Cum sa citim bebelusului: 9 sfaturi utile pentru parinti

Cum sa citim bebelusului: 9 sfaturi utile pentru parinti

Niciodata nu e prea devreme sa citim copilului. De indata ce se naste, el sau ea incepe sa invete. Doar vorbind, jucandu-ne, si avand grija de copilul nostru in fiecare zi, il va ajuta sa isi dezvolte abilitati necesare pentru a deveni un cititor. Citind cu copilul vostru, ii incurajati dragostea de carti si de citit. Sfaturile de mai jos ofera cateva modalitati de distracție ce va pot ajuta copilul sa devina un cititor fericit si increzator. Incercati un nou sfat in fiecare saptamana. Vedeti ce functioneaza cel mai bine pentru copilul vostru.

Imbratisati cu o carte

Cand va tineti copilul in brate in pat si va uitati la o carte impreuna, copilul se va bucura de imbratisarea si vocea voastra, precum si de poveste. Senzatia de siguranta pe care o are datorita prezentei voastre in timp ce rasfoiti o carte, va ajuta la cladirea increderii si dragostei copilului pentru citit.

Alegeti carti pentru copii

Cartile cu ilustratii colorate frumos si indraznet sunt mai usor de observat de copiii micuti, si le va atrage atentia. Cartile din stofa sau plastic moale (pentru baie) sau cartile cu pagini din carton robust sunt mult mai usor de manevrat.

Cartile se tin mereu la indemana copilului

Asigurati-va ca, la fel ca si jucariile, cartile pot fi luate cu usurinta de copii. Amintiti-va, un copilas mic va face cu o carte ceea ce face si cu orice altceva – o va baga in gura. Si asta e exact ceea ce ar trebui sa faca, asa ca aveti grija sa ii puneti  carti masticabile la indemana 🙂

Vorbiti cu copilul – pe tot parcursul zilei

Descrieti conditiile meteorologice sau ce cumparaturi veti face. Vorbiti despre imaginile dintr-o carte sau lucruri pe care le vedeti cand mergeti la plimbare. Puneti intrebari. Ascultand, copilul invata cuvinte, idei si cum functioneaza lingvistica.

Incurajati maraitul si ganguritul

Acesta este modul copilului de a comunica, si sunt primii pasi importanti spre un discurs. Incurajati incercarile sale de a va imita.

Dati-i o mana de ajutor!

Incurajati copilul sa ridice biscuiti sau mazare, atingeti nasul si degetele de la picioare, aratati poze si prindeti jucarii. Muschii din aceste maini mici vor creste puternic, agil, si gata de a rasfoi paginile.

Dezvoltati o rutina zilnica (si introduceti lectura in aceasta rutina)

Rutina poate calma un copil, si il invata sa prezica ce se va intampla in continuare. Capacitatea de a prezice este importanta, atunci cand copilul este mai mare si poate lectura independent.

Cantati, cititi, repetati

Cititi povestile preferate si cantati melodiile preferate din nou si din nou. Distractia repetata cu carti va consolida dezvoltarea limbajului si sentimentelor pozitive despre lectura.

"Cititi" copilul

Acordati atentie modului in care copilul reactioneaza la cartea pe care o cititi. Opriti-va in cazul in care copilul nu se bucura de poveste si incercati o alta carte sau alta data.

autor: redactor SE – Toate drepturile rezervate (c) 2015

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.