcoolizat)

Mod de preparare:


Se topeste untul intr-o tigaie la foc mediu. Caleste ceapa timp de 5 minute
sau pana cand incepe sa prinda culoare. Adauga faina si se amesteca timp de 30
de secunde, apoi se amesteca supa si vinul. Se aduce la fierbere, apoi se fierbe
la foc mic timp de 5 minute. Adauga Marsala, mai lasa 1 minut pe foc si
asezoneaza. Pastreaza la rece, apoi incalzeste usor pentru servire. 




Piure de cartofi
dulci, pancetta si parmezan
(pentru pieptul de
curcan)



Ingrediente:



  • 1.2 kg cartofi dulci, decojiti, taiati cuburi
  • 35g unt nesarat, plus suplimentar pentru servire
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 ceapa, tocata fin
  • 150g felii pancetta, tocate
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 50g parmezan, ras fin
  • 1 lingurita de rozmarin tocat, frunze proaspete
  • 1 lingura de frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:


Incalziti cuptorul la 180°C. Fierbe cartoofii in apa sarata timp de 8-10
minute pana cand se inmoaie. Scurge bine de apa.


Intre timp, se topeste untul si uleiul intr-o tigaie la foc mediu. Caleste
ceapa si pancetta, timp de 5 minute, pana cand ceapa se inmoaie si pancetta
incepe sa devina crocanta. Adauga usturoiul, amestecand pentru un minut. Se
transfera amestecul intr-un procesor de alimente impreuna cu cartofii dulci
fierti, branza, sare piper si ierburi. Se proceseaza pana se omogenizeaza. Se
pun intr-un vas de copt uns, se acopera cu folie si se lasa la cuptor timp de 25
de minute. Se servesc presarati cu unt langa pieptul de curca. 




Salote glasate in
otet balsamic
(pentru pieptul de
curcan)



Ingrediente:



  • 800g salote, decojite
  • 1/2 cana (125ml) supa de pui
  • 40g unt nesarat
  • 1 lingurita de zahar pudra
  • 2 lingurite de otet balsamic

Mod de preparare:


Pune intr-o tigaie salotele cu supa de pui, untul, zaharul si 1 lingurita de
sare. Adu de la foc mic la foc mediu, gateste cu vasul acoperit, timp de 15
minute, agitand tigaia la fiecare cateva minute pentru a preveni arderea
salotelor. Scoate capacul, adauga otetul balsamic si mai gateste timp de un
minut pana cand se evapora lichidul si salotele sunt bine glazurate. 




Carne de porc
condimentata cu salsa


Servire: 8
portii



Ingrediente:



  • 2 kg carne de porc muschi, rulat
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingurita seminte de fenicul
  • 1 lingurita seminte de coriandru
  • 1 lingurita sare de mare
  • salsa
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 ceapa rosie, tocata
  • 150g mere golden, tocat
  • 340g nectarine, tocate
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1 lingura suc de limeta

Mod de preparare:


Incalzeste cuptorul la 220°C. Foloseste un cutit ascutit si strapunge carnea
la distante de 1 cm.


Zdrobeste usor semintele de fenicul si coriandru cu sarea de mare. Carnea de
porc se stropeste cu ulei. Freaca amestecul de seminte si sare pe ruloul de
carne, apoi aseaz-o pe un raft de sarma intr-o tigaie mare de copt in care se
toarna 2 cesti de apa rece.


Se lasa la cuptor 20 de minute. Redu focul la 180°C si mai lasa friptura la
rumenit inca 1 ora si 45 minute. Se acopera cu folie cand este gata si se lasa
sa se odihneasca timp de 20 de minute.


Salsa: incalzeste uleiul intr-o tigaie mare, adauga ceapa si merele.
Caleste-le la foc mediu timp de 5 minute sau pana se inmoaie. Adauga 1/2 cesca
de apa rece. Fierbe timp de 5 pana la 8 minute sau pana cand lichidul sa reduce
la jumatate. Adauga nectarinele si scortisoara. Gateste, amestecand ocazional,
timp de 3 pana la 5 minute sau pana cand se incalzesc bine nectarinele. Opreste
focul, amesteca sucul de limeta si transfera compozitia intr-un castron curat.
Se seveste peste feliile de friptura. 




