Depresia postpartum afecteaza cresterea copilului?

0 136

Iata cateva noutati putin triste si eventual adevarate. Noi cercetari sugereaza ca mamele care sufera de depresie ar putea afecta inaltimea copiilor lor.

Studiul, realizat de profesorul Pamela J. Surkan de la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg, a facut un sondaj ce a cuprins peste 6.000 de mame care au suferit de depresie postpartum.

Cercetatorii au urmarit cresterea copiilor lor pana la varsta de 5 ani

Ei au descoperit ca cei ai caror mame au trecut printr-o depresie au avut cca 50% mai multe sanse decat colegii lor de aceeasi varsta, sa fie mai scunzi.

“Se ridica un steag rosu pentru noi” a spus Dr. Andrew Leuchter, profesor de psihiatrie la Universitatea din California. “Exista tot mai multe dovezi ca depresia mamei poate avea efecte negative asupra sanatatii copiilor. Deci, intr-adevar subliniem tratarea de urgenta a depresiei postpartum, astfel incat copiii sa nu aiba de suferit.”

Intr-adevar, cum adica depresie dupa ce nasti si ce inseamna asta? Nu o fi cumva un moft sau o boala inchipuita popularizata in ultimii ani de informatiile catastrofice de pe net? Da, sunt multe femei care pun un semn de egalitate intre depresia postpartum si moft … dar asta se intampla in proportie covarsitoare inainte de nastere. Pentru ca, dupa ce devin mamici vor intelege despre ce este vorba.

In mod oficial depresia postpartum afecteaza in jur de 14-19% din tinerele mamici insa, multe alte studii recente sugereaza ca procentajul este mult mai mare. Un studiu recent publicat pe WEBMD spune de fapt ca una 1 din 6 femei este afectata de depresia postpartum sau baby blues. Mai mult, studiul recomanda ca toate femeile care au nascut sa fie monitorizate pentru despresie postpartum (ei bine, asta se imtampla in Statele Unite nu la noi). 22% din mamici au declarat ca au inca momente de depresie la un an dupa nastere.
Dar … probabil ca cifrele reale sunt mult mai mari …

Care este cauza depresiei postpartum?

Nimeni nu stie cu exactitate care este cauza acestei afectiuni dar se pare ca are legatura cu avalansa de schimbari hormonale si psihice care se intampla in trupul unei tinere mame dupa nasterea copilului. De exemplu, nivelurile de estrogen si progesteron, hormonii reproductivi feminini, se maresc de 10 ori pe durata sarcinii, dar scad brusc dupa nastere – fapt care ar putea explica de ce proaspetele mamici plang fara motiv, sunt iritabile si au schimbari bruste de dispozitie.

Mai cititi si:

 

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.