Reteta de baza pentru aluatul de Focaccia

0 118

Focaccia este o paine simpla ce poate fi acompaniata de un vin alb rece sau un rose. Este, de asemenea, o baza minunata pentru un sandwich si una dintre cele mai bune gustari dintre mesele principale.

Servire: 6 portii
Timp de preparare: 3 ore
Timp de gatire: 15 minute

Ingrediente:

  • 750 g faina
  • un pachetel mic de drojdie proaspata
  • 350 ml apa calduta
  • 1/3 ceasca ulei de masline extravirgin
  • sare dupa gust

Mod de preparare:

Se dizolva drojdia in apa calduta. Faceti o movila de faina pe suprafata de lucru, iar in mijloc faceti o gaura si turnati amestecul de drojdie, impreuna cu 5 linguri de ulei de masline si 2 ciupituri sanatoase de sare fina. Framantati cu mainile adaugand apa calda in continuare, cat este necesar, pana cand veti obtine un aluat destul de ferm si omogen (se framanta cca 10-15 minute). Puneti aluatul intr-un castron acoperit cu o carpa umeda si lasati-l sa creasca timp de 2 ore.

Preincalziti cuptorul la 180 C.

Ungeti cu grasime o foaie de copt, prafuiti-o cu faina si putina sare mare, apoi asezati foaia intr-o tava de cuptor.

Dupa ce aluatul a crescut asezati-l in tava si intindeti-l cu mainile pana ajunge la marginea tavii (aluatul nu se intinde cu sucitorul) apoi presati cu varful degeteleor  aluatul sau cu dosul unei lingurite. Se mai lasa la crescut aproximativ 10 minute.

Intre timp se ia uleiul ramas si se bate usor cu putina apa pentru a face o emulsie; dupa cele 10 minute se unge aluatul cu emulsia de ulei si se presara sare.

Aproape intotdeaua va exista inca ceva pe Focaccia. Cel mai simplu este un topping cu ulei de masline si sare grunjoasa, dar puteti face mai mult, de exemplu, sa taiati o ceapa in felii subtiri si sa le presarati peste focaccia. Peste ceapa se mai pot adauga ciuperci, cuburi de pancetta, masline negre fara samburi sau felii de ardei gras rosu.

Daca va doriti ceva mai simplu, alegeti putin rozmarin sau nuci maruntite (sau ambele).

Sau, adaugati orice altceva care va starneste interesul. Singurul lucru la care ar trebui sa fiti atenti este la focaccia cu branza, deoarece daca este pusa de la inceput, branza se poate innegri si se arde, asa ca este recomandat sa o puneti cu cateva minute inainte sa fie gata.

Coaceti focaccia in cuptorul incins pana cand prinde o culoare aramie frumoasa. Apoi se lasa la racit si se poate servi.

Un mic sfat:
 – puneti un vas cu apaiîn cuptor, sub focaccia, pentru ca aluatul sa nu se usuce prea tare
– pentru ca aluatul sa creasca frumos, adaugati odata cu drojdia putin zahar sau miere

Va dorim Pofta Buna!

Va recomandam sa mai cititi si:

6 retete incredibil de simple de tiramisu
8 retete magnifice de clatite care vor face deliciul oricarui copil
Batoane sanatoase de musli – asa le faci in casa atat de simplu
10 super retete de pizza de casa
Ciocolata de casa: 6 retete numai bune de incercat in aceste zile 🙂
10 retete fabuloase cu mere
9 retete cu zmeura pe care trebuie sa le incerci
10 retete perfecte cu afine
18 retete de torturi rapide cu fructe

Forumul de bucatarie al mamicilor

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.