Salata de
Craciun
Servire: 6 portii



Ingrediente:



  • 1 cutiuta de rosii cherry, injumatatite
  • 1 lingura de ghimbir tocat
  • 50ml ulei de masline extra virgin
  • 2 linguri (40 ml) de vin rosu sau otet cabernet
  • 2 salote, fin tocate
  • 2 linguri de coriandru tocat, frunze
  • 3 buchete sparanghel subtire, capetele taiate
  • 3 bilute de mozzarella

Mod de preparare:


Puneti rosiile intr-un castron cu ghimbirul, uleiul si otetul. Se amesteca
pentru a se combina, apoi se lasa deoparte timp de 30 minute. Se amesteca
salotele si coriandrul, apoi se mai lasa inca 15 minute pentru ca aromele sa se
infuzeze.


Se blanseaza sparanghelul in apa clocotita cu sare timp de 2-3 minute, pana
cand se inmoaie. Se scurge de apa fierbinte si se pun in apa rece.


Rupe mozzarella in 2-3 bucati, aseaza-o pe farfurii, decoreaza apoi
sparanghelul peste aceasta si toarna amestecul de rosii. E gata de servire.




Semifreddo din
merisoare si scortisoara
Servire: 6
portii



Ingrediente:



  • 500g afine, merisoare congelate
  • 1 baton scortisoara
  • 200g zahar pudra
  • 5 oua, doar galbenusuri
  • 300ml lapte
  • 1/4 ceasca (60 ml) rom
  • 1 lingura coniac
  • 600ml frisca
  • Drajeuri argintii comestibile

Mod de preparare:


Aseaza fructele, scortisoara si jumatate din zahar intr-o tigaie cu 1/4
ceasca (60 ml) de apa. Gateste acoperit, la foc mediu-scazut de timp de 10
minute, amestecand din cand in cand, pana ce fructe  incep sa se inmoaie si
se sparg. pune deoparte 1 ceasca din amestec, proceseaza apoi fructele si sucul
ramas intr-un procesor de alimente pana se omogenizeaza.


Bate galbenusurile de ou intr-un bol pana devin palide. Pune laptele si
zaharul ramas intr-o tigaie la foc mediu-scazut, amestecand pentru se dizolva
zaharul. Se toarna amestecul fierbinte peste galbenusurile de ou, amestecand cu
o lingura de lemn, apoi revino la amestecul la tigaie deasupra unui foc mic. Se
amesteca timp de 2-3 minute, pana se ingroasa usor. Se strecoara intr-un
castron. Se amesteca romul si coniacul. Acopera cu folie de plastic si lasa la
racit 1 ora.


Incorporeaza frisca si piureul de fructe in amestecul de crema. Se congeleaza
intr-un recipient de plastic timp de 2 ore, apoi se amesteca intr-un procesor de
alimente. Se pune inapoi la congelator  so se repeta procedura de 3 ori,
apoi se congeleaza complet. Se serveste stropit cu fructele in sirop, si decorat
cu drajeuri. 




Desert fragil cu nuci
de macadamia si capsuni

Servire: 8 portii



Ingrediente:



  • 150g nuci de macadamia nesarate,prajite, tocate putin

  • 1/2 ceasca capsuni uscate, tocate putin
  • 1 1/2 cesti de zahar pudra

Mod de preparare:


Intinde o hartei de copt intr-o o tava. Combina nucile de Macadamia si
capsunile intr-un castron. Aseaza amestec de macadamia pe tava.


Combina zaharul si 1 ceasca cu apa rece intr-o cratita
la foc mic. Gateste, amestecand, timp de 5 minute sau pana cand zaharul s-a
dizolvat. Creste caldura la mare si adu la fierbere. Se fierbe, fara a se agita,
timp de 10 pana la 15 minute sau pana cand amestecul devine auriu. Indeparteaza
de la caldura timp de 2 minute pentru a permite bulelor sa dispara. Se toarna
peste amestecul de nuci de macadamia si se lasa la racit. Se rupe in bucati si
se serveste.




Ciocolata alba
fierbinte


Servire: 8 pahare



 Ingrediente:



  • 250ml (1 cana) smantana pentru frisca
  • 6 cuisoare intregi
  • 3 batoane de scortisoara
  • 1,5 litri de lapte
  • 300g ciocolata alba, grosolan rasa
  • 3 portocale, felii subtiri
  • un varf de cutit de nucsoara
  • 125ml (1/2 cana) lichior Grand Marnier
  • Ciocolata rasa alba grosolan, in plus, pentru servire

  • Coaja de portocala, pentru servire

Mod de preparare:


Bate smantana pana se transforma in frisca. Pune cuisoarele si scortisoara
intr-un mojar si zdrobeste usor.


Amesteca scortisoara si cuisoarele in lapte, cu ciocolata si portocale intr-o
cratita mare la foc mic. Gatiti, amestecand, timp de 3 minute, pana cand
fierbe.


Utilizeaza un spuman de lapte sau un tel pentru a crea spuma pe partea de sus
a amestecului de lapte. Imparte amestecul de lapte si Marnier Grand in pahare
rezistente la caldura sau cesti de cafea. Acopera cu frisca, ciocolata si coaja
de portocale suplimentar. Serveste imediat.




Cocktail de
rodie
Servire: 8 pahare



Ingrediente:



  • 1 ceasca suc de rodie
  • 1/2 ceasca zahar pudra
  • 5cm (40g) ghimbir proaspat, decojit, taiat in felii
    subtiri
  • 2/3 ceasca suc de portocale
  • o sticla de vin spumant 750 ml, refrigerat

Mod de preparare:


Amesteca sucul de rodie, zaharul si ghimbirul intr-o cratita medie la foc
mare. Se aduce la fierbere, amestecand, pana se dizolva zaharul. Redu focul la
mediu-scazut. Fierbe timp de 10 – 12 minute sau pana cand se reduce cu o treime.
Se strecoara intr-un ulcior, apoi se baga la frigider pentru 30 de minute sau
pana cand este rece.


Pune 2 lingurite de sirop de rodie si 1 lingura de suc de portocale in
fiecare pahar de vin. Toarna vinul in pahare si serveste imediat.




Lichior de oua cu
gheata
Servire: 6 pahare



Ingrediente:



  • 110g zahar pudra
  • 2 batoane de scortisoara
  • 2 oua
  • 185ml smantana dulce (pentru frisca)
  • 185ml lapte
  • 100ml din fiecare: coniac, rom si sherry
  • cuburi de gheata
  • praf de nucsoara

Mod de preparare:


Combina zaharul si scortisoara intr-o cratita cu 125ml de apa rece. Se
amesteca pe foc mic pana se dizolva zaharul. Fierbe la foc mic timp de 1 minut,
apoi se lasa la racit. Combina 100ml de sirop intr-un blender cu oua, smantana,
laptele si alcoolul. Se toarna in pahare de cocktail cu gheata si se servesc
pudrate cu nucsoara.


SUPEREVA.RO va ureaza
Sarbatori Fericite si Pofta Buna
!!!


Va recomandam sa mai cititi si:


Craciun
Sarbatorile, fara stres si
anxietate

Cum decoram ferestrele si usile de
Craciun?

Meniu special de Craciun-2010
Meniu special de Craciun-2009
Cel mai stilat brad de
Craciun

Cei mai ciudati brazi de
Craciun

Meniu special de Craciun-2008
Cum decoram bradul in acest an?


Torturi cu ciocolata
Tort
Amarena

Tortul de ciocolata Ganache
Tort festiv Ucrainean
Tort cu ciocolata si castane
Tort cu ciocolata alba
Tort de ciocolata pentru
sarbatori

Tort mexican de ciocolata
Tort Dracula
Tort de ciocolata si alune
Chocolate Royale Cheesecake
Tort cu ricotta si ciocolata
alba

Tort galben cu glazura de
ciocolata

Tort impresionant de ciocolata


Torturi cu fructe
Tort cu frisca si cirese

Tort Padurea Neagra
Tort fraged cu lime
Tort cu portocale si crema de
branza

Tort cu zmeura
Tort Colibri
Tort cu gem de cirese si
glazura

Cheesecake cu lamaie
Tort cu pere
Tort cu lamaie
Tort cu lamaie si ghimbir
Tort de capsuni la rece
Tort cu fructe si nuci


Torturi diverse
New York cheesecake

Tort bezea cu crema de ness si cocos

Cheesecake cu menta
Tort cu nuca de cocos
Tort Frankfurter Kranz
Tort bezea cu cognac
Tort cu nuca si cafea
Tort Mocha
Tort Baklava
Tort cappuccino
Tort Kiev (Kievskaia)
Tort cu pastarnac si glazura de
caramel

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